Criza bebelusilor omoara economia

Scderea dramatic a natalittii va conduce la prbusirea economiei judetului Vaslui. Aceiasi soart sumbr va avea ntreaga tar, avertizeaz ultimul studiu Eurostat. Practic, economia nu va mai putea fi sustinut de tinerii care muncesc. n ultimii 20 de ani, Vasluiul a nregistrat un spor negativ al natalittii de minus 47%.

Anul 2012 a debutat extrem de nefericit din punctul de vedere al natalittii. Potrivit datelor Directiei Judetene de Statistic Vaslui, n luna ianuarie, s-a nregistrat un spor natural negativ de 188 persoane. Mai exact, la un numr de 343 nscuti vii, s-au nregistrat 531 decedati. Nici anul trecut sporul natural al populatiei nu a oferit motive de sperant. Conform datelor statistice, tabloul miscrii populatiei a fost extrem de ngrijortor: ianuarie – spor negativ de 138 persoane; februarie – 110 persoane; martie – 269 persoane; aprilie – 171 persoane; mai – 93 persoane; iunie – 45 persoane etc. Pe acest trend demografic negativ din ultimii ani, Vasluiul a ajuns pe ultimul loc n Moldova n ceea ce priveste evolutia natalittii n ultimele dou decenii. Dac n anul 1990, n judetul nostru au fost nscuti 8.377 copii vii, n anul 2010, nasterile au sczut la 4.464 copii. Practic, de la Revolutie si pn n prezent, Vasluiul a nregistrat un spor negativ al natalittii de minus 47%. n topul sumbru al prbusirii sporului demografic urmeaz judetul Botosani, cu minus 46%; Neamt – 44%; Bacu – 42%; Galati – 40%; Vrancea – 36%; Suceava – 33%; Iasi – 29%. La nivel national, judetul Vaslui ocup locul IV n statisticile negre ale scderii natalittii. Cele trei judete din coada clasamentului sunt Hunedoara, cu un minus de 50% al nasterilor de copii vii, Teleorman – 48% si Olt – 48%.

Saracia ucide maternitatea

La o prim analiz a acestor cifre alarmante se observ c scderea numrului copiilor nscut i vii este invers proportional cu gradul de srcire al populatiei. Mai exact, cu ct bugetele familiilor sunt mai precare, cu att planurile conjugale de a face un copil au fost abandonate. n judetul Vaslui, scderea spectaculoas a natalittii are drept principal cauz migrarea masiv n strintate a tinerilor care si ntemeiaz familii. Somajul, veniturile mici, lipsa unor perspective reale de realizare profesionale au ncetinit sever motoarele sporului natural. Astfel, n timp ce tri precum Italia si Spania sunt relansate demografic de conationalii nostri, Romnia este condamnat la o scdere fr precedent a populatiei.

Economia se va prabusi

Scderea natalittii este noua problem cu care se confrunt tara noastr. Numrul romnilor care mor este mai mare dect numrul celor care se nasc, este concluzia celui mai recent studiu Eurostat, iar acest lucru se va reflecta la nivel economic. Forta de munc va fi si ea mult mbtrnit. n plus, cercetarea avertizeaz c, peste 50 de ani, Romnia se va situa pe locul doi n Europa n ceea ce priveste raportul dintre persoanele de peste 65 de ani si populatia activ. Indicele Eurostat privind mbtrnirea populatiei se calculeaz analiznd numrul prognozat al persoanelor cu vrsta de peste 65 de ani, exprimat ca procent din numrul prognozat al persoanelor cu vrsta ntre 15 si 64 de ani. Cu ct acesta este mai mare, cu att populatia este mai mbtrnit. Cele mai afectate cinci tri de mbtrnirea populatiei peste 50 de ani sunt Letonia, Romnia, Polonia, Slovacia si Bulgaria.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.