Brladul, n centrul presei din ultimii 140 de ani

La sfrsitul sptmnii trecute, profesori, istorici si alti invitati s-au ntlnit si au dezb tut problema presei actuale, precum si a celei de dinainte de 1989, n cadrul simpozionului „Presa ntre veridic si spectacol – 140 ani de pres brldean”. Manifestarea s-a desfsurat n sala de sedinte a Primriei si a fost organizat de Societatea de Stiinte Istorice – filiala Brlad. Participantii au ncercat s dezv luie amnunte legate de Brlad si de locuitorii orasului, surprinse de ziare n perioada interbelic si dup, n timpul comunismului si dup, dar si n zilele noastre. Printre cei care au vorbit despre publicatiile ultimelor 140 de ani dar au si prezentat extrase din acestea s-au numrat prof. univ. dr. Ioan Scurtu – „Presa ca izvor istoric”, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu – „Massmedia si implicatiile asupra individului”, prof. Oltea Rscanu- Gramaticu – „nceputurile presei brldene” si prof. Marcel Proca – „Realitti brldene n presa interbelic”. „Presa vremii ne dezvluie modul n care oamenii si negociaz si valideaz identitatea prin comunicarea cu sine si cu ceilalti, prin dramatizarea si ritualizarea existentei de zi cu zi. Ne permite o analiz a interactiunilor umane n formele lor cele mai firesti, plecnd de la premisa c viata cotidian ascunde, n aspectele ei aparent insignifiante, substant a profund a socialului. Brladul de astzi reprezint, pentru cei mai multi dintre noi, un oras lipsit de obiective turistice si de patrimoniu cultural. ns, a dezvlui povestile necunoscute sau uitate ale Brladului, a vorbi despre destinele unor personaje fascinante, a pune n lumin locuri ce nc mrturisesc despre trecut nseamn pasi pe care trebuie s-i parcurgem pentru a ntelege si ndrgi orasul”, a declarat profesorul Marcel Proca, vicepresedintele Societtii de Stiinte Istorice – filiala Brlad. Printre invitatii care au mai sustinut comunicri s-au numrat prof. Gruia Novac, prof. Ion Oprea, din Iasi, dr. Nicolae Botezatu, prof. Costel Pascaru, prof. dr. Laurentiu Chiriac, dr. Constantin Teodorescu, prof. Serghei Colosenco si preotul Rzvan Acostioaie.

4 COMENTARII

  1. SUPER TARE ASTA:
    Printre invitatii care au mai sustinut comunicri s-au numrat prof. Gruia Novac, prof. Ion Oprea, din Iasi, dr. Nicolae Botezatu, prof. Costel Pascaru, prof. dr. Laurentiu Chiriac, dr. Constantin Teodorescu, prof. Serghei Colosenco si preotul Rzvan Acostioaie.

    Daca nu au fost prezenti , atunci cum au sustinut comunicari? Videoconferinta? A fost prezent spiritul lor? Acum pe bune sefii tai stiu ca faci materiale dupa pliante? Macar daca sunai si tu pe doamna profesoara Oltea sufletul istoriei barladene si te informai dar asa uite ca bine spune Mihai C cum sa fie prezent Novac cind el e sufletul festivalului Tanase si la ora aia se refacea dupa bauta de la Vaslui?

  2. adiana vezi ca dezinformezi cititorii , sa mori tu ca a fost gruia novac la actiunea de sambata ?uite asa va intrebati de vindeti la chioscuri 5- 6 ziare pe zi , noroc de abonamentele bagate pe gat

  3. Draga mea Adriana Cristina Susnea, citind materialul tau mi-am dat seama ca nu poti scrie nici macar dupa dictare! Banuiesc ca ai visat (a se citi un anumit pliant) si te-ai trezit in miez de noapte si hop la portabil sa apesi ceva taste sa mai iasa un articol sa mai completezi paginile ziarului! Alta explicatie nu gasesc sa relatezi despre invitati prezenti ce au fost sublimi la eveniment dar (HIHIHIHIHI) dar au lipsit cu desavirsire! NU AU FOST PRICEPI? Sau poate au fost cu tine la alt eveniment!
    Din presa nu am vazut decat de la 2 televiziuni (MediaTV si Cony) si un radio (Unison)in rest s-a tratat subiectul prin ignoranta totala asa ca ma intreb cum poti sa relatezi despre un eveniment fara macar o minima informare! Penibil nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.