A aparut arhiva fantoma!

Epopeea arhivei fostilor membri cooperatori din comuna Puscasi a luat sfrsit. Cei peste 1.200 de trani care au muncit la fostul CAP Puscasi pot rasufla usurati. Petentii si pot reconstitui perioada de vechime n munca dupa ce, ani de zile, arhiva originala parca intrase n pamnt. Neculai Ignat, primarul comunei Puscasi, spune ca, de la nceputul anului 2007 s-a luptat sa clarifice aceasta situatie. Dupa cercetari ndelungate, registrul cumulativ a fost gasit la o fosta contabila a CAP-ului.

La nfiintarea comunei Puscasi, administratia noii localitti nu a preluat de la comuna Laza, din care s-a desprins, arhivele. Cum actele originale nu erau n comuna Puscasi, petentii s-au vzut nevoiti s se deplaseze n comuna Laza, pentru a solicita adeverintele. ntre timp, documentele originale nu mai erau de gsit nici n Laza, explicatia disparitiei acestora fiind extrem de simpl. Politia, care a efectuat cercetri pe aceast spet, a ridicat originalele. n paralel cu „disparitia” originalelor, nici soarta copiilor acestor documente nu a fost mai fericit. Cnd s-au desfiintat CAP-urile, trei persoane din cadrul Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui au avut ca sarcin de serviciu copierea actelor originale, iar copiile au rmas la institutie. Cum aceste copii nu aveau semnturile si parafa celor care le-au ntocmit n cursul anului 1993, CJP Vaslui nu putea s se foloseasc de aceste documente la constituirea vechimii, ci doar la verificarea timpului util nscris n adeverinta eliberat de primrie. Mai mult, copiile registrelor au disprut si ele de la CJP Vaslui. Astfel, Politia a luat arhiva original de la Laza si nimeni nu mai stia de ea, iar copiile de la CJP Vaslui au disprut. Cum oamenii nu-si mai puteau reglementa vechimea n nici un fel, a fost un pas pn la izbucnirea scandalului.

Apel la instanta

n situatia n care fostii membri cooperatori nu mai puteau s fac dovada vechimii, acestia s-au adresat comisiei de reconstituire a vechimii n munc din cadrul Consiliului Judetean Vaslui. Obiectul peti- tiei a fost reconstituirea perioadelor lucrate la fostul CAP Puscasi. n urma analizei doleant ei, tranii au primit procese verbale de reconstituire, prin care li s-a refuzat recalcularea vechimii n munc. n consecint, petitionarii s-au adresat instantelor de judecat si au obtinut hotrri definitive si irevocabile (o parte din solicitanti), prin care li s-a recunoscut timpul util de la fostul CAP Puscasi. ntre timp, au aprut si registrele oficiale prin care li se conferea vechimea. Astfel, de la absenta oricrui document care s le ateste perioada lucrat, fostii cooperatrori s-au ales cu dou documente oficiale favorabile: hotrrea judectoreasc si arhiva original.

Se elibereaza adeverinte

Registrele cu evidenta timpului util lucrat de fostii membri cooperatori de la CAP Puscasi au fost ridicate de la Parchetul de pe lng Judectoria Vaslui de ctre primarul si secretarul comunei. Doleantele n original (cumulativ) se afl n pstrare la Primria Puscasi si, pe baza acestora, ncepnd cu data de 31 mai 2010, aceast institutie elibereaz persoanelor interesate adeverinta privind vechimea n munc. n conformitate cu legislatia n vigoare, constituie timp util la pensie perioada n care persoanele cuprinse n asigurarea social organizat prin legea mentionat au realizat un volum de munc n fostele cooperative agricole de productie, n care au avut calitate de cooperator sau au achitat contributia minim. Timpul util se stabileste n ani prin raportarea volumului de munc exprimat n norme, nsumat pe ntreaga perioad n care persoana asigurat a lucrat n fosta cooperativ agricol de productie, la cel mai mic volum anual de norme stabilit de adunarea general n perioada respectiv.

O ancheta complicata

Neculai Ignat, primarul comunei Puscasi, a spus c politia a fcut cercetri n acest caz si s-a fcut o ntreag tevatur. „n urma cercetrilor efectuate de Procuratur, Registrul cumulativ a fost gsit la o fosta contabil a CAP-ului. Este vorba de actele a 1.200 de persoane care au lucrat la CAP Puscasi si Poiana Alexa. Cnd sau desfiintat CAP-urile, fiecare conducere a predat arhivele la primrie. CAP Laza a predat arhiva la primrie, n timp ce CAP Puscasi, printr-un siretlic, nu au mai predat documentele si s-a transformat ntr-o asociat ie agricol. n acest fel, documentele s-au pierdut, iar noi ne luptm de la sfrsitul anului 2007 s rezolvm aceast problem”, a spus Neculaie Ignat. Dar, totul e bine cnd se termin cu bine: a aprut arhiva.

1 COMENTARIU

  1. Oare acea contabil? a fost zgl?it? ni?el ???cam a?a ar trebui ce scop a avut ?innd la dnsa acel registru eu cred c? doar din r?utate.!!!!!!!!!!!!!!!De altfel,in Romnia nc? totul este posibil!!nc?-i bine !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.