Infern in spital

Canicula din aceste zile a fcut s creasc numrul persoanelor care au ajuns la spital cu stri de lipotimie (peste 20 de cazuri), insolatie sau n agitatie psihomotorie. n acelasi timp, a crescut si numrul persoanelor cu afectiuni cronice decompensate, al celor cu stri febrile, dar si al persoanelor cu boli diareice. Temperaturile ridicat i afecteaz si pe cei care au nevoie de serviciile medicilor specialisti din Policlinic, dar si pe bolnavii internati n saloanele de la etajele superioare ale spitalului, care ncearc s se rcoreasc cum pot: cu sticla de ap la gur si cu prosopul umed pe crestet. Managerul Spitalului Judetean de Urgent (SJU) a demarat procedurile pentru primele achizitii: dozatoare de ap si dou aparate de aer conditionat pentru holurile Policlinicii.

Canicula din ultimele zile a fcut a afectat mai multe persoane, majoritatea suferinzilor nscriindu-se n categoria bolnavilor cronici si btrnilor, motiv pentru care a crescut si numrul bolnavilor care au solicitat asistent medical de specialitate. Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul SJU Vaslui a fcut fat cu greu numrului mare de solicitri venite din partea bolnavilor afectati de cldur. Temperatura ridicat a contribuit din plin la decompensarea bolnavilor cronici, zilnic fiind nregistrate cteva cazuri de lipotimie si mult mai multe de vertijuri (ameteli, n.r.). Bolnavii cu probleme psihice resimt si ei din plin efectele temperaturilor toride si a presiunii atmosferice ncrcate, ambulant a transportnd zilnic la camera de gard persoane cu stri de agitatie psihomotorie. Si pentru ca tabloul efectelor caniculei s fie complet, trebuie s amintim si de persoanele care ajung la spital cu simptomele specifice unor boli diareice acute.

Cldur mare n Policlinic…

n ultima zi a sptmnii trecute, Policlinca era o adevrat saun. Unii dintre pacienti au cte o sticl de ap n mn. Altii… Stau de jumtate de or aici si simt c m topesc. M-am uitat pe aici, am si ntrebat pe cineva, dar nu exist nici o surs de ap. Dac stiam, mi luam de acas. Sper doar s nu lesin aici, spune o pacient. Cald pe holuri, unde oamenii asteptau toropiti s le vin rndul, cald si n cabinete. La mine n cabinet, cu ventilatorul deschis, sunt 33-34 de grade. Vedeti c eu stau ntodeauna cu usa deschis si bolnavii m vd si m roag s le dau cte un pahar cu ap. Am sunat managerul interimar, pe domnul Sorescu, si i-am prezentat situatia. Mi-a spus c va ncerca s rezolve cumva situatia, ne spune dr. Dan Petrovici, medic primar onncolog n cadrul Ambulatoriului de specialitate.

… cldur mare si n spital!

Cldura face ca pentru nici unul dintre bolnavii internati n spital s nu fie mai bine. Unele sectii, cele de risc, au aer conditionat. Astfel de instalatii exist n toate slile de operatii, la UPU, la reanimare, n dou saloane de la medicin intern, si n cte un salon de la cardiologie, chirurgie si pediatrie. n rest, bolnavi si medici se topesc de cldur. Duminic, la prnz, etajele superioare ale cldirii erau ncinse si sufocante. Cele mai aglomerate sunt sectiile de Neurologie, Medical si Cardiologie. Lipsa unor instalat ii de aer conditionat afecteaz serios tocmai aceast categorie de bolnavi, medicamentatia dovedindu-se de prisos atunci cnd temperaturile din interior se ridic la peste 40 de grade. Ne sufocm toti: bolnavi, medici asistente. E cumplit s lucrezi n asemenea conditii si la fel de greu, poate chiar mai ru, este s stai n aceast cldur. Dar asta este situatia… Bani pentru investitii ni s-a explicat destul de clar c nu sunt, iar sponsorii vin cnd au cte o rud bolnav, se plng de conditiile existente, promit ajutor si cu att ne alegem, spune un cadru medical din SJU Vaslui. Pn la concretizarea promisiunilor fcute de unii sau de altii, cei din spital merg pe principiul Ajut-te singur! si o fac cum pot: unii cu ap si sucuri, altii cu prosoape umede asezate pe frunti sau pe picioare.

Msuri urgente

Vinerea trecut, conducerea spitalului a decis c este cazul s ia msuri urgente. Nu pot s fac minuni, dar astzi (vineri, n.r.), am dus ap mineral personalului de la buctrie, spltorie si sterilizare, si am demarat procedura de achizitionare pentru cteva dozatoare de ap. Vrem s punem dou n Policlinic, unul la UPU, la TBC, la Spitalul vechi si la spltorie. De asemenea, am decis s achizitionm ct mai repede dou aparate de aer conditionat, de capacitate mai mare, pe care s le punem pe holurile de la etajul I si II, n Policlinc. Nu ne scldm n bani, dar nici nu suntem att de sraci nct s lsm pacientii s moar de cldur. Facem deocamdat doar att ct putem face, nea precizat Neculai Sorescu, managerul interimar al SJU Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.