Un cettean din judetul Vaslui a dat o lectie de economie agrar specialistilor din Ministerul Agriculturii. Dac autorittile competente nu sunt n stare s ntocmeasc o strategie, Ioan Palade s-a gndit s le ofere o mn de ajutor. Omul nu a cerut nimnui onoruri sau vreu salariu consistent, ci si-a oferit gratuit serviciile. narmat cu mult optimism, n primvar, Ioan Palade a formulat o scrisoare, n care si-a prezentat n detaliu viziunea pe care o are pentru relansarea agriculturii romnesti.
Iat cteva dintre propunerile lui Ioan Palade care au ajuns pe masa sefului Ministerului Agriculturii si Dezvoltrii Rurale: n toat tara s se fac ferme de stat, pentru ca toti tinerii s aib un loc de munc garantat. „Propun ca toti cettenii care au mai mult teren (peste 2 hectare teren nelucrat sau lsat n prloag) s l dea la stat, pentru comasarea lui, iar toate utilajele care sunt pentru agricultur s fie folosite numai la agricultur, iar agricultura s fie subventionat”. Planul lui nea Ioan este vast: propune „s se fac contracte cu toate trile de pe glob, s se fac import si export, astfel nct aceste produse agricole s aib n permanent desfacere, pentru a nu se crea stocuri de produse agricole”. Sun interesant, nu? Asa probabil li s-a prut si oficialilor din Ministerul Agriculturii, pentru c rspunsul la scrisoarea expediat n data de 22 martie a primit destul de repede rspuns. Iat care este acesta: „Domnului Palade Ioan, Referitor la propunerile dumneavoastr privind comasarea terenurilor si comertul international, v comunicm urmtoarele: Pentru a determina productorii agricoli s lucreze pmntul n conditii de eficacitate si pentru stimularea exploatatiilor agricole viabile economic, capabile s asigure produse pe piat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltrii Rurale ncurajeaz nfiintarea formelor de asociere (grupuri de productori, cooperative agricole moderne) n baza liberului consimtmnt. ntruct pe suprafete mici nu se poate realiza o agricultur competitiv, n Programul de guvernare 2009 – 2012, Capitolul 15 – „Agricultur si dezvoltare rural. Proprietate si cadastru”, sunt prevzute ca directii de actiune stimularea comasrii voluntare a terenurilor si sprijinirea nfiintrii formelor asociative pentru valorificarea produselor agricole (…). Referitor la schimburile comerciale cu produse agroalimentare a Romniei, din datele pe care le detinem v aducem la cunostint s deficitul comercial nregistrat n anul 2009 a fost de 1.532,4 milioane de euro, n scdere cu 537,3 milioane de euro fat de 2008 si cu 622 milioane de euro fat de 2007 (…). Stimate domn, propunerile dumneavoastr au fost naintate spre analiz colectivelor de specialisti din minister. Apreciem preocuparea pentru acest important sector care este agricultura, v multumim pentru scrisoare si v asigurm c rmnem deschisi unui dialog sincer si constructiv, menit s duc la bunul mers al agriculturii”, se arat n rspunsul ministerului.
Ce ncurajeaza Ministerul?! Parcele farmitate!
n acest an, doar 40% din suprafata arabil a judetului Vaslui este utilizat organizat. Mai exact, dintr-un total de 291.316 hectare de teren arabil, numai 114.462 hectare sunt grupate n exploatatii. Restul de 60% din totalul parcelelor arabile sunt lucrate individual, cu consecinte directe asupra rentabilittii unui sector economic extrem de important. Mai mult, raportat la suprafata agricol total a judetului Vaslui, decalajul este si mai mare. Dintrun total de 401.021 hectare, este administrat organizat doar 30% din suprafat, adic 120.408 hectare. n anul 2008, suprafata agricol exploatat organizat a fost de 100.606 hectare, pentru ca, n 2009, s creasc la 113.687 hectare.
Prloaga suverana
Aproape 22.000 hectare de teren arabil vor rmne si n acest an n paragin. Cea mai mare suprafat nelucrat, de 1.525 hectare, este n comuna Bunesti Averesti. n topul culturilor de blrii urmeaz comune precum Cozmesti, Bogdana, Albesti, care detin n patrimoniul agrar suprafete nelucrate de peste 500 hectare. ns nu acestea unt cifrele finale oferite de un sector agricol care se afl ntr-o perpetu reform n ultimii 20 de ani. Dup campania de nsmntri din primvar, este posibil ca suprafetele abandonate contabilizate de primriile rurale s creasc exponential. Pe lng alocatia bugetar insuficient, suprimarea ajutoarelor de stat va cntri greu n decizia fermierilor de a mai lucra sau nu pmntul. De la micii proprietari de terenuri si pn la societtile comerciale, eliminarea subventiilor, anularea fondurilor publice alocate creditului agricol etc. vor face imposibil cultivarea n totalitate a loturilor arabile.