Soarele n exces, inamic al snttii

O veche zical spune: unde nu intr soarele pe geam, intr doctorul pe us. Experienta celor care au stat prea mult n soarele verii contrazice partial ntelepciunea popular. Si asta pentru c exist numeroase afectiuni agravate sau provocate de temperaturile ridicate si de razele ultraviolete (UV).

Soarele poate fi considerat un foarte bun prieten al omului. Activitatea desfsurat la lumina zilei creeaz reactii n interiorul fiecrui om n parte, reactii ce asigur o supravietuire n conditii mai bune, cu randament si sntate. Cu toate acestea, soarele poate face si ru. Acest lucru se ntmpl doar n momentul n care expunerea la soare este necontrolat si n exces, adic atunci cnd nivelul radiatiilor ultraviolete si/sau al radiatiilor infrarosii depseste limitele accesibile si acceptate de ctre medici ca fiind bune pentru piele si pentru organism n general. Astfel, un nivel de raze ultraviolete peste nivelul de opt ncepe deja s devin primejdios att pentru piele, ct si pentru alte zone, cum ar fi de pild ochiul, corneea, retina.

Alergia solara

Una dintre manifestrile expunerii n exces la soare este alergia solar. Acest tip de alergie se poate manifesta clinic prin mai multe forme. Potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, cea mai banal este urticaria, acele plci eritematoase, supranltate, care se aseamn cu leziunile lsate de o urzic ce a venit n contact cu pielea. Expunerea intempestiv la radiatiile ultraviolete si/sau radiatiile infrarosii poate declansa sau poate reactiva episoade de urticarie solar. Mai blnd, n sensul c nu apar leziuni cutanate supranltate cu aspect de leziune urticarian ar fi mncrimea sau pruritul solar. Pe lng aceste dou probleme, exist un numr mare de suferinte cutanate sau sistemice care sunt declansate, ntretinute sau agravate de expunerea la radiatiile ultraviolete.

Lupusul eritematos

O alt afectiune cauzat de expunerea excesiv la soare este boala autoimun numit Lupus eritematos. Aceasta este declansat ca episod evolutiv sau este ntretinut sau actualizat de expunerea la radiatiile ultraviolete. Prin urmare, pacientii cu Lupus eritematos, indiferent c e form cronic, acut sau sistemic, nu au voie s se duc la mare, la strand, s se expun la radiatii ultraviolete. De asemenea, acestor persoane le este interzis s mearg la solar. Pe de alt parte, organismul uman nu diferentiaz sursa radiatiilor ultraviolete, fie aceasta natural sau artificial. Important de avut n vedere este nivelul de energie pe care organismul l absoarbe si care, n unele cazuri, poate face ru.

Melanomul malign – o forma grava de cancer

n categoria afectiunilor cauzate de expunerea neadecvat si prelungit la soare intr si melanomul malign, care este, poate, una dintre cele mai grave forme de cancer, nu numai dintre cancerele cutanate. Este vorba de alunitele care sunt supuse traumatismului iritativ prin radiatii infrarosii sau ultraviolete. Aceste celule, care au potential de multiplicare, se multiplic anormal si si consum gazda. Prin urmare, utilizarea unor creme fotoprotectoare, cu un coeficient mare de protectie, reprezint de departe factorul protectiv cel mai important. Toti vom fi beneficiari ai efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete si infrarosii, iar aceste efecte nu se manifest imediat. Dac pentru urticaria solar, pentru pruritul solar efectele negative le vedem imediat, dac pentru xerodermie, acea uscciune excesiv a pielii sub actiunea razelor infrarosii si ultraviolete, de asemenea constatm efecte imediate; efectele neplcute, cangerigene ale radiatiilor ultraviolete apar mai trziu. Paradoxul este c la 45 – 50 de ani pltim polita pentru radiatiile ultraviolete pe care le-am acumulat pn la vrsta de 25 de ani. n afar de melanomul malign, si alte cancere cutanate pot fi induse de expunerea intempestiv la radiatii ultraviolete. Sunt cunoscute epitelioamele bazocelulare, care, de asemenea, recunosc n etiopatogenia lor factorul prin radiatie ultraviolet si/ sau infrarosie, spune prof. univ. dr. Ioan Nedelcu.

Patologia generala necutanata n care expunerea la soare e interzisa

Prof.univ. dr. Ioan Nedelcu a atras atentia c exist si patologie general necutanat n care expunerea intempestiv la radiatii ultraviolete nu este permis. De pild, fetele care au mastoz fibrochistic nu au voie s se duc la plaj. Nici fetele care au ovar chistic nu trebuie s stea la plaj, deoarece, de obicei, ziua e o anumit productie hormonal si pot dezvolta episoade evolutive de acnee tardiv impresionant sau fac pilozitate excesiv. De asemenea, dac avem un pacient n vrst, cardiopat, nu-l vom lsa s se duc la plaj sau la soare. Un hipertensiv nu are ce s caute la soare, un pacient de vrsta a treia nu se va plimba prin soare pentru c la el se nsumeaz cardiopatia, hipertensiunea, deshidratarea. 50% dintre pacientii n vrts de 60 si de peste 60 de ani care au suferit o internare pentru deshidratare mor n anul urmtor, deci ne asumm niste riscuri fantastice. Pacientii cu cancere nu este bine s se expun la radiatie ultraviolet excesiv. De asemenea, exist o serie de afectri neurologice si neuropsihiatrice n care expunerea la radiatie ultraviolet nu este permis fr o cur heliomarin, care este un climat excitant, si de multe ori acest tip de climat nu face bine la patologia neurologic sau neuropsihic, a mai declarat medicul dermatolog.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.