Primăria Vaslui pregătește Marea Asfaltare de anul viitor

Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă potabilă, a celor de canalizare sau de distribuție a gazului metan și chiar a sistemului de iluminat public în diverse cartiere ale Vasluiului, municipalitatea vrea să demareze în forță asfaltarea străzilor din cartierele respective, „pentru a oferi condiții decente de trai, la fel cu a celorlalți vasluieni, și acelor locuitori”, așa cum a anunțat primarul Vasile Pavăl. Recent, consilierii municipali au aprobat alocarea a peste 500.000 lei destinați întocmirii Sudiilor de Fezabilitate faza DALI pentru modernizarea străzilor din Moara Grecilor, Viișoara, Rediu și Cartier Filaturii, în speranța că cel mai târziu anul viitor, vor începe lucrările respective. Până atunci, primarul Pavăl speră să mai obțină ceva finanțări nerambursabile, în speranța reducerii poverii asupra bugetului local care, în 2021, ar putea fi greu încercat la capitoului venituri, din cauza pandemiei de Covid 19.

Municipalitatea vasluiană își anunță intenția ca, cel târziu începând de anul viitor, să înceapă reabilitarea și modernizarea a numai puțin de 33,55 km de străzi în special din suburbii sau cartiere mai mărginașe. Deja, în ultima ședință a Consiliului Local Vaslui, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, s-a decis alocarea unor sume de bani pentru realizarea de studii de fezabilitate faza DALI în vederea asfaltării, anul viitor, a următoarelor zone: Gura Bustei – Viișoara – 9,5 km, Moara Grecilor – 11,5 km, cartier Filaturii – 5,5 km, Rediu – 7,2 km. Sumele necesare întocmirii respectivelor documentații, în total 530.000 lei, au fost alocate deja în urma rectificării bugetului local, rectificare adoptată fără prea multe discuții de către consilierii locali, la propunerea municipalității, cu această ocazie. Practic, asfaltarea respectivelor cartiere sau suburbii vor vani ca un pas normal, odată cu finalizarea reabilitării tuturor celorlalte rețele de utilități, apă-canal, gaze sau iluminat public, pentru ca și locuitorii din aceste zone să aibă condiții decente de locuit. „Am promis că voi asfalta aceste zone și de aceea voi veni în fața CL Vaslui cu propunerea de rectificare a bugetului local, în vederea alocării de sume pentru studiul de fezabilitate, pe baza căruia vom asfalta cei 33,55 km în toate cele patru cartiere și suburbii. Dacă vom reuși să acces’ăm alte surse de finanțare nerambursabilă, fonduri europene sau guvernamentale, ar fi extraordinar, dacă nu, suntem pregătiți să suportăm aceste cheltuieli de la bugetul local, deși ar însemna un efort foarte mare. Vreau însă ca și locuitorii de la Gura Bustei, Rediu sau Moara Grecilor, de exemplu, să aibă condiții precum cei din zona centrală”, anunța recent primarul Vasile Pavăl.

Trebuie spus însă că o parte din costul asfaltării respectivelor cartiere ar putea fi acoperit de economiile făcute la bugetul local, circa 6,2 milioane lei, după ce s-a obținut finanțare nerambursabilă în vederea asfaltării străzilor din Brodoc, inclusiv proiectarea, printr-un proiect a cărui contract de finanțare au fonduri disponibile prin POR 2020 a fost recent semnat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.