Primarul comunei Perieni o acuză pe viceprimărița, care a făcut public faptul că apa băută de cetățeni conține bacteria E.coli, că încă de la numirea în funcție, acum patru ani, nu a reușit să curețe bazinul de depozitare a apei. Mai mult, edilul șef o acuză de „neglijență, nesimțire și chiar sabotaj”.
La aproape o săptămână de la postarea Alinei Mihaela Chiper, viceprimărița comunei Perieni, referitoare la faptul că analizele de laborator efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui arată că apa potabilă băută de săteni colcăie de bacteria E.coli, primarul Alexandru Iacob îi dă replica. Edilul șef nu doar că nu consideră că apa e otrăvită, așa cum reiese din buletinul de analize primit de la DSP Vaslui și publicat de vice pe contul său de facebook, ba chiar lansează și câteva acuzații la adresa acesteia. ~n plus, din postarea publicată de Iacob pe contul său de socializare în data de 28 mai, reiese clar că acesta o consideră vinovată de o parte din problemele comunei și o anunță că „îi va pune în brațe și actele de imputare, care se ridică la peste 1 milion de euro”.
„Viceprimărița de la Perieni «bate câmpii», încă de la «înscăunarea» ei în funcția de viceprimar nu a reușit, în patru ani de zile, să curețe bazinul de depozitare a apei, aceasta având cu totul alte preocupări. La Perieni, apa a fost și este bună de băut, dar ea a neglijat să alimenteze stația de clorinare, cu clor, având în subordinea ei om specializat. În patru ani, cu contribuția ei de nepăsare, atât apa, canalizarea și stația de epurare sunt «varză». Prin concepțiile comuniste pe care le are, adică «să mi se dea», «să mi se facă», a reușit să le distrugă 100%, meritând să plătească actele de neglijență, nesimțire și chiar sabotaj, având în subordinea ei peste 35 de oameni la ajutorul social, oameni pe care putea să îi folosească la remedierea problemelor apărute.
Apa – Varză; Gunoiul – Varză; Canalizarea – Varză, etc. Doamnei fiindu-i rușine cu asemenea sarcini, conform fișei postului și conform funcției de viceprimar. Pe doamna vice o anunț o veste bună: că începând de astăzi (joi, 28 mai, n.r.) vor începe testele la rețeaua nouă de apă, obiectiv de care voi răspunde personal, iar ea va rămâne în continuare cu canalizarea și gunoaiele. O anunț și o veste proastă: că îi voi pune în brațe și actele de imputare, care se ridică la peste 1 milion de euro, altfel nu se mai poate. Când a acceptat această funcție, trebuia să fie conștientă că vor apărea și situații critice, situații pe care și le-a asumat”, a scrie primarul Iacob.
Mărul discordiei: apa cu E.coli
Dincolo de „războiul rece” purtat de cei doi edili ai comunei de ani buni, dovadă stând postările de pe facebook ale amândurora, ultimul scandal a fost declanșat de postarea vicelui de pe 23 mai, prin care îi avertiza pe cetățenii comunei să nu consume apă de la rețeaua publică întrucât e contamintă cu bacteria E.coli. Totodată, aceasta anunța faptul că primarul Iacob a fost înștiințat de problemă, atât prin buletinul de analize trimis de DSP Vaslui, cât și printr-o adresă înaintată de ea, dar că nu a primit nicio rezoluție în vederea remedierii situației. ~n sprijinul celor spuse de ea, viceprimărița Alina Mihaela Chiper a atașat la postare ambele documente. Evident, cel mai important este cel primit de la DSP Vaslui, prin care se arată că bacteria ucigașă E.coli se găsește în apa consumată de cei circa 3.700 de localnici în cantități ce depășesc limita admisă de lege.
„În urma analizelor microbiologice și fizico-chimice efectuate de laboratorul DSP Vaslui pentru probele de apă recoltate în data de 14.05.2020 de la sistemul de apă potabilă din comuna Perieni, vă aducem la cunoștință că există unele situații în care apa nu se încadrează în parametrii de calitate ai apei prevăzuți de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, rezultatele prezentându-se după cum urmează: ieșire rezervor Perieni Deal – E.coli: 1 UFC / 100 ml față de max. 0/100 ml (depășesc limita maximă admisă); – clor rezidual liber: 0 mg/l față de 0,10-0,50 mg/l (lipsă clorinare). Se recomandă: • spălarea, curățarea, dezinfecția imediată a rezervorului și repetarea analizelor pentru parametrii cu valori necorespunzătoare; • până la repetarea analizelor și/sau remedierea neconfdormităților, anunțarea populației cu privire la nepotabilitatea apei prin afișarea la loc vizibil și protejat a înscrisului «Apa nu este bună de băut», conform HG 974/2004; • identificarea sursei de poluare prin verificarea perimetrelor de protecție sanitară; • înlăturarea factorilor de poluare (ex. platforme de gunoi neimpermeabilizate, adăposturi animale, WC-uri sau fose septice amplasate și construite fără respectarea normelor de igienă); • realizarea imediată și permanentă a unei dezinfecții corespunzătoare a apei, astfel încât să se asigure la capăt de rețea o concentrație de clor rezidual liber cuprinsă între 0,10 și 0,50 mg/l pentru rezervorul Perieni Deal. Restul parametrilor microbiologici și fizico-chimici analizați pentru rezervorul Perieni Deal se încadrează în limitele normale, conform raportului de încercări nr. 1.576/18 mai 2020”, se arată în buletinul de analize trimis, pe 21 mai, de DSP Vaslui către Primăria Perieni.