Iat cteva dintre momentele marcante de la turneele finale ale Cupei Mondiale.
1930: Premier
13 iulie. Francezul Lucien Laurent, cu un voleu cu dreptul, a nscris primul gol din istoria Cupei Mondiale, la meciul Franta – Mexic, scor 4-1. Dup final, pe stadionul Centenarului din Montevideo, cpitanul nationalei Uruguayului, Jose Nasazzi, a ridicat deasupra capului primul trofeu al Cupei Mondiale.
1950: Stupefactie
Este o imagine fr sunet: aceea a stadionului Maracana stupefiat dup nfrngerea Braziliei n fata Uruguayului, scor 2-1, n final. n Brazilia a fost atunci doliu national, neoficial. Oficialii au neglijat protocolul, iar Jules Rimet, presedinte-fondator al FIFA, a fost nevoit s coboare pe teren pentru a-i nmna trofeul cpitanului uruguayan Varela.
1958: Printul Pele
Lumea fotbalului a descoperit un copil extrem de talentat: Pele. Brazilianul, cel mai tnr campion mondial, la 17 ani, a marcat sase goluri, dintre care unul decisiv n sferturile de final cu Tara Galilor, scor 1-0. O alt performant notabil de la CM-1958 este cea a francezului Just Fontaine, care a marcat 13 goluri n doar sase meciuri si detine n continuare recordul de reusite la un turneu final al Cupei Mondiale.
1966: Gol sau nu?
Mingea a lovit bara si a ajuns la pmnt. A depsit oare linia portii? Golul englezului Geoff Hurst, autorul unui mitic hattrick n final, a fost validat, iar RFG a fost nvins, cu scorul de 4-2 dup prelungiri, de Anglia.
1970: Regele Pele
Imaginea cu Pele, cu pumnul drept ridicat n semn de victorie, nltat de Jairzinho, purttorul tricoului cu numrul 7, vzut din spate, a devenit emblematic. La fel si intervent ia salvatoare a portarului englez Gordon Banks n fata lui Pele. Finala a fost o apoteotic: Brazilia – Italia, scor 4-1. Sfertul de final dintre RFG si Anglia, scor 3-2 dup prelungiri, a intrat de asemenea n istorie, Franz Beckenbauer jucnd cu bratul prins deoarece avea umrul luxat.
1974: Cruyff
cel romantic Johan Cruyff, n fruntea marii generatii Ajax, a survolat turneul si a provocat chiar un penalti pentru Olanda n primul minut al finalei, transformat de Neeskens. ns Germania Kaiser-ului Beckenbauer si a Bombardierului Muller, autorul golului victoriei (2-1), a fost cea care a ridicat noul trofeu (vechiul trofeu apartinea Braziliei, care l cstigase de trei ori).
1978: Papelitos si o competitie sub semnul dictaturii militare
A plouat cu papelitos (mici hrtii) pe terenurile pe care s-a disputat aceast Cup Mondial, cstigat de Argentina, tar condus atunci cu mn de fier de generalul Videla. Argentina s-a impus n final datorit Matadorului Mario Kempes, care a nscris de dou ori n poarta Olandei, scor 3-1, dup prelungiri.
1982: Revenirea lui Rossi
Paolo Rossi a ajuns la Cupa Mondial dup doi ani de suspendare pentru coruptie. n a doua faz a competetiei, atacantul italian a reusit un hattrick mpotriva Braziliei lui Socrates si Zico. Si a ncheiat competetia ca golgheter, reusind s nscrie cel de-al saselea gol chiar n finala cu RFG, scor 3-2. Republica Federal German eliminase Franta generatiei Platini, dup un meci marcat de o agresiune a portarului german Schumacher asupra fundasului francez Battiston, evacuat cu targa. Un alt exemplu de antijoc de la turneu este nonmeciul dintre RFG si Austria, scor 1-0, care a dus la eliminarea Algeriei.
