Pentru o zi, Centrul de Testare a Semintelor Negresti a fost un pol de interes pentru agricultura romneasc. Ieri, la centrul experimental au fost prezente principalele firme romnesti productoare de seminte certificate, specialisti din agricultur, fermieri, directori din Ministerul Agricultu rii, oficiali locali si judeteni, parlamentari. Semnalul dat de cei prezenti agricultorilor din judet si din tar este clar: trebuie s se renunte la smnta din hambar si s se utilizeze smnt certificat. Doar asa fermierii vor obtine recolte bogate si profit, ntr-un domeniu care reprezint, poate, singura industrie a Vasluiului.
Ieri, la Centrul de Testare a Semintelor Negresti, a avut loc prezentarea proiectului „Ziua semintelor certificate”. La eveniment au luat parte zeci de fermieri din judetul Vaslui si din alte judete ale trii, reprezentanti ai autoritilor locale si judetene, ai Guvernului, reprezeintanti ai asociatiilor profesionale din agricultur, parlamentari. Alexandru Bran, directorul Centrului de Testare Negresti, a subliniat c in judetul Vaslui se cultiv anual suprafete insemnate cu cereale,in special grau, porumb si ovz. De pe suprafata cultivat, productia obtinut depseste cererea din judet si, anual, fermierii export cereale in alte judete ale trii sau peste hotare. „Centrul de la Negresti are cinci angajati, iar cand este nevoie, mai vin si zilieri pentru a lucra pe campurile experimentale. Avem o infrastructur foarte bun si administrm 70 hectare de teren agricol, din care 20 de hectare sunt campuri experimentale”, a spus Alexandru Bran. Directorul Institutului National de Testare Bucuresti, Mihai Popescu, este de prere c Centrul de la Negresti este o locatie etalon in domeniu, fiind caracterizat de o mare incrctur a tarlalelor experimentale.
Nu folositi samnta din hambar!
Antonia Ivascu, directorul Aliantei Industriei Semintelor din Romania, i-a indemnat pe fermieri s renunte la s – manta de proast calitate din hambar si s apeleze la smanta certificat. „Anul trecut, 79% din smanta folosit in tara noastr a fost certificat. Smant necertificat se mai foloseste in fermele mici, de pan la trei hectare. Noi am fcut o campanie mare in toate judetele trii, in care am indemnat fermierii s utilizeze doar smant certificat. Sunt persoane care contrafac seminte, iar acestea nu au nimic in comun cu smanta bun. Sunt multi comercianti care pclesc oamenii”, a precizat Antonia Ivascu. O prezent important la evenimentul de la Negresti a fost cea a Asociatiei Productorilor de Porumb din Romania. Alina Cretu, directorul asociatiei, a spus c au venit in judetul Vaslui, special pentru aceast manifestare, fermieri din Ialomita, Giurgiu, Brila si Teleorman. „Membrii asociatiilor care sunt afiliate la noi lucreaz peste 200.000 de hectare. Noi avem in toat tara mai multe locatii de testare a semintei de porumb. Am gsit intelegere la Centrul de la Negresti si avem un camp experimental cu porumb”, a spus Alina Cretu.
Industria Vasluiului: agricultura!
Din partea autorittilor judetene, a vor bit Dumitru Buzatu, presedintele Consi – liului Judetean Vaslui. Buzatu a salutat oaspe tii care au venit in judet, precizand c Vasluiul este populat cu oameni seriosi si harnici, cu execeptia celor care nu sunt… seriosi si harnici. „Vasluiul este un judet industrial, iar cea mai important industrie este agricultura. Avem fermieri foarte multi, care au nevoie de produsele firme – lor specializate. Agricultorii s foloseasc smant certificat pentru a spori pro – ductiile agricole. Ne mandrim cu Centrul de la Negresti, cu varful de lance care este Alexandru Bran, directorul institutiei”, a spus Dumitru Buzatu. Primarul orasului Negresti, Vasile Voicu, a salutat la randul lui specialistii din agricultur romaneasc care au venit in judet. „Cuvinte de apreciere pentru cei care conduc centrul, multumiri pentru ajutorul primit din partea senatorului Doina Silistru, multumiri tuturor. Trebuie s ii multumim si Lui Dumnezeu, pentru c avem parte de un an agricol bun”, a punctat Vasile Voicu.
Doina Silistru: La Vaslui se ntmpla si lucruri bune
Prezent la eveniment, senatorul PSD Doina Silistru, un reputat cercettor in do – meniu, a salutat invitatii veniti la Negresti din postura de gazd. Ea le-a spus participantilor c a avut un rol in mentinerea in functiune a Centrului de la Negresti. „Cei care au vrut s il desfiinteze isi vor da seama c nu m-am zbtut degeaba pentru el. Cei din tar trebuie s stie c in judetul Vaslui se intampl lucruri bune, c cei din agricultur pun tot sufletul in ceea ce fac cu profesionalism. Am lucrat bine cu cei de la Ministerul Agriculturii, am armonizat legislatia din domeniu cu cea european”, a artat Doina Silistru. Un pas mare fcut in domeniu a fost scoaterea brevetrii soiurilor de seminte de la OSIM si trecerea operatiunii la Institutul de Testare si nregistrare a Semintelor. Acest lucru este benefic, de – oarece sumele importante achitate drept taxe pentru aceste atestri rman in sectorul agricol. „Sunt deschis fermierilor si, cat voi fi in Parlamentul Romaniei, le voi prelua ideile bune. Eu cand imi pun ceva in cap, realizez! S mi se prezinte problemele cu care se confrunt fermierii in realitate. Eu, ca cercettor, inteleg importanta semintei certificate in realizarea unor pro – ductii de calitate si superioare. Fermierii au un rol important, fiind alturi de cercetare, si impreun vom avea rezultate bune. Ca presedinte al Comisiei de Agricultur din Senatul Romaniei, sunt oricand deschis s purtm discutii cu asociatiile de fermieri. Presa local si national s mediatizeze evenimentul, pentru c se intampl lucruri bune si in judetul Vaslui”, a spus Doina Silistru.