Triunghiul husean

Husi, un „punct” aparte pe harta politic si administrativ a judetului Vaslui. Un municipiu n care, spre deosebire de Vaslui si Brlad, alegerile locale si parlamentare au adus la putere (la guvernare sau, dup caz, la conducerea localittii) reprezentanti ai mai multor partide politice. Dac Vasluiul si Brladul sunt dominate de PSD, la Husi, situatia st altfel: primarul pesedist Ioan Ciupilan are, n colegiu, un deputat initial liberal, apoi PDL, Dan Marian, si un senator liberal, Cristian David. Si, evident, un munte de probleme de rezolvat. Care este rezultatul acestei „diversitti” de actiune si gndire politic ne spune chiar primarul Ciupilan: „Facem front comun, fiecare acolo unde si desfsoar activitatea, pentru ca modernizarea Husului s prind contur”.

Vasluiul voteaz PSD: are primar (Vasile Pavl), deputat (Victor Cristea), si senator (Doina Silistru) de la acest partid. La Brlad, PDL-ul puncteaz doar la Senat, prin Vasile Pintilie. Celelalte dou functii, primar, respectiv deputat, au revenit tot PSD-ului, prin Constantin Constantinescu si Adrian Solomon. n cel de-al treilea municipiu al judetului Vaslui, nainte de a fi aruncate, zarurile au fost amestecate foarte bine: Primria apartine PSD-ului, prin Ioan Ciupilan, deputat a fost ales Dan Marian, acum democrat-liberal, iar la Senat, liberalul Cristian David. Orientri politice diferite, gndiri diferite, diversitate maxim. Prima concluzie pe care am putea-o extrage din aceast mprtire administrativ si politic a rolurilor este c n Husi e foarte greu s faci ceva. Cu sigurant, fiecare colt al triunghiului Ciupilan – Marian – David gndeste altfel destinul municipiului. Si, pentru c triunghiul devine foarte repede ptrat, prin rolul pe care l are Consiliul Jude- tean (care apartine PSD-ului), situatia pare s fie chiar mai complicat…

O retet sigur: colaborarea

Situatia nu este nici pe departe att de complicat pe ct am descris-o. Cele trei partide responsabile, pe diferite paliere, de guvernarea Husului nu sunt nicidecum n conflict de interese. O spune chiar primarul Ioan Ciupilan, edilul care exclude din start orice form de compromis politic atunci cnd vine vorba de orasul pe care l conduce. „Eu am considerat si consider c lupta politic are loc doar n campania electoral. Atunci ne confruntm n idei, n doctrine, n proiecte si programe pentru Husi. La alegerile locale, votul cettenilor a hotrt ca eu s fiu primar. Trebuie s reprezint interesele celor care m-au ales, dar n egal msur, si pe ale celor care, la alegerile parlamentare, au hotrt ca la Senat s fie Cristian David iar la Camera Deputatilor Dan Marian. Toti trebuie s facem front comun, fiecare acolo unde si desf- soar activitatea, pentru ca modernizarea Husului s prind contur. Este drept c senatorul Cristian David este acum n opozitie si, n consecint, puterea lui este mai mic, dar legea compensatiei functioneaz: deputatul Dan Marian este la putere. Sper s ne ajute s reusim s sustinem financiar toate proiectele si programele pe care le avem deja n derulare si pe cele pe care intentionm s le demarm”, spune primarul Ioan Ciupilan.

Colaborare vs. compromise

„Vreau s v spun c eu am o relatie bun cu toti parlamentarii din judetul Vaslui, pentru c fiecare, ntr-un fel sau altul, m poate ajuta s mi ating scopul”, mai spune primarul municipiului Husi. Iar scopul, continu edilul, este unul singur: rezolvarea problemelor comunittii, n paralel cu dezvoltarea municipiului. „Neoficial”, Ciupilan dezvolt tema compromisului: „Primarul nu discut despre compromisuri. Am o relatie extraordinar cu presedintele PDL (Dan Marian, n.r.). Pentru mine, acesta nu este un compromis. Poate pentru altii este. Scopul meu este s plec cu fruntea sus din Primrie”.

Probleme, probleme…

La Husi, s stai acum cu fruntea sus este greu. Nu imposibil, „pareaz” Ioan Ciupilan, desi admite: „Este greu s fii primar de opozitie”. Totul ncepe si se termin cu banii. Banii pentru cheltuielile curente, pentru finantarea programelor si proiectelor demarate sau abia schitate. Bani, bani, bani. Primarul Ciupilan vorbeste minute bune despre proiectele aflate n executie: retele de ap, canalizare, statii de epurare si tratare a apei, reabilitarea drumurilor, a trotuarelor, construirea de noi parcri, amenajarea de spatii verzi, modernizarea pietei agro-alimentare, implementarea unui sistem IT n Primrie, instalarea de camere video n ntreg municipiul etc. De asemenea, minute ntregi sunt alocate enumerrii sumelor necesare pentru finalizarea acestor obiective de investitii. Iar bani, recunoaste primarul Ioan Ciupilan, nu sunt la nivelul la care ar trebui. Bugetul propriu al Husului este foarte mic n comparatie cu necesarul: n jur de 100 de miliarde de lei vechi. Doar att siu chiar mai putin, dat fiind gradul tot mai mic de ncasare al impozitelor si taxelor de la huseni.

„Nu stau pe roze”

Pentru comparatie, edilul Husului arunc o singur sum: „La ora actual, 420 de miliarde de lei vechi reprezint suma tuturor cofinantrilor pentru proiectele aflate n derulare. Avem foarte multe programe demarate, avem dorinta de a le duce la bun sfrsit, cu att mai mult cu ct unele dintre acestea au termen de finalizare n acest an (spre exemplu, reabilitarea sistemului de ap- canalizare, prin Compania National de Investitii, n valoare 87,5 miliarde lei, n.r.). Dar, pentru c m-ati ntrebat de compromis, v dau acum si alt variant de rspuns: Husul are nevoie, numai n acest an, de circa 500 de miliarde de lei vechi. Cu un buget de aproximativ 100 de miliarde de lei, cu att de multe probleme sociale, cu un somaj n crestere, cu o criz care este nc departe de a se termina, discutia despre „compromisurile” pe care le poate face un primar, orice primar, se ncheie nainte de a ncepe”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.