Ca pe Marte

Judetul Vaslui este extrem de srac n pduri. Dat fiind imensul deficit de verdeat, Institutia Prefectului a decis c ar cam fi vremea s se implice n lupta mpotriva procesului de desertificare. Astfel, la jumtatea anului trecut, institutia a emis un ordin prin care, la nivelul primriilor, au fost nfiintate niste comisii speciale, al cror rol era inventarierea terenurile arabile degradate, n vederea mpduririi. Identificarea suprafetelor aride era tot ce aveau autorittile locale de fcut, banii pentru plantarea puietilor urmnd s fie primiti din partea Uniunii Europene. A trecut jumtate de an de la nfiintarea „comisiilor speciale” si… nimic! Nici acum acestea nu sunt operationale. Rusinea autorittilor locale a fost splat de Consiliul Judetean, singura institutie care, n acest an, va mpduri 183 de hectare de teren „martian”. De mentionat c judetul Vaslui are un patrimoniu deloc de invidiat: peste 100.00 hectare de terenuri moarte si numai 13% din teritoriu acoperit de pduri.

n ultimele dou decenii, trupuri ntregi de pdure din judetul Vaslui au fost defrisate, codul silvic fiind fcut rumegus de drujbele si gaterele hotilor. n acest ritm de furt organizat, s-a ajuns la performanta ca terenurile degradate s depseasc net suprafetele acoperite de pduri. Dac n 2003 erau afectate de eroziune 30.307 hectare, n 2008, suprafata a crescut la 59.052 hectare. La acest grav dezechilibru ecologic se adaug si suprafetele moarte din cauza alunecrilor de teren. De la 7.922 de hectare afectate n 2003, fenomenul de desertificare a crescut accelerat, n anul 2008, 42.496 hectare fiind nghitite de alunecrile de teren. Practic, n acest moment, suprafetele aride de la nivelul judetului Vaslui depsesc 100.000 de hectare. Pe lng pirderile enorme provocate economiei locale, parcelele sterpe au un impact devastator asupra mediului nconjur tor. Solul arid se extinde cu fiecare an, procesul de desertificare ia amploare, iar efectul este deja bine stiut: n loc de ploi, avem parte de ani cu secet sever.

Milioane de euro pentru mpduriri…

Pe lng tot felul de conditionri si reglementri severe, aderarea Romniei la structurile europene a adus si o serie de avantaje certe. Printre multele facilitti puse la dispozitia autorittilor, fondurile nerambursabile europene reprezint un segment de oportunitti financiare fr precedent. Practic, la granitele de vest ale trii noastre sunt n asteptare resurse de ordinul miliardelor de euro, care asteapt s fie accesate. ns, pentru a absorbi acesti bani, trebuie fcute proiecte performante, iar angrenajul national de selectare si cofinantare ar trebui s lucreze la turatie maxim. Prin schema de dezvoltare a satelor, Programul National de Dezvoltare Rural va cuprinde si msuri prin care s se finateze refacerea terenurilor degradate. Pentru msurile specifice care se adreseaz cu predilectie mpduririlor este n curs de finalizare Ghidul solicitantului si, n perioada imediat urmtoare, vor fi deschise sesiuni de depunere a proiectelor.

Comisiile sunt, dar nu sunt!

Cu un deficit imens de verdeat si avnd la orizont acest instrument financiar nerambursabil, Institutia Prefectului Vaslui s-a decis s intre n actiune. n acest sens, a fost dat un ordin prin care s-au nfiintat la nivelul primriilor comisii speciale cu rol de inventariere a suprafetelor degradate. Cu toate c Ordinul Prefectului a fost emis n data de 23 iunie 2009, comisiile locale de nregistrare a terenurilor nu sunt operationale nici acum. Traian Hulut, subprefectul judetului Vaslui, a spus c Institutia Prefectului va face toate demersurile pentru a impulsiona activitatea acestor comisii. „Comisiile ar fi trebuit s lucreze, ns depinde mult si de atitudinea pe care o au reprezentant ii primriilor rurale. Noi o s mergem n teritoriu s discutm cu autorittile, vom face o serie de comunicri prin care s declansm procesul de inventariere a terenurilor degradate”, a precizat Traian Hulut.

