Aveți grijă! S-a dat startul controalelor la produsele de Paște!

0

Având în vedere creșterea consumului de produse de origine animală și non-animală din preajma Sărbătorilor Pascale, inspectorii din cadrul DSVSA Vaslui au intensificat controalele în județ. Măsura a fost luată în scopul eliminării riscurilor îmbolnăvirii populației.

Astfel, la intensificarea măsurilor specifice de inspecție și control, participă medici veterinari din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui și ai Circumscripțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale (CSVSAO). La fel ca în fiecare an, obiectivele controalelor vizează: • verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri, etc.); • monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară; • controlul transportului și comercializării produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește, etc.).

„Controalele se vor desfășura între 19 martie – 19 aprilie 2025 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe). Pe durata acestei perioade, la sediile DSVSA și CSVSAO va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Consumatorii vor putea sesiza orice nereguli privind siguranța alimentelor la numerele de telefon afișate la sediile acestor instituții și pe site-ul oficial al DSVSA Vaslui. Numărul de telefon al „Call Center”-ului DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, este 0235/421.121, dar cetățenii pot sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor și prin intermediul fax-ului 0235/421.278 și a e-mail-ului office-vaslui@ansvsa.ro”, spun reprezentanții DSVSA Vaslui.

Trebuie respectate următoarele măsuri specifice:

1. Sacrificarea mieilor: • Se va realiza doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă și bunăstare animală; • Transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura respectarea condițiilor sanitar-veterinare; • Funcționarea centrelor de sacrificare temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 07.00 – 17.00; • În zonele afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare.

2. Carnea de miel: • Va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător; • Carnea obținută în spațiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare; • Transportul și depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura adecvată; • Marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.

3. Ouă și produse din ouă: • Comercializarea se va face doar în unități autorizate, iar producătorii trebuie să fie înregistrați sanitar-veterinar; • Transportul trebuie efectuat în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare; • Ouăle trebuie să fie marcate conform legislației și să fie supuse examenului ovoscopic; • Ouăle cu coaja crăpată sau deteriorată vor fi retrase de la vânzare și dirijate către unități de neutralizare.

4. Lapte și produse lactate: • Laptele crud destinat comercializării trebuie să provină doar de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate sanitar-veterinar; • Brânzeturile trebuie expuse la vânzare doar în spații igienizate corespunzător și protejate împotriva contaminării; • Comercializarea trebuie să fie însoțită de informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție; • Ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.

5. Pește și produse din pescuit: • Comercializarea se va realiza doar în unități înregistrate sanitar-veterinar; • Produsele trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător; • Se va verifica dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili; • Gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata expunerii la vânzare.

6. Alte produse tradiționale (cozonaci, prăjituri, legume de sezon, etc.): • Se vor comercializa doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară; • Produsele trebuie să fie ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.

„Măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea răspândirii bolilor animale: • Pentru prevenirea Pestei Porcine Africane (PPA), a Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) și a Febrei Aftoase, vor fi intensificate controalele asupra transportului animalelor vii și al produselor de origine animală; • Transportul și mișcarea animalelor vor fi supuse unor verificări stricte, iar în cazul depistării unor focare, se vor impune măsuri de carantină și restricționare a circulației acestora; • Inspectorii sanitari veterinari, în colaborare cu autoritățile locale și cu Poliția, vor efectua controale în trafic pentru verificarea respectării normelor de siguranță privind transportul animalelor. Pentru eficiență, DSVSA Vaslui va colabora cu instituții locale și naționale (primării, Consiliul Județean, ANAF, ANPC, Ministerul Sănătății, etc.) pentru organizarea de acțiuni comune de inspecție și control. În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activității unității, aplicarea de sancțiuni și confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică. DSVSA Vaslui îndeamnă consumatorii să achiziționeze produse alimentare doar din surse autorizate și să verifice marcajele de conformitate pentru siguranța lor alimentară”, mai subliniază reprezentanții DSVSA Vaslui.