Meditatia poate sa i ajute pe bolnavii de cancer

Un program importat din Statele Unite este tot mai des utilizat n Europa pentru tratarea anxiettii si a depresiei si tot mai multi medici l propun pacientilor care sufer de diverse tipuri de cancer.

Vindecarea n prezenta „constiintei depline”. Termenul poate s i fac pe multi s zmbeasc. Cu toate acestea, este vorba de o abordare terapeutic de acum recunoscut si tot mai mult practicat n lumea ntreag ncepnd din anii ’80. Un studiu american recent a evaluat aceast tehnic pe femeile suferind de cancer mamar. Obiectivul cercettorilor a fost de a observa impactul acestei tehnici asupra mai multor parametri fiziologici si psihologici care indic nivelul stresului. Nu este primul studiu de acest tip, ntruct literatura stiintific devine tot mai consistent atunci cnd este vorba de aceast terapie si de msurarea efectului ei asupra anxiettii, a durerii sau a depresiei, inclusiv n cazul pacientilor suferind de cancer, informeaz lefigaro.fr.

O practica confidentiala n Franta

Tehnica se bazeaz pe meditatie, inspirat n special de filosofia budist si asociat cu o serie de exercitii fizice, precum yoga. Aproape 250 de spitale americane propun acest tip de program. Metoda este practicat si n Franta, dar de o manier mult mai confident ial. Doctorul Claude Penet, psihiatru la Chteauroux si fondator al Asociatiei pentru Dezvoltarea Mindfulness-ului (constiinta deplin, n.r.), o foloseste de mai multi ani pentru a trata depresiile cronice si tulburrile de anxietate si, de curnd, pe grupuri de pacienti suferind de cancer. Aceast form de terapie este practicat ns si n spitale. Medicul Christophe Andr este considerat „pionierul” acestei practici n Franta, pe care a introduso la spitalul Sainte-Anne din Paris. „Pacientii lucreaz asupra respiratiei lor, gndurilor lor, capacittii lor de a se concentra dar se ntreab si despre motivele care au declansat revenirea bolii si se gndesc la starea de spirit pe care o au n fata bolii. Folosim meditatia n slujba vindecrii”, a declarat Claude Penet. Asociatia sa include de acum 70 de membri care exerseaz n Franta, Belgia si n Elvetia, inclusiv psihiatri, psihologi si alti profesionisti din domeniul medical. „Tehnica este interesant”, afirm Sarah Dauchy, psihiatru si presedint a Societtii franceze de psiho-oncologie. „Ea este bine descris, bine ncadrat si bine practicat. ns ea trebuie nc s fie validat prin studii riguroase, realizate pe grupuri mai mari de pacienti si pe grupuri de control active. Cele mai multe studii compar rezultatele obtinute prin implementarea acestui program cu rezultatele obtinute atunci cnd nu se face nimic. ns, activitti diverse pot avea beneficii asupra anxiettii si asupra stresului pacientilor”, a adugat Sarah Dauchy.

Dovezi care trebuie aduse

Un studiu american recent a monitorizat 32 de femei, din care doar jumtate au urmat programul Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), implementat pentru reducerea stresului prin tehnica constiintei depline. Aceste femei au asistat la sedinte sptmnale de peste dou ore, timp de opt sptmni, practicnd n paralel si exercitii la domiciliu. Rezultatele au evidentiat anumite beneficii asupra tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, ns pe termen scurt – n cele mai multe cazuri, efectele s-au mentinut mai putin de o lun. Pn n prezent, validarea stiintific a acestei tehnici rmne deci limitat, dar un fascicul de elemente concord n favoarea unui interes medical pronuntat pentru anumiti pacienti care prezint simptome de anxietate, durere si oboseal. „Rezultatele depind de exemplu de intensitatea simptomelor, de motivatia si de vrsta pacientilor”, a declarat Marion Barrault, psiholog la Institutul oncologic Bergoni din Bordeaux. „Indiferent de ce va urma, aceste baze stiintifice au adus rigoare demersului nostru. n urm cu ctiva ani, nu se putea propune bolnavilor de cancer tehnica meditatiei n cadrul unui tratament autorizat. Prea putin cam folcloric. De acum ns avem argumente”, a concluzionat Claude Penet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.