Inspectoratul Teritorial de Munc (ITM) Vaslui a desfsurat o actiune de verificare a modului n care sunt respectate cerintele privind protectia muncii lucrtorilor, care pot fi expusi unui potential risc datorat atmosferelor explozive. Este vorba despre silozurile de cereale, fabricile de nutreturi combinate, de fabricare a buturilor alcoolice, a mobilei si unittile de distributie a combustibililor solizi, lichizi, gazosi si al produselor derivate.
n prima etap, ‘Informarea si constientizarea angajatorilor, lucrtorilor si partenerilor sociali’, a fost organizat, in luna aprilie, o intalnire in cadrul creia a fost prezentat scopul actiunii, precum si modul de desfsurare al acesteia. n etapa a II-a, in perioada mai – octombrie 2016, au fost efectuate vizite de control la 17 angajatori care desfsoar activitti vizate de aceast actiune. n procesele-verbale de control au fost constatate 31 de neconformitti fat de prevederile legale, au fost aplicate sanctiuni contraventionale si au fost dispuse msuri obligatorii de remediere a deficientelor constatate. Neregulile privesc neasigurarea afisrii in interiorul depozitului a instructiunilor referitoare la utilizarea GPL, neasigurarea de materiale necesare informrii si instruirii lucrtorilor, neclasificarea locurilor unde pot aprea atmosfere potential explozive, pe zone. n etapa a III-a, in perioada octombrie – noiembrie 2016, au fost efectuate actiuni de control pentru verificarea realizrii msurilor dispuse.
Amenzi de 60.000 lei pentru munca la negru
n luna noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Munc Vaslui a efectuat 167 controale la agentii economici din judet, din care 84 in domeniul relatiilor de munc si 83 in domeniul securittii si snattii in munc. Din numrul total de angajatori verificati, au fost sanctionati 80, 15 dintre acestia in domeniul relatiilor de munc iar 65 angajatori in domeniul securittii si snttii in munc. Inspectorii de munc au aplicat 121 sanctiuni contraven – tionale, valoarea total a amenzilor aplicate fiind de 103.500 lei. Un numr de 20 sanctiuni, in sum de 93.500 lei, au vizat relatiile de munc. Pentru munca fr forme legale au fost sanctionati 5 angajatori care foloseau 6 persoane fr forme legale de angajare, fiind aplicate amenzi in valoare de 60.000 lei. Pentru fiecare persoan identificat la negru, agentii economici pot fi sanctionati cu amend intre 10.000 si 20.000 lei. Cele 101 sanctiuni din domeniul securittii si snttii in munc, in valoare total de 10.000 lei, au fost aplicate pentru neelaborarea de instructiuni proprii pentru fiecare loc de munc, neasigurarea examenului medical la angajare si periodic, neefectuarea instructajului de protectia muncii, lipsa echipament de lucru si de protectie etc. Tot in luna noiembrie au fost comunicate dou evenimente la locul de munc, dintre care niciunul mortal. Ambele sunt in curs de cercetare in vederea stabilirii cauzelor si imprejurrilor in care s-au produs acestea.