Spaga n spital, oferita n functie de… competenta!

n spitalele din Vaslui, Iasi, Bacu, Suceava si Neamt se d si se ia la greu spag. Concluzia apartine Asociatiei Sf. Damian, din Iasi, care, recent, a lansat studiul Barometrul mitei n serviciile medicale publice – o analiz a fenomenului coruptiei din sistemul sanitar romnesc. La studiu au participat 1.004 de persoane cu vrste ntre 18 si 65 de ani din judetele Moldovei, care, n ultimul an, au avut cel putin o internare ntr-o unitate medical. Opt din zece persoane au sustinut c au dat spag personalului medical, ncepnd cu micile atentii date brancardierilor si terminnd cu sume mult mai consistente oferite medicilor.

Nu mai putin de 80% din respondenti au afirmat c au dat „atentii” personalului medical pentru a fi ngrijiti mai bine. n paralel, aproape 60% din cei care au participat la acest studiu au considerat c personalul medical accept „atentii” din cauza nivelului foarte sczut al veniturilor. Nici unul dintre cei chestionat i nu a reclamat structurilor de conducere ale unittilor sanitare faptul c au dat bani medicilor, asistentelor sau infirmierelor, considernd c nu se va rezolva nimic. Pentru un tratament complet, oamenii au scos din buzunare sume diferite, n functie de nivelul de competent si de influent al celui care oferea asistent. Astfel, bolnavii au sustinut c au scos din buzunare sume care variaz ntre 15 lei si 3.000 lei. Cele mai consistente sume au fost date medicilor, cu bani mult mai putini fiind obtinut bunvointa asistentelor, infirmierilor si brancardierilor. 10% din pacientii intervievati au clasat sistemul sanitar pe prima pozitie n topul domeniilor afectate de coruptie, iar restul au considerat c spitalele se confrunt cu acest fenomen ntro msur foarte mare. Studiul relev c nici mcar spaga nu le d moldovenilor o ncredere mai mare n sistemul sanitar, jumtate din persoanele chestionate afirmnd c ar prefera s se trateze acas si nu la spital, cei mai multi motivnd optiunea prin lipsa banilor, dar si datorit condit iilor din spitale. Aproape 40% dintre subiecti au afirmat c i deranjeaz c medicii sunt coruptibili si dezinteresat i de bolnavii pe care i trateaz cu superficialitate.

2 COMENTARII

  1. pentru cei ce dau ca asa vreau ,mai este cum mai este, dar sa dai plicul inapoi omului si sa-i zici sa mai puna inca pe atat …si mai apoi sa faca cheta oamenii din salon ca sa acopere suma m-i se pare inadmisibil ,neomenesc ,nefiresc si pur si simplu lipsa bunului simt .Cu totii suntem oameni daca cineva doreste isi poate da seama de situatia financiara a unei persoane numai daca o intreaba unde lucreaza ,sunt persoane de care t-i se face mila si ar trebui sa le mai dea medicii bani din omenie ,ar putea in ochii unor batrani sa-si vada parintii lipsiti de venituri si rataciti in viata asta in care nici nu murim nici nu traim .

  2. nu neaparat nivelul scazut al salariului inlesneste spaga,ci obiceiul prost,proasta crestere care s-a cuibarit in noi.Cei care iau spaga oricum au un salariu,iar cei care dau ,majoritatea sunt vaidemama lor,dar sunt nevoiti sa faca pe dracu in patru si sa iasa din necaz.Oamenii sunt in stare sa ia de la gura copiilor si vand ce mai au pe langa casa si dau ca altfel….Face-ti un mic sondaj si verificati un caiet de datornici de la farmacii si ve-ti vedea un adevarat barometru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.