Economia vasluian este ntr-o evident scdere, iar unul dintre cele mai importante barometre este consumul de gaze naturale, din ce n ce mai mic. n prima jumtate a anului, SC Gaz Est SA Vaslui a constatat o reducere cu peste 35% a consumului. Afacerile se nchid una dup alta, iar activittile de productie au trecut de la capitolul „ajustri” la „sistri definitive”. Din nefericire, prognozele pn la sfrsitul anului sunt la fel de pesimiste. n timp ce alti agenti economici vor iesi de pe piat, consumatorii casnici vor privi din ce n ce mai atenti ceasurile centralelor. Adrian Tighici, directorul general al SC Gaz Est SA, explic strategia de piat a societtii pe care o conduce: diminurile severe de consum de pe plan local au fost compensate cu furnizarea de gaze ctre consumatori din alte zone. Evident, un rol important n reusita acestei actiuni este pretul, la nivel national, SC Gaz Est SA Vaslui fiindunul dintre „pionierii” ieftinirii gazului. Un alt punct pozitiv bifat n portofoliul furnizorului de gaze este si recuperarea datoriilor acumulate la abonati. Din cele peste 22 miliarde de lei vechi de ncasat de la agentii economici, debitele s-au redus la 7,5 miliarde lei. Pe de alt parte, si populatia a ajuns, n general, cu plata facturilor la zi.
Economia judetului Vaslui a intrat ntr-o zon de risc maxim. Cu o structur extrem de dinamic, format n general din agenti economici mici, mediul de afaceri local este extrem de vulnerabil la schimbrile de pe piat. Din nefericire, la cderea consumului, reducerea comenzilor si o lips cronic de finantare s-a adugat un set de politici fiscale nerealiste. Promovate cu mult aplomb, noile taxe si impozite au eliminat de pe piat o bun parte a contribuabililor vasluieni. Chiar dac Ministerul Finantelor sustine c impozitul minim a adus ncasri neasteptate la bugetul general consolidat, pretul pltit pentru cele cteva sute de milioane de euro este urias. Peste 1.000 de IMM-uri locale si-au suspendat, dizolvat sau radiat voluntar activitatea, iar cele care nc mai cotizeaz la stat nu se stie ct timp vor mai fi solvabile. Afacerile se nchid una dup alta, nimeni nu mai produce, nimeni nu mai cumpr, iar blocajul financiar este dublat de un blocaj al nencrederii imens. Un barometru fidel al degringoladei din economia real este si consumul de gaze naturale, iar la acesti indicatori se observ o contractie a productiei fr precedent. Potrivit conducerii SC Gaz Est SA Vaslui, comparativ cu primul semestru al anului trecut, consumul de gaze s-a diminuat cu peste 35%. Dac la jumtatea anului la nivel national scderea consumului era de circa 20%, este clar c judetul Vaslui se confrunt cu o situatie exceptional. Din nefericire, previziunile pentru a doua jumtate a anului sunt mai mult dect sumbre. Adrian Tighici, directorul general al SC Gaz Est SA Vaslui, ne-a declarat c, n urmtoarele luni, este posibil ca cererea de gaze s se comprime si mai mult. Cu alte cuvinte, alti operatori economici si vor reduce sau sista activitate, n timp ce consumatorii casnici vor privi mult mai atent ceasurile centralelor de apartament. „Noi am reusit s compensm diminuarea cererii din judet prin furnizarea de gaze naturale la o serie de agenti economici din alte localitti. Atuul nostru este un pret foarte bun de livrare, comparativ cu restul furnizorilor din sistem”, a precizat Adrian Tighici. Dac n tar, ultimele diminuri de pret nu totalizeaz mai mult de 8%, la Gaz Est, reducerile operate la data de 1 aprilie si 1 iulie reprezint 24% din costul gazelor naturale.
Datorii recuperate
Dac la nceputul lunii mai, furnizorul de gaze avea de recuperat peste 22 miliarde de lei vechi de la agentii economici, n prezent, situatia sa schimbat. Negocierile ntre prti, precum si reesalonarea termenelor de plat au fcut ca o mare parte din datorii s fie recuperate. Gaz Est mai are de ncasat doar 7,5 miliarde de lei vechi, iar societtile debitoare au fost actionate n instant n vederea recuperrii debitelor restante. „Faptul c respectivii agenti economici nu au venit la sediul nostru pentru a reesalona datoriile nseamn c nu sunt de acord cu plata. Pe baz unor scrisori de garantie avalidate de banc sau alte instrumente financiare, noi am fi putut ncheia un protocol de plat”, a explicat Tighici. De altfel, termenul limit de stingere a datoriilor convenit cu firmele debitoare a fost sfrsitul lunii mai. Dup respectiva dat, furnizorul de gaze i-a avertizat pe restantieri c va apela la calea judectoreasc pentru recuperarea banilor. Ct priveste cele aproximativ 4 miliarde de lei reprezentnd datorii ale consumatorilor casnici, n ultimele luni, aceste sume au fost ncasate aproape n totalitate.
Gaze mai ieftine
Chiar dac pn la aceast dat pretul gazelor a fost redus n dou transe, este posibil ca, n viitor, s aib loc o alt reducere. La diminuarea pretului de livrare concur mai multi factori. n primul rnd, pretul gazelor din import este ntr-o scdere constant. Mai mult, sunt toate premisele ca acest trend s continue, n conditiile n care consumul de pe piata european este tot mai mic. Un alt factor pozitiv n ceea ce priveste ajustarea pretului este dozajul gazelor de pe piata romneasc. n prezent, tar noastr mai import circa 35% din gazele naturale, iar restul este completat din productia intern, cu gaze mai ieftine. Rmne de vzut care va fi evolutia cursului de schimb ntre leu si euro, pentru a se putea fundamenta o nou reducere a pretului la gaze
Noroc cu tighici asta ca altfel nu stiu ce ne-am face !