România se numără printre ultimele țări europene (locul 35) în clasamentul ce vizează speranța de viață a cetățenilor, primele cinci cauze de deces fiind afecțiuni în legătură directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, hipertensiunea arterială, boala hepatică și cancerul. În acest context, în octombrie, DSP Vaslui derulează campania „Alimentație sănătoasă pentru toți! Importanța consumului de cereale integrale”.

În această lună, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui desfășoară o campanie de informare şi educare privind alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de cereale integrale asupra organismului. Sloganul campaniei este „Alimentație sănătoasă pentru toți! Importanța consumului de cereale integrale”. Cu atât mai mult cu cât, pe 16 octombrie, este sărbătorită Ziua Națională a Alimentației, iar alimentația nesănătoasă este unul din cei patru factori de risc comportamentali modificabili (alături de fumat, consum de alcool și inactivitatea fizică) ce contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.
Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) situează România printre țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele cinci cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, hipertensiunea arterială, boala hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important. Conform OMS, alimentația sănătoasă include consumul zilnic a minimum 400 grame (5 porții) de fructe și legume (în afară de cartofi), leguminoase, nuci și cereale integrale.
„Referitor la consumul de cereale integrale, reglementările UE arată că o dietă echilibrată trebuie obligatoriu să conțină un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de 70 de grame cereale integrale la femei și 90 de grame de cereale integrale la bărbați. În România, datele obținute din Portalul cunoașterii pentru promovarea sănătății arată un consum mediu de 16,4 grame cereale integrale pentru femei și 17,5 grame cereale integrale pentru bărbați. Conform studiului GBD 2019, consumul redus de cereale integrale a determinat aproape 215.000 decese evitabile în statele membre ale UE în 2019, precum și la peste 3,5 milioane de ani de viață ajustați pentru dizabilități (DALY – suma de ani pierduți din cauza decesului prematur și a dizabilității), dintre care aproape 248.000 sunt decese din cauza bolilor cardiovasculare, care reprezintă marea majoritate a deceselor asociate cu o alimentație săracă în cereale integrale. Mortalitatea generală datorată consumului inadecvat de cereale integrale pentru România este de 67 la %0000 locuitori cu o povară a DALY printre cele mai ridicate din Europa. În anul 2020, România a înregistrat în medie 672,14 decese prin boli cardiovasculare la 100.000 de locuitori”, spun reprezentanții DSP Vaslui.
Potrivit acestora, scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important al cerealelor integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU. Grupul țintă al campaniei este populația generală.
Obiectivele campaniei vizează: • informarea populației cu privire la o alimentație sănătoasă și a beneficiilor consumului de cereale integrale; • conștientizarea populației în privința riscurilor unei alimentații nesănătoase; • îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin reducerea îmbolnăvirilor cauzate de regimul alimentar necorespunzător, respectiv a bolilor cardiovasculare, obezității diabetului zaharat și cancerului.