Repetenti la verdeat

Dac n tar media suprafetelor forestiere este de 26,3%, din suprafata total a judetului nostru doar un procent de 13,4% mai este acoperit de pduri. Si pentru ca situatia existent s fie si mai dezarmant, aceste valori sunt cu mult sub media european. Spre exemplu, Elvetia, tar situat n centrul continentului, are raportat o suprafata de pdure de aproximativ 85% din teritoriul national. Sudul jude- tului Vaslui este cel mai expus la pericolul transformrii ntr-un desert autentic. Zone precum Brlad si Epureni sunt favorite s fie acaparate de suprafet e aride, fr viat. Ocolul Silvic Epureni mai administra anul trecut doar 16.000 hectare de pdure, n timp ce la Ocolul Silvic Brlad vegetatia forestier se ntinde pe o suprafat de numai 10.000 de hectare. Pentru a putea vorbi de vegetatie din belsug, n aceste areale, pdurea ar trebui s reprezinte 35% din suprafata total. Din pcate, dup retrocedri succesive si un jaf fr margini, azi, pdurile mai sunt n picioare pe o suprafat de numai 7%.

Dou decenii de furciuni mrete

Din anul 1991 si pn n prezent, sute de hectare cu vegetatie forestier de pe teritoriul judetului Vaslui au disprut fr urm. De la mic la mare, hotii de lemne s-au orientat spre pdurile particulare, care au fost retrocedate fostilor proprietari. Lsate fr paz si n afar unei exploatri silvice severe, trupuri ntregi de pdure au fost tiate cu o slbticie greu de imaginat. Oamenii nu au mai tinut cont nici de lege, nici de proverbiala dragoste a romnului pentru codru, si au furat n draci. Paradoxal, n timp ce proprietarii nu se puteau folosi de lemnul din pdurile proprii, din cauz c nu aveau ncheiate contracte de paz, hotii au fcut prtie prin codrii judetului. Nu mai putin de 1.500 hectare de pduri au fost afectate de furturi si sustrageri ilegale de arbori, la care au participat att persoanele certate cu legea, ct si proprietarii de drept. n multe zone din judet, densitatea copacilor s-a redus dramatic, de la 100 de arbori/hectar, la maxim 5 arbori/hectar. Astfel, un volum impresionat de material lemnos, ntre 5.500 si 6.000 de metri cubi, a fost preluat fr respectare normelor legale, valoarea pagubelor invetariate fiind n jur de 20 miliarde de lei vechi.

CJ Vaslui poate!

Anul trecut, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a depus la Administratia Fondului de Mediu patru dosare de finantare, pentru mpdurirea terenurilor agricole degradate. Sprafata total pentru care s-a solicitat sprijin financiar este de circa 183 hectare (70,82 hectare n comuna Stefan cel Mare, 50 hectare n Flciu, 31,2 hectare n Codesti si 30,64 hectare n Rebricea). Valoarea total a proiectelor depuse este de 6 milioane de lei, din care finantare solicitat se ridica la suma de 4.720.198 lei. Diferenta de bani reprezint contributia proprie n numerar si n natur a autorittilor locale si a CJ Vaslui. Mihaela Chircu, directorul Directiei de Integrare European din cadrul CJ Vaslui, a precizat c cele patru dosare au fost aprobate si, n prezent, se asteapt semntura din partea Administratiei Fondului de Mediu. „ntregul program se deruleaz prin intermediul Consiliului Judetean Vaslui, care rspunde de derularea procedurii de achizitii, a lucrrilor, de finantarea cheltuielilor etc.”, a explicat Mihaela Chircu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.