Tntarii aduc virusul West Nile n Romnia. Care sunt simptomele si ce zone sunt amenintate

Pentru infectia cu West Nile nu exist vaccin, nici tratament specific. Simptome: great, febr, vom, durere de cap. Ministrul Snttii ne nvat s purtm haine cu mnec lung, s ne punem plas de tntari la geamuri si s desecm bltile, dac avem asa ceva prin preajm.

Doi romni au murit n urma ntepturilor de tntari care le-au transmis virusul West Nile, iar alti sapte sunt deja infectati, a declarat luni ministrul Snttii, Cseke Attila. Desi cazurile au fost confirmate ncepnd de vineri, ministrul a informat populatia abia luni sear. Cu totul, au fost suspecti 80 de romni. Unul dintre cei decedat i era din Bucuresti, sectorul patru, iar cellalt, din judet ul Constanta, localitatea Bneasa. Pe lng acestia, nc dou persoane sunt nc investigate, fiind suspecte. Bolnavii provin din jude- tele Galati, Teleorman, Dolj, Alba (dou cazuri), Sibiu (un oier), Cluj si Mures. Cei decedati aveau 75 si 80 de ani, mai avnd n plus si alte boli. Pentru infectia cu West Nile nu exist vaccin si nici tratament specific, a declarat prof. dr.Molnar Geza, consilierul ministrului Snttii. Cazurile care se termin cu mortalitate sunt relativ pu- tine, raportat la mbolnviri. Boala afecteaz sistemul nervos, poate semna cu meningita sau encefalita, se poate intra chiar n coma vigila, bolnavul pierzndu-si cons- tienta si rspunznd doar la reflexe. Cu toate c atac membrana care protejeaz creierul, dac este tratat, nu las sechele pe viat. Ministrul Snttii a fcut apel ctre populatie s se protejeze purtnd haine cu mnec lung, punnd plase de tntari la geamuri si desecnd bltile din curte sau din mprejurimi, dac au asa ceva prin preajm. Prof. dr.Molnar Geza: Sunt convins c vom mai avea si alte cazuri.
Autorittile nc n-au descoperit. Posibil de la vecinii din Bulgaria sau din Grecia, unde sapte, opt persoane au murit din cauza infectiei si alte 300 doar s-au mbolnvit. Alt variant a ministrului Cseke Attila este c vijeliile ntmplate n ultima vreme n Romnia au adus aici populat iile de tntari infectate si, n combinatie cu umezeala, acestia s-au putut dezvolta bine. Sau, a adugat el, posibil ca psrile migratoare si caii s fi fost purttori ai acestui virus, psrile fiind cele care infecteaz si populatia de tntari. ns asta se va afla de abia dup luni de zile de investigatii. Eu sunt convins c vom mai avea si alte cazuri, dar nu m astept la o epidemie, ci doar la situatii sporadice, desprtite n timp si spatiu, a mai declarat prof. Molnar Geza. Deocamdat, nu se poate vorbi despre o epidemie, a adugat el. O epidemie s-ar putea declansa n cazul nefericit n care vremea se va nclzi. Potrivit prof. Molnar, dac de mine vom avea zece grade Celsius, populat ia de tntari activ se va putea retrage si ar trece sub form de nimf, ns virusul s-ar pstra. Dac ar fi nsorit afar, s-ar putea s persiste. n urmtoarele zile ns, nu vom avea nici zece grade Celsius, dar nu va fi nici foarte cald. Potrivit ANM, astzi vor fi 24 de grade cel mult, cu vnt si ploi n mai toat jumtatea vestic a trii. Exist sanse ca temperaturile s mai creasc, dar foarte putin, cu un grad, dou, pe la finalul sptmnii. Desi nu se va mai reveni la episoadele de canicul avute pn acum, se asteapt ca n prima parte a lunii septembrie n unele zone temperaturile s mai creasc pn la valori de 30 de grade Celsius, sau chiar cu dou grade peste, dar pe perioade foarte scurte.
Cum nu exist nici vaccin, nici tratament specific pentru West Nile, medicul face numai un tratament simptomatic. Dac infectia se manifest prin great, bolnavul primeste medicamentatie ca si cum ar avea numai great; dac are dureri de cap, aidoma, iar dac se simte deshidratat, primeste hidratare prin perfuzii. De foarte multe ori, boala se prezint sub forma encefalitei sau a meningitei, caz n care se administreaz antiinflamatorii sau calmante. Boala se mai poate simti si ca o stare general anorexic sau febr puternic. Toate acestea sunt motive pentru care, spune ministrul Snttii, 85% dintre cei infectati, nici nu stiu c au trecut sau trec prin aceast boal. Se pare c o epidemie de West Nile a avut loc n Romnia, n urm cu zece ani. n America, West Nile a fcut ravagii; n ultimii zece ani a omort peste 1.000 de oameni.
Virusul West Nile, rspndit prin intermediul tntarilor, desi afecteaz n general animalele, poate fi transmis si oamenilor la nivelul meningelui. Desi, n marea majoritate a cazurilor, cei afectati nu manifest niciun simptom, n situatiile mai grave acestia pot prezenta complicatii dificil de anticipat.

Simptome:

– Stri febrile
– Dureri de cap
– Transpiratie excesiv
– Somnolent continu
– Dureri n zona gtului

Metode de prevenire:

– Evitarea zonelor cu mult verdeat
– Folosirea plaselor si a insecticidelor pentru ndeprtarea tntarilor

Tratament

Nu exist o cale standard de vindecare n cazul infect rii cu virusul West Nile, cei afectati putnd evolua de la forme usoare de febr pn la meningit, soldat, n ultim instant, cu decesul. Cei mai susceptibili de a fi atinsi n mod sever de acest tip de infectie viral sunt cei mai n vrst, diabeticii, precum si cei care au beneficiat de transplant de organe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.