• În acest an, nici sărbătorile de iarnă nu vor mai fi ca altădată, autoritățile sanitare luând deja în calcul o limitare a circulației populației în respectiva perioadă și chiar interzicerea oricăror evenimente sau petreceri publice ori private. Aceste măsuri ar putea afecta și Festivalul „Datini și obiceiuri de iarnă” – Vaslui, 2020, care, dacă situația epidemiologică o va permite, va fi organizat în acest an eventual sub forma unor spectacole cu un număr redus de participanți și de spectatori. La rândul său, festivalul – concurs dedicat elevilor, organizat de către Muzeul Județean „Ștefan ce Mare” Vaslui se va ține doar on-line, prestația micilor artiști și premierea celor mai buni dintre ei urmând a fi prezentate pe 18 decembrie, pe pagina de Facebook a instituției.

Condițiile epidemiologice datorate Covid 19 pun sub semnul întrebării desfășurarea în acest an a Festivalului „Datini și obiceiuri de iarnă”, manifestare de tradiție, la care participau zeci de formații și ansambluri populare din întreg județul, admirați de mii de vasluieni. Conform organizatorului festivalului, Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, abia pe data de 10 decembrie se va decide, în funcție de incidența numărului de cazuri de SARS-CoV-2 și de măsurile împotriva răspândirii virusului în vigoare la acel moment, modul în care ar urma să se desfășoare manifestarea, care, în acest an, ar urma să ajungă la cea de-a XXXIX-a ediție.
„Am avut deja o ședință cu directorii căminelor culturale din județ și cu reprezentanții ansamblurilor populare și, cu toții, și-au anunțat disponibilitatea de a participa la festival. Rămâne doar să vedem dacă acest lucru va fi posibil și în ce condiții! În mod sigur, se va renunța la obișnuita paradă a formațiilor și ansamblurilor populare. De asemenea, nu vom mai avea invitați din alte județe, ca în alți ani. Ne gândim ca în acest an Festivalul „Datini și obiceiuri de iarnă” să se desfășoare mai degrabă sub forma unor spectacole de câte o oră, o oră și jumătate, în perioada 18 – 25 decembrie, spectacole ce vor avea loc la Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, respectând, bineînțeles normele de protecție sanitară și de distanțare socială ce vor fi valabile la acel moment. Acest lucru va presupune nu doar un număr mai redus de spectatori, dar și un număr redus de formații și ansambluri care vor performa, cu pauze între fiecare reprezentație. De asemenea, trebuie să gândim foarte bine felul în care se vor desfășura și pe cine vom invita la respectivele spectacole, dat fiind că sunt ansambluri cu un număr mare de artiști, cum este cel de la Todirești, care întrunește circa 80 de persoane! Deocamdată, repet, este vorba doar de niște planuri, desfășurarea sau nu a Festivalului și în ce formă se va face acest lucru, depinzând de măsurile de protecție sanitară existente la acel moment. Important este fim sănătoși, să depășim această criză și să avem parte de magia sărbătorilor de iarnă, chiar dacă acest lucru va presupune doar să fim acasă, în fața bradului de Crăciun, alături de familie”, a explicat directorul Lucian Onciu.
Cât despre manifestarea similară, Festivalul – concurs „Datini și obiceiuri de iarnă” dedicat elevilor, organizat de către Muzeul Județean „Ștefan ce Mare” Vaslui, acesta se va desfășura doar on-line, pe pagina de Facebook a instituției, pe data de 18 decembrie. Înscrierea participanților, formații și ansambluri de elevi de la școlile din județul Vaslui, va avea loc în perioada 23 noiembrie – 4 decembrie, la secretariatul muzeului, prin predarea unui CD care va conține un clip video cu o durată maximă de 15 minute, în concordanță cu tema propusă, colinde, urături, jocul caprei, jocul ursului, sorcova etc. În urma jurizării evoluției participanților, se vor acorda 3 premii la categoria învățământ preșcolar și primar și 3 premii la categoria gimnazial și liceal, toate formațiile înscrise urmând a primi diplome de participare.