1986: Mna lui Dumnezeu
Diego Maradona a fcut n patru minute mitic aceast Cup Mondial, n meciul cu Anglia din sferturile de final, scor 2-1. Cpitanul Argentinei a nscris mai nti cu mna lui Dumnezeu, iar apoi a marcat din nou, pornind cu mingea de la mijlocul terenului si trecnd de cinci juctori. n finala cu RFG, el a fost autorul unei pase decisive pentru Burruchaga.
1990: Camerun
Camerunul a fcut senzatie nc de la primul meci, nvingnd, n nou oameni, campioana mondial Argentina, cu scorul de 1-0. Lumea a savurat dansul lui Roger Milla la fiecare din cele patru goluri ale sale, dintre care unul mpotriva Columbiei, dup ce i-a furat mingea portarului Rene Huguita. Parcursul camerunezilor s-a ncheiat n sferturile de final, faz n care au fost nvinsi de Anglia, scor 3-2 dup prelungiri. O alt imagine memorabil de la CM-1990 a fost cea a lacrimilor lui Maradona cnd RFG si-a luat revans a pentru 1986 datorit unui penalti controversat, transformat de Andreas Brehme n final.
1994: Cderea lui Maradona
Multe imagini marcante la CM-1994. Maradona a revenit cu un gol superb mpotriva Greciei (4-0) si si-a artat satisfactia n fata camerelor de luat vederi. Dup doar cteva zile, el urma s fie exclus pentru dopaj. Argentina a fost eliminat n optimile de final de Romnia, datorit unui lob superb al lui Hagi (scor 3-2). Alt gol exceptional a venit dup slalomul maradonian al sauditului Saeed Owairan n meciul cu Belgia, scor 1-0. La capitolul insolit se poate ncadra meciul Rusia – Camerun, scor 6-1, cu cinci goluri ale lui Salenko si unul al lui Milla (cel mai n vrst marcator, la 42 de ani).
1998: Zidane si dou lovituri cu capul Zinedine Zidane a nscris dou goluri cu capul din corner si a oferit Frantei primul titlu mondial (3-0 mpotriva Braziliei). n semifinale, Lilian Thuram a marcat dou goluri, singurele n 142 de selectii. De asemenea, a devenit atunci celebru gestul lui Laurent Blanc de a-l sruta pe crestetul chel pe portarul Fabien Barthez. Iar mexicanul Cuauhtemoc Blanco a popularizat trucul care i poart numele.
2002: Ronaldo superstar
David Beckham si coafura sa au declansat o isterie n Asia, dar Ronaldo a fost omul turneului, autorul a opt goluri, dintre care dou ale Braziliei n finala cu Germania, scor 2-0. Ct despre Zidane, a rmas imaginea acestuia prbusit pe gazon, simbol al Frantei eliminate nc din prima faz. Arbitrajul din Coreea de Sud a fost criticat: italienii n optimi si spaniolii n sferturi s-au considerat nedrepttiti. Turcia pentru care a evoluat juctorul chel Hasan Sas a terminat turneul pe un frumos loc 3.
2006: Zidane si o lovitur cu capul
Faimoas lovitura cu capul n piept dat de Zidane italianului Marco Materazzi. Rareori un gest a provocat att de multe reactii. Dup ce a reusit o capodoper mpotriva Braziliei, n sferturile de final, Zizou a deschis scorul n final, din penalti. n minutul 110 el a fost ns eliminat. Fr cpitanul su, echipa Frantei a pierdut trofeul Cupei Mondiale la loviturile de departajare, n favoarea Italiei lui Fabio Cannavaro. Editia din 2006 a fost marcat si de golul lui Esteban Cambiasso, nscris de Argentina n poarta Serbiei, dup 24 de pase consecutive ale argentinienilor, dar si de meciul Portugalia – Olanda, scor 1-0, din optimile de final, la care arbitrul a acordat 16 cartonase galbene si 4 rosii.