Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat recent calendarul simularilor Evaluarii Nationale si a Bacalaureatului 2020, simulari care, in acest an, vin cu o noutate, in sensul ca vor fi sustinute doar de elevii din ultima clasa de gimnaziu, respectiv liceu. Simularile vor avea loc in aceeasi perioada, 23 martie – 3 aprilie, cand vor fi comunicate rezultatele, si ar putea fi repetate in luna mai, daca Inspectoratul Scolar Judetean doreste acest lucru.

Ministrul Educatiei si Cercetarii a emis recent Ordinul privind organizarea simularii Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, a simularii probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, in anul scolar 2019 – 2020 si pentru aprobarea calendarului acestuia. Simularile vor demara pe 23 martie, cu proba scrisa la limba si literatura romana, urmata pe 24 martie, de proba scrisa la matematica, in cazul absolventilor de gimnaziu, respectiv de cea obligatorie a profilului, sustinuta la matematica sau istorie, pentru absolventii de liceu. Acestia din urma vor mai sustine pe 26 martie proba scrisa la alegere a profilului si specializarii, urmand ca simularile examenelor nationale sa se incheie pe 3 aprilie, odata cu comunicarea rezultatelor.
In acest an, la simularea celor doua examene nationale vor participa doar elevii claselor a VIII-a, in cazul Evaluarii Nationale, si a claselor a XII-a si a XIII-a seral sau frecventa redusa. Totusi, inspectoratele scolare pot organiza o a doua simulare cu subiect unic, elaborat la nivelul judetului, in luna mai, la care ar putea participa si elevii claselor a XI-a in scopul stimularii pregatirii elevilor in vederea sustinerii celor doua examene nationale.
Ca si in cazul simularilor ce se vor organiza la nivel national in decursul lunii martie, rezultatele nu vor fi afisate si nu vor fi facute publice, si nici nu vor fi trecute in catalog, decat la cererea scrisa a elevului. Totusi, aceste rezultate vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesional in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare.
Anul trecut, din cei 3.200 de liceeni de clasa a XII-a inscrisi la simularea Bac-ului, doar 2.827 de elevi au participat la toate cele 3 probe, din care numai 41,45% dintre ei ar fi reusit sa promoveze adevaratul examen. La simularea Evaluarii Nationale sunt asteptati sa participe circa 4.000 de absolventi de gimnaziu, anul trecut, 62,93% dintre candidati reusind sa ia note de trecere la limba si literatura romana, si doar 27,13%, la matematica! Cu toate acestea, rezultatele la adevaratele examene nationale au fost de doua ori mai bune, semn ca aceste simulari si-au atins scopul.
In acest an, examenul de Evaluare Nationala va debuta pe 15 iunie, iar cel de Bacalaureat, sesiunea de vara, pe 9 iunie, data la care vor fi sustinute competentele lingvistice de comunicare orala in limba romana, probele scrise urmand a debuta pe 22 iunie, cu cea la limba si literatura romana.