Brladenii, constiinciosi la achitarea impozitelor

De la nceputul anului si pn la 31 martie, respectiv primul trimestru, n jur de 40% dintre brldeni s-au nghesuit la ghiseele Serviciului Taxe si Impozite Persoane Fizice din cadrul Primriei pentru a scpa de datoriile aferente acestui an. Chiar dac Guvernul a decis majorarea impozitelor cu 20%, reducerea de 10% din valoarea total a taxelor datorate pe 2010 n cazul achitrii integrale a sumei a fost decisiv n luarea ghiseelor cu asalt.

Traditiile se pstreaz. Cel putin la Brlad si cel putin n cazul grabei cu care cettenii vor s scape de grija impozitelor pe locuinte, terenuri si autoturisme nc din primele zile. Chiar dac nivelul pensiilor si a lefurilor a rmas acelasi iar taxele au fost majorate de la 1 ianuarie cu 20%. Brldenii tot se mbulzesc la ghisee s achite sumele datorate pentru impozitele anului curent. Drept dovad stau cei aproape 1.000 de localnici care s-au achitat de datorie nc din primele dou zile. Ca n fiecare an, cei mai interesati s scape de „povar” au fost pensionarii, care au vrut s profite de bonificatia de 10% acordat pentru plata integral n primul trimestru. ns, pn ieri, ultima zi a lunii martie si, implicit, ultima zi de reducere a celor 10%, mult mai multi localnici s-au achitat de datoriile pe acest an. Acestia, indiferent c au avut de pltit impozitul pe cldiri, pe terenuri sau pe mijloace de transport au dorit s-si achite taxele, chiar dac au avut de pltit cu 20% mai mult dect n anul 2009. Este vorba despre 48% dintre brldenii care au avut de pltit impozitele pe cldiri. Concret, peste 19.200 de oameni din cei aproximativ 40.000 de pltitori de taxe au invadat ghiseele Serviciului Taxe si Impozite Persoane Fizice n primele trei luni ale anului. Nici numrul localnicilor care au avut de achitat impozite pe terenuri nu a fost cu mult mai mic. Conform evidentei tinute de seful acestui serviciu, 42% din localnici s-au grbit s profite de bonificatia oferit la achitarea impozitelor. Este vorba despre aproximativ 17.200 de proprietari de terenuri. Mai putin constiinciosi au fost proprietarii mijloacelor de transport n achitarea impozitelor aferente anului 2010. Aproximativ 12.500 dintre acestia, respectiv 31% din total, au trecut pragul ghiseelor pentru a plti taxele pe masini. „n primele trei luni ale anului 2010, au fost destul de multi brldeni care au vrut s scape de datoriile pe acest an. Fie c e vorba despre proprietarii de cldiri, terenuri sau masini, acestia si-au fcut datoria de pltitori de taxe si sau achitat pn astzi (31 martie, n.r.) de datorii, pentru a profita si de bonificatia de 10%. Acestia au venit si si-au achitat datoriile la stat chiar dac, ncepnd cu anul 2010, impozitele au fost majorate cu 20%”, ne-a spus economistul Cerassela Apostol, seful Serviciului Taxe si Impozite Persoane Fizice.

Pltiti sau pltiti!

n timp ce localnicii cei mai constiinciosi au fcut tot posibilul s se achite de obligatiile financiare din acest an, cteva mii bune de brldeni au restant e nc din anii 2007 sau 2008. Fie c este vorba de persoane cu situatii materiale precare sau de cei care pur si simplu au neglijat total aceast ndatorire fat de stat, ru platnicii si vor plti n final taxele restante. Si nu oricum, ci cu penalizri de 0,01% pentru fiecare zi de restant. Si dac nu se prezint la ghisee de bunvoie, legea permite functionarilor publici s pun poprire pe veniturile acestora. „nc de ctiva ani, n cazul celor care au restante la plata impozitelor sau a amenzilor, se practic poprirea pe salariu, pensie sau cont bancar. n prezent, avem peste 1.000 astfel de cazuri n oras iar poprirea se poate aplica la 15 zile dup ce nu a fost achitat creanta. Mai exact, cum astzi (31 martie, n.r.) este ultima zi de plat a taxelor pe anul 2010, dup cteva zile putem deja s demarm procedurile de proprire. Primul pas este somatia pe care o trimitem acas la respectiva persoan, dup care urmeaz poprirea salariului, a pensiei sau a contului bancar pentru a putea recupera suma datorat”, a completat seful Serviciului Taxe si Impozite Persoane Fizice. Aceasta a precizat c aproape toti cei crora li se face poprirea sunt nemultumiti si vin la ghisee pentru a face scandal functionarilor, unii dintre ei ajungnd s protesteze dezbrcndu-se la pielea goal.

2 COMENTARII

  1. Salariile si pensiile nu au crescut,pe ce s-au bazat cand au marit impozitele?Niste inconstienti pusi pe capatuiala cu orice pret.Sa le fie rusine

  2. Dar IDIOTII cand au majorat cu 20 % intro perioada de criza nu sau gandit ca vor fi probleme la achitarea impozitelor ( si asa destul de mari pentru veniturile Barladenilor ) si mai bine ramaneau la nivelul anului 2009 si poate aveau mai multe sanse sa fie achitate ???? Poate ca nu ca aveau nevoie de inca 4 miliarde sa mai faca o ” Dezapezire ” mascata …..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.