Legatura ntre stres si atacul de cord, demonstrata stiintific

Legtura ntre stres si atacul de cord a fost demonstrat pe cale stiintific de cercettorii britanici de la University College din Londra, al cror studiu a fost publicat recent n European Heart Journal, informeaz dailymail.co.uk.

Timp de mai multe decenii, stresul a fost asociat cu declansarea atacurilor de cord sau cu alte maladii coronariene, ns, pn de curnd, au existat prea putine dovezi medicale care s sustin aceast teorie. Un studiu medical coordonat de medicii de la University College din Londra a reusit n premier s dovedeasc faptul c persoanele care sunt stresate sunt mai predispuse s sufere de maladii cardiace. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 514 voluntari – femei si brbati -, cu o medie de vrst de 62 de ani. La nceputul studiului, niciunul dintre voluntari nu prezenta semnele vreunei afectiuni cardiace. Fiecare participant a fost supus unor teste de inducere a stresului, iar medicii au msurat apoi nivelul de cortisol din snge – o substant produs de organism n conditii de stres si care determin o ngustare a arterelor. Arterele voluntarilor au fost scanate pentru a vedea dac prezint semne de ngustare si obturare. n urma acestui studiu, medicii britanici au declarat c persoanele care au fost stresate n timpul acestor teste sunt de dou ori mai predispuse s sufere de pe urma unor blocaje arteriale, comparativ cu persoanele care si-au pstrat calmul n timpul experimentelor desfsurate.

Stresul ar putea sta si la baza declansrii cancerului

Stresul ar putea s stimuleze cresterea celulelor canceroase, potrivit unui studiu recent desfsurat n Statele Unite ale Americii si n China, ale crui concluzii au fost publicate n revista Nature, informeaz express.co.uk. Oamenii de stiint consider c poate fi vorba att de stresul emotional, ct si de stresul de natur fizic sau de cel care apare n corp atunci cnd organismul lupt cu o infectie. Cercet torii bnuiau de mult timp c stresul este implicat n dezvoltarea cancerului, ns nu aveau nicio dovad de ordin biologic. Studiile desfsurate n Statele Unite ale Americii si China au relevat faptul c genele mutante, despre care se stie c declanseaz cancerul, pot fi activate de ctre stres. Stresul declanseaz inflamatii care, n anumite cazuri, determin anumite celule s se transforme n celule canceroase. Oamenii de stiint si-au concentrat eforturile asupra a dou gene mutante despre care se stie c sunt implicate n declansarea cancerului la oameni. Una dintre ele, numit RAS, este implicat n aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer. Cealalt gen, una tumoral represiv, permite dezvoltarea cancerului atunci cnd structura ei prezint anumite defecte. Niciuna dintre cele dou gene nu poate s declanseze cancerul de una singur. Studiul a fost efectuat pe exemplare de musculite de otet care prezentau ambele mutatii genetice. Cercettorii au descoperit c o celul care prezenta o mutatie a genei RAS poate s se dezvolte n tumoare malign dac are n apropierea ei o alt celul care prezint o mutatie a genei tumorale represive. Stresul a fost factorul care a fcut legtura dintre cele dou celule, fcnd ca anumite proteine, denumite citokine, s circule ntre ele. Studiul a fost coordonat de profesorul Tian Xu, de la Yale University School of Medicine, din statul american Connecticut.

1 COMENTARIU

  1. deci e lesne de inteles dragi concetateni,in conditiile in care criza financiara din Romanica se adanceste si tazele,impozitele si birurile nu se mai sfarsesc vom crapa cu totii,poate asa raman guvernantii singuri si isi impart totul fara sa-i mai stanjeneasca nimeni, cea mai afectata categorie e tineretul care nu are nici o perspectiva in nici o directie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.