Bugetul judeţului Vaslui a fost aprobat de toți consilierii, ieri, în ședința ordinară a Connsiliului Judeţean. Sumele alocate pentru funcționare sunt mult mai mari decât cele pentru dezvoltare, dar acest lucru pare să nu deranjeze niciun partid care are reprezentare în legislativul vasluian.

Cu 63% din cheltuieli la secțiunea funcționare și 37% pentru dezvoltare, bugetul județului pentru anul 2024 a trecut fără probleme de votul consilierilor județeni în ședința ordinară de ieri, fără ca măcar Ciprian Trifan, vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean (CJ), să mai fie nevoit să le amintească aleșilor că „democrația costă”, așa cum a făcut într-o ședință anterioară.
Nici liberalii din Consiliul Județean, ideologic orientați către investiții și dezvoltare, nu au avut niciun fel de obiecții, deși au continuat să clameze că sunt niște susținători ai dezvoltării. „Ţinând cont de ce s-a vorbit aici şi de contextul în care noi ne desfăşurăm activitatea şi de deschiderea pe care aţi adus-o în ultima vreme în activitatea Consiliului Judeţean, noi vom încerca să vă dăm un credit în alb, să mergem să pornim motorul dezvoltării judeţului”, a spus Gheorghe Veziteu.
Bugetul local al judeţului Vaslui a fost stabilit la venituri în sumă de 572.754.596 lei şi la cheltuieli în valoare de 678.770.995 lei, cu un deficit de 106.016.399 lei, ce va fi finanţat din excedentul înregistrat la finele exerciţiului bugetar din 2023.
„Dacă ar fi să ne referim la total venituri pe cele două secțiuni ale bugetului local, secțiunea de dezvoltare are alocată 37% din aceste venituri, iar secțiunea de funcționare 63%. Pe partea de cheltuieli, ne propunem să efectuăm plăți în cuantum de 678.771.000 lei, din care pe secțiunea de dezvoltare -46%, iar pe secțiunea de funcționare -54%. Modificarea procentelor pe partea de cheltuieli este influențată de excedentul bugetar de anul trecut, care a fost direcționat către secțiunea de dezvoltare. Repartizarea fondurilor de pe secțiunea de dezvoltare pe surse de finanțare ne arată că noi urmează să încasăm acești bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (117.625.000 lei – 37%), Programe Naționale (56.879.000 lei – 18%), Fonduri Externe Nerambursabile (14.789.000 lei – 5%) și alte venituri (126.046.000 lei – 40%), inclusiv acel excedent bugetar de peste 106 milioane lei. În ceea ce privește repartizarea fondurilor pe titluri de cheltuieli, cele cărora li se alocă cele mai mari fonduri, în proporție de 40%, sunt cheltuielile de personal și cheltuielile cu bunuri și servicii, iar pe secțiunea de dezvoltare avem proiectele finanțate prin PNRR și cheltuielile de capital, care sunt în cuantum de 82 de milioane lei”, a explicat Mircea Țuțuianu, directorul economic al CJ Vaslui.