Dect functionar public, mai bine somer!

Consiliul Judetean Vaslui functioneaz cu un minus de peste 50 de angajati. Cum un tnr absolvent de facultate si master primeste salariul minim pe economie, institutia nu este atractiv din punct de vedere financiar. Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui, este de prere c un functionar ar trebui s cstige ntre 1.800 si 2.000 de lei. n caz contrar… „La ce s vin la noi, cnd la somaj primeste tot att?”, a ntrebat Mihalachi.

Salariile mici alung functionarii publici din administratia local. La aceast dat, dintr-o organigram care prevede 144 de posturi, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui are ocupate doar 90 de locuri. Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui, spune c pan nu se va porni de la o baz solid in ceea ce priveste salarizarea bugetarilor, sistemul public se va confrunta in continuare cu probleme legate de personal. „Salariile sunt mici. Un tanr face facultate, master, iar noi ii dm un salariu de 1.250 lei. Ce s fac cu acesti bani?! S fie atent, s nu greseasc, s munceac corect. La ce s vin la noi, cand la somaj primeste tot atat? n tot sistemul bugetar din tar este asa. Un functionar public s aib salariul intre 1.800 – 2.000 de lei net, si de la acest nivel s se porneasc ierarhizarea. Pan si omul de la poart st de nevoie la noi”, a precizat Vasile Mihalachi. n prezent, salariul mediu brut in cadrul Consiliului Judetean (CJ) Vaslui este cuprins intre 1.300 – 1.400 lei. Salariile sunt foarte mici pentru categoria functionarilor debutanti, iar sindicalistii se asteapt ca modificrile la legea salarizrii s vizeze acest grup de angajati, iar majorarea salariilor s se opereze in functie de experient, atributii, grad de ocupare (adic ceea ce lucreaz efectiv fiecare salariat).

Salariul mediu net: 1.460 lei

La ultima Sedint de Dialog Social de la Prefectura Vaslui, Uniunea Judetean CNSRL „Frtia” Vaslui a solicitat Guvernului s elaboreze legea salarizrii pentru bugetari, act normativ care s asigure ordinea in sistemul de salarizare si s elimine inechittile din sistem. Sindi – calistii cer s fie eliminate suprapu – nerile salariale cauzate de cresterea salariului minim pe economie si s fie desfiintate nivelurile diferite de salarizare pentru aceeasi functie. Sindicalistii mai cer elaborarea regulamentului de sporuri specifice fiecrei familii ocupationale din sectorul bugetar si cresterea in 2016 a salariilor angajatilor din sistemul sanitar si de asistent social cu 25%. La sfarsitul lunii februarie, in judetul Vaslui s-a inregistrat un numr de 53.652 salariati. Castigul salarial mediu brut a fost de 2.012 lei. Peste medie s-a castigat in servicii (2.224 lei), iar sub medie s-au situat castigurile din industrie plus constructii, cu 1.722 lei, si in agricultur, silvicultur si piscicultur (1.628 lei). Tot in luna februarie, castigul salarial mediu net a fost de 1.460 lei. Peste medie s-a castigat in servicii (1.600 lei), iar sub medie s-au situat castigurile din industrie plus constructii, cu 1.270 lei, si in agricultur, silvicultur si piscicultur (1.200 lei).

Peste 70% din angajatii din administratie sunt pliti cu salariul minim

Presedintele Federatiei Sindicatelor „Pro Administratie” din Romania (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat, ieri, pentru AGERPRES, c FSPAR solicit Guvernului punerea in aplicare cat mai urgent a Legii salarizrii unitare a personalului pltit din fonduri publice, in care valoarea de referint s fie salariul minim garantat in plat, fiindc peste 70% dintre angajatii din administratia public sunt pltiti cu salariul minim. „Cu toate c Legea 284/2010, privind salarizarea unitar a personalului pltit din fonduri publice prevede revizuirea periodic a nivelului coeficientilor de ierarhizare aferenti claselor de salarizare, in functie de evolutia nivelului de salarizare existent pe piata muncii, astfel incat salariile din sectorul public s fie la un nivel competitiv, nu a existat niciun interes pentru punerea in aplicare a acestei legi, care ar fi defavorizat clientela politic, bene – ficiara unor salarii preferentiale. Asa s-a ajuns ca peste 70% din cei din administratia local s fie salarizati la nivelul salariului minim garantat in plat (…) Din aceste considerente, solicitm Guvernului Romaniei punerea in aplicare, in regim de urgent, a Legii salarizrii unitare a personalului pltit din fonduri publice, in care valoarea de referint s fie nivelul salariului minim garantat in plat”, a artat Silvia Moldovan. Potrivit liderei FSPAR, mentinerea in legile anuale de salarizare a reglementrii „in cazul functionarilor publici nou-incadrati sau promovati, nivelul de salarizare in plat pentru functiile similare este cel cores – punztor treptei 3 de salarizare utilizate in anul 2010” ar fi creat situatii discriminatorii, atat fat de celelalte categorii de personal bugetar, cat si in cadrul acelorasi categorii de personal care isi desfsoar activitatea in aceleasi conditii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.