• Un vasluian de 45 de ani care a locuit în Spania a fost arestat la Iași pe baza unui mandat european emis în țara amintită, pentru că i-a trimis mesaje pe WhatsApp soției, care avea ordin de protecție.

Un vasluian de 45 de ani care a locuit în Spania cu soția a fost arestat la Iași în baza unui mandat european emis de judecătorii din orașul spaniol Carlet.
Totul a plecat de la ordinul de protecția emis de instanța spaniolă prin care, printre altele, i se interzicea vasluianului și să ia legătura prin orice mijloace, inclusiv electronice, cu soția sa. Ordinul a fost emis ca urmare a plângerilor făcute de femeie, care au dus la cercetarea bărabatului pentru violență în familie.
Bărbatul nu a respectat prevederile ordinului judecătoresc și a încercat să ia legătura cu soția trimițîndu-i mai multe mesaje pe rețeau de socializare WhatsApp. Încălcarea interdicției de comunicare și plângerea soției au dus la emiterea mandatului european de arestare, care a fost dus la îndeplinire acum de către polițiștii ieșeni.
„La datele de 17.06.2020 și 18.06.2020, numitul (…) a încălcat interdicția de comunicare ce i-a fost impusă, respectiv a contactat victima pe WhatsApp (i-a transmis mesaje)”, au precizat anchetatorii spanioli în mandatul de arestare.
Violența domestică este o mare problemă penru județul nostru, la mijlocului acestui an, Vasluiul ocupând un deloc onorant loc doi la nivel național în ceea ce privește ordinele de protecție provizorie, cu 232 de astfel de documente emise de către instanțe. Pentru comparație, Bucureștiul, cu peste două milioane de locuitori, are doar 602. Raportat, deci, la numărul total al locuitorilor, județul Vaslui se detașează însă de departe. Pentru specialiști, statistica este un barometru destul de exact al naturii violente a locuitorilor dintr-un anumit areal, în special a bărbaților, și, de asemenea, un indicator relevant pentru nivelul de educație.
Ce înseamnă violență domestică
Potrivit legii, violența domestică se manifestă sub următoarele forme: violență verbală (limbaj jignitor, brutal, insulte, amenințări), violență psihologică (impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod), violență fizică, violență sexuală, violență economică (interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară), violență socială (impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, interzicerea frecventării instituției de învățământ sau a locului de muncă), violență spirituală (subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, interzicerea dreptului de a vorbi în limba maternă), violență cibernetică.