Fără milă pentru arădenii care voiau să inunde cu droguri județul Vaslui!

• Ultimii trei membri ai rețelei de traficanți de droguri arădeni care au încercat să găsească în județul Vaslui o piață de desfacere pentru produse ilegale și periculoase și-au aflat sentința, judecătorii Tribunalului Vaslui dându-le în total cu 17 ani și 8 luni de închisoare. Ceilalți trei membri ai rețelei, care își recunoscuseră vina, și-au aflat sentința definitivă luna trecută, doar unul dintre ei urmând să stea în închisoare, e drept, timp de 6 ani și 5 luni.

DCF 1.0

La sfârșitul lunii mai 2019, procurorii DIICOT vasluieni reușeau destructurarea unei rețele de traficanți arădeni de droguri de mare risc, formată din tineri cu vârste până în 24 de ani, care ar fi vrut să-și extindă afacerea și în această zonă. Tinerii își procurau marfa din Olanda și o aduceau în țară folosind serviciile de curierat, drogurile fiind depozitate în locuințele lor din județul Arad. Unul dintre tineri, care avea rude în zona Hușului, a fost trimis să prospecteze piața, având la el și câteva mostre, neștiind însă că deja era în atenția procurorilor. Aici, era cât pe ce să fie prins, în timp ce încerca să vândă droguri unui ofițer sub acoperire, însă flagrantul a eșuat, tânărul neavând droguri asupra sa, pentru că le dăduse în păstrare prietenei sale. În aceste condiții, procurorii nu au avut altă soluție pentru a-i prinde pe traficanți decât să facă percheziții la domicilile acestora, cu această ocazie descoperind importante cantități de droguri, 495 comprimate estasy (MDMA), 1 kg de amfetamină amestecată cu cafeină și 1 kg de cannabis sub formă de muguri. Ulterior, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Vaslui au dispus reținerea tinerilor Doru Artene Munteanu, Ioan Daniel Crișan, Eugen Gabriel Dan, și Flavius Alexandru Dudaș, pentru săvârșirea infracțiunii de introducere în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc și de mare risc. Celor patru componenți ai rețelei reținuți la Arad li s-a adăugat Romică Cosmin Cocoș, cel venit în “recunoaștere” la Huși, împreună cu prietena acestuia, Alexandra Bianca Stremciuc. Cei cinci bărbați au fost reținuți, iar Tribunalul Vaslui a aprobat cererea procurorilor, de arestare preventivă a inculpaților, în timp ce femeia a fost cercetată în stare de libertate, sub control judiciar. Ulterior, dosarul a fost disjuns în mai multe cauze, asta pentru că 4 dintre inculpați au făcut mărturisiri complete, în timp ce Cocoș și Dudaș au făcut obiectul unui dosar separat, finalizat ulterior.

La sfârșitul anului trecut, Tribunalul Vaslui a dat o primă soluție într-unul dintre dosar, însă doar Doru Artene Munteanu, Eugen Gabriel Dan și Alexandra Bianca Stremciuc și-au primit atunci pedepsele. În cazul lui Ioan Daniel Crișan, judecătorii au decis formarea unui dosar separat, acesta având deja o condamnare de 1 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendare datând din 2013, pentru tâlhărie, primită din partea unei instanțe din Veneția, Italia. Astfel, având cele mai grave acuzații, cu atât mai mult cu cât el se ocupa cu introducerea în țară a drogurilor, Doru Artene Munteanu a primit și cea mai mare pedeapsă, 6 ani și 5 luni de închisoare, pedeapsă care include și o condamnare anterioară, de 1 an de închisoare pentru conducere fără permis, decisă de judecătorii arădeni, și a cărei amânare a fost ridicată de magistrații Tribunalului Vaslui. La rândul ei, Alexandra Bianca Stremciuc a fost condamnată la 3 ani și 4 luni de închisoare, tot cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în timp ce Eugen Gabriel Dan s-a ales cu o pedeapsă mai ușoară, 2 ani și 3 luni de închisoare, pentru aceeași infracțiune, pentru că a participat la doar două vânzări de droguri către terțe persoane.

A urmat apoi obișnuitul apel, formulat împotriva sentinței inițiale de către cei 3 condamnați, însă judecătorii Curții de Apel Iași, chiar dacă le-au admis acțiunea, au păstrat neschimbate pedepsele acordate celor doi bărbați, Munteanu și Dan. În schimb, i-au redus la 3 ani condamnarea tinerei traficante Alexandra Bianca Stremciuc, decizând suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei.

Ceilalți 3 membri ai rețelei, adevărații traficanți, din care 2 nu au vrut sub nici o formă să-șI recunoască vinovăția, au fost judecați separat, iar procesul de pe rolul Tribunalului Vaslui a durat mai mult, abia zilele trecute fiind pronunțată sentința în cazul lor. Astfel, Flavius Alexandru Dudaș a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de introducere în țară de droguri de mare risc, pedeapsă la care s-a adăugat o treime dintr-o altă condamnare, dată atunci cu suspendarea executării pedepsei, de un an de închisoare, primită în 2017 pentru conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. La rândul său, Ioan Daniel Crișan a primit 3 ani de închisoare pentru trafic de droguri de risc și încă 1 an de închisoare, pentru deținerea de astfel de substanțe, în total, urmând a executa 3 ani și 4 luni în regim de detenție. Cât despre condamnarea primită în Italia, judecătorii vasluieni doar au luat act de ea, fără să i-o adauge la pedeapsa primită acum. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Romică Cosmin Cocoș, hușeanul venit în “recunoaștere” pe meleagurile natale, care a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru traffic de droguri de mare risc, plus alți 6 ani de închisoare, pentru complicitate de introducere în țară de astfel de substanțe, în total, 7 ani și 8 luni de stat după gratii. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Iași, însă, dată fiind experiența tovarășilor lor într-ale traficului de droguri, este însă greu de crezut că cei trei vor obține vreo reducere a pedepselor, dat fiind gravitatea faptelor de care sunt acuzați, dar și pericolul reprezentat de consumul de amfetamină, substanță cu care traficanții din Arad voiau să cucerească piața vasluiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.