Srbtoarea din prima vineri de dup Pasti, numit Izvorul Tmduirii, dateaz din secolul al V-lea si aminteste de o minune petrecut n apropierea Constantinopolului. Se spune c mpratul bizantin Leon cel Mare (457-474), pe cnd era tnr si nu era ncoronat, se plimba printr-o pdure din preajma vechii cetti bizantine. Acolo, a ntlnit un btrn orb, pe care l-a luat cu el si a discutat mult despre Dumnezeu si nvierea Fiului Su. Dup mai mult vreme, btrnul l-a rugat pe Leon s-i dea s bea ap si s-l duc n cetate. Tnrul a cutat n jur un izvor, dar nu a gsit. n acel moment, i s-a artat Maica Domnului, care i-a spus: „Nu este nevoie s te ostenesti, cci apa este aproape. Ptrunde, Leone, mai adnc n pdure, si, lund cu minile ap tulbure, potoleste cu ea setea orbului si unge cu ea ochii lui cei ntunecati”. n acel moment, mpratul a gsit un izvor din care a dat s bea orbului si l-a splat pe fat. Apa l-a vindecat imediat pe orb, iar tnrul Leon a exclamat: „Maica Domnului, esti aici! Te-am gsit!”.
Biserica tmduirilor
Cnd a ajuns mprat, Leon cel Mare a zidit o biseric nchinat Maicii Domnului, pe locul unde se afla acel izvor minunat. Traditia arat c, dup zidirea lcasului de cult, Fecioara Maria s-a artat oamenilor, promitndu-le c le va vindeca suferintele fizice. Mii de oameni au alergat la aceast biseric ce ocrotea izvorul Maicii Domnului si s-au vindecat de bolile de care sufereau. Mai trziu, mpratul Justinian (526-575), suferind de o boal grea, a venit la acest izvor al Maicii Domnului si s-a vindecat. Drept multumire, el a zidit o biseric si mai mare, fiind distrus ns de turcii cuceritori, n 1453. Ruinele acestei biserici se mai pot vedea si astzi.
Vinerea Maicii Domnului
Chiar dac biserica tmduirilor, de lng Constantinopol, a fost drmat, izvorul vindector de la Constantinopol exist si astzi. El se afl pe teritoriul statului turc si este ocrotit de acesta. Mii de credinciosi vin aici pentru a primi ajutor de la Maica Domnului. Pentru a ne aminti mereu de minunile fcute de Maica Domnului prin acest izvor si pentru a-i multumi, n acelasi timp, Printii Bisericii au hotrt ca prima vineri de dup Pasti s fie nchinat Maicii Domnului. n aceast zi, dup Sfnta Liturghie, la bisericile ortodoxe se oficiaz slujba Sfntului Maslu si slujba Aghezmei. Exist, n unele locuri, obiceiul de a se face sfintirea apei unui ru sau lac, sau chiar a unei fntni. Credinciosii vin aici si iau agheazma pe care o folosesc la stropirea caselor, grdinilor si pmnturilor.
Simbol al Bisericii crestine
Faptul c srbtoarea nchinat puterii Maicii Domnului de a vindeca bolile si suferintele oamenilor a fost asezat n calendarul ortodox n prima vineri de dup Pasti, nu este ntmpl tor. n Vinerea Patimilor, Maica Domnului a stat lng Crucea lui Hristos, din care a izvort viat si mntuire. n Vinerea Izvorului Tmduirii, Maica Domnului simbolizeaz harul vindector al divinittii. Ea este, acum, imaginea Bisericii, locul unde lucreaz acest har vindector al lui Hristos. De aceea, Fecioara Maria este cinstit ntr-un mod deosebit, ca aceea care face minuni prin mijlocirea si rugciunile ei. n aceast zi, la slujbele oficiate n biserici, se cnt: „Lucruri minunate si uimitoare a svrsit Stpnul Cerurilor, dintru nceput prin tine, cea cu totul fr prihan”. Evanghelia care se citeste astzi aminteste de izgonirea negustorilor de la Templu, ceea ce ne arat c Biserica este locul unde gsim vindecare pentru sufletele si trupurile noastre.
Darurile Maicii Domnului
Traditia spune c Maica Domnului a druit lumii mai multe izvoare cu ap vindectoare. Astfel, n 1858, n Franta, la Lourdes, Maica Domnului s-a artat unei tinere crestine, Bernadette. Fecioara Maria i-a poruncit s sape ntrun loc artat de ea, pentru a descoperi un izvor cu ap vindectoare. Din acel moment, apa care a fost descoperit de tnra crestin a devenit o ap minunat, care a vindecat mii de oameni. n tara noastr, Maica Domnului a druit si poporului romn izvoare tmduitoare, care au vindecat multi oameni. Unul dintre aceste izvoare se afl la Mnstirea Dervent, pe locul unde se spune c Sfntul Apostol Andrei a fcut o minune, fcnd s izvorasc o ap vindectoare. Astzi, izvorul Maicii Domnului de la Mnstirea Dervent se afl ntr-un paraclis, n care credinciosii pot veni s se nchine si s guste din apa vindectoare.
Traditii populare de Izvorul Tmduirii
n unele zone ale trii, n aceast zi, tinerii adolescenti fac legmntul juvenil. Acest legmnt se face n casa sau n grdini, n jurul unui copac nflorit. Tinerii trec prin mai multe momente rituale prin care fac jurmntul respectiv, prin care fac schimb de colaci, de lumnri, se mbrtiseaz si danseaz. n sudul trii, n unele sate, preotul este nsotit la o ap de stenii mbrcati n costume populare. Dup slujba aghiasmei, stenii organizeaz hora satului, la care particip toti gospodarii satului. n Bucovinei, se arunc ntr-o ap curgtoare cojile de ou rosii de la Pasti, iar cel mai btrn stean oficiaz un ritual prin care comunic cu cei morti.