Munca grea, de pomana!

Peste 150 de salariati ai fostei intreprinderi SC „Mecanica” SA Vaslui au solicitat interventia senatorului PSD Doina Silistru. Interventia a constat ntr-o interpelare adresat lui Mihai Constantin Seitan, ministrul Muncii, cu privire la modul n care li s-au ntocmit adeverintele de ncadrare ntr-o categorie de munc la plecarea din unitate. Cei 150 de muncitori care au plecat din unitate n 2000 au primit adeverinte de ncadrare ntr-o categorie de munc, care n 2008 nu au mai fost considerate valabile.

ntruct rspunsul primit nu a fost prea explicit, Doina Silistru a revenit cu ntrebarea, ntrebndu-l pe ministru Muncii dac persoanelor sus mentionate le sunt recunoscute adeverintele asa cum sunt ele ntocmite si, dac nu, ce sanse au acesti oameni s-si primeasc rsplata corect a muncii lor, pentru categoria de munc pe care au prestato. Si n al doilea rspuns se face referire la prevederile legale functie de care se ntocmesc adeverintele salariatilor la plecarea din unitate, se mentioneaz c ncepnd cu intrarea n vigoare a Legii 19/2000 nu mai exist baz legal pentru ncadrarea locurilor de munc, activittilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite n grupe superioare de munc, iar eliberarea adeverintelor se face numai pe baza documentelor ntocmite la acea dat, verificabile si aflate n evidenta angajatorilor sau detintorilor de arhive. La ntrebarea „Ce sanse au acesti cetteni s-si primeasc rsplata corect a muncii lor, pentru categoria de munc pe care au prestato, dac nu le vor fi recunoscute adeverintele existente?”, nu s-a dat niciun rspuns.

ngropati n legislatie

Fostii salariati ai SC Mecanica SA Vaslui au solicitat interventia senatorului Doina Silistru cu privire la modul n care li s-au ntocmit adeverint ele de ncadrare ntr-o categorie de munc la plecarea din unitate. Cei 150 de muncitori care au plecat din unitate n 2000 au primit adeverint e de ncadrare ntr-o categorie de munc, care, n 2008, nu au mai fost considerate valabile. Casa Judetean de Pensii Vaslui a motivat respingerea dosarelor pe motiv c adeverintele respective nu sunt completate conform legii. Mai mult, s-a precizat c lichidatorul nu posed acte doveditoare cu privire la ncadrare ntr-o anumit categorie de munc. Din rspunsul ministrului reiese c Ordinul Ministrului 50/1990 reglementa modul de ntocmire a adeverintelor de ncadrare n categoriile I si II de munc ncepnd cu 16 martie 1969 si pn la 1 aprilie 2001. Prin Legea 19/2000 a fost abrogat respectivul ordin, iar dup aceast dat nu mai exist baz legal pentru ncadrarea locurilor de munc n grupe superioare de munc. Ca urmare, angajatorii sau detin- torii de arhive nu au baz legal pentru a nominaliza noi persoane, ca n cazul salaria- tilor de la Mecanica, sau pentru a ncadra activitti desf- surate anterioar datei de 1 aprilie 2001. Pe 29 martie, senatorul Doina Silistru a formulat o interpelare adresat Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. „V supun atentiei problema a 153 de persoane crora, n cursul anului 2000, fosta ntreprindere SC Mecanica SA Vaslui lea eliberat la plecarea din unitate adeverinte, conform Ordinului nr.50/1990, n vigoare la acea dat, care atestau ncadrare lor ntr-o categorie de munc, acestea fiindu-le necesare n vederea pension rii”, se preciza n interpelare.

2 COMENTARII

  1. Bre @careva…si care e solutia ta la problema de mai sus?! Tu esti ca articolul ,,de pomana” ca sa nu spun degeaba. Dar ce e strigator la cer e ca senatoarea l-a luat la intrebari pe un ministru asupra unui articol de lege ABROGAT. ABROGAT…..si nu abrogat de ministrul actual. Dar asa e cand esti incompetent si te plictisesti..incerci sa-i plictisesti si pe altii. Tot respectul pentru acesti fosti angajati dar incerca-ti sa gasiti oameni competenti carora sa le expune-ti problemele d-tra.

  2. ca sa poata raspunde la astfel de intrebari ministrului ii mai trebuie si-un dram de minte. ‘mnealui ca orice „hospodar” portocaliu este preocupat numai de propria avere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.