Holograma lui Ștefan cel Mare, pe cerul de la Podul Înalt

Restaurarea complexului de la Băcăoani promite să transforme Podul Înalt într-unul dintre cele mai importante puncte turistice ale județului. Pe 30 septembrie, în cadrul proiectului ,Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui”, va avea loc licitație publică pentru achiziționarea de „Servicii de afișaj și proiectare hologramă”, pe lângă consolidarea și restaurarea întregului ansamblu, parc tematic, teatru de vară și spațiu pentru târguri și evenimente, imaginea lui Ștefan cel Mare urmând să fie proiectată pe cerul de la Podul Înalt.

„Servicii de Afișaj și proiectare hologramă în cadrul Proiectului ,,Ștefan cel Mare – istorie comunã, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui”. Este numele licitației anunțată pe 6 septembrie și care are ca termen de organizare 30 septembrie. Valoarea estimată este de 144.735 lei noi, iar tipul anunțului este „achiziții”. Procedura de achiziție este inițiată de către Muzeul Judeţean Ştefan cel Mare Vaslui, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România/Republica Moldova ENI 2014-2020, Aplicant și lider de proiect – Consiliul Raional Soroca (Republica Moldova), Parteneri – Consiliul Județean Vaslui (România) și Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” din municipiul Vaslui (România). Valoarea totală a proiectului este de 1,664,118.4 EURO iar termenul de realizare, 24 luni (1 aprilie 2021 – 31 martie 2023).

Proiectul – depus încă din 2018 – a fost aprobat de către Comitetul Comun de Selecție al Programului Operațional Comun România-Republica Moldova ENI 2014-2020, iar semnarea Contractului de finanțare a acestuia a avut loc pe 31 martie 2021.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt întărirea relațiilor dintre cele două țări surori – România și Republica Moldova – și dezvoltarea continuă a unei colaborări transfrontaliere de durată, prin organizarea a două festivaluri culturale anuale, unul în orașul Soroca și unul în orașul Vaslui, cu participare comună, cu evidențierea legăturilor și moștenirilor istorice, ca bază solidă pentru un parteneriat bogat și o creștere viitoare. Un alt obiectiv este executarea lucrărilor de restaurare la Ansamblul Monumental „Podul Înalt” de la Bacăoani (comuna Muntenii de Sus, județul Vaslui), care întruchipează Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, în termen de 2 ani de la momentul contractării, pentru a spori potențialul turistic transfrontalier. Finalizarea lucrărilor de restaurare necesare la Cetatea medievală Soroca, situată în raionul Soroca (Republica Moldova) se va realiza, de asemenea, în termen de doi ani de la momentul contractării, pentru a spori potențialul turistic transfrontalier.

De la începutul lunii mai, Ansamblului monumental Podul Înalt de la Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, construit pe locurile în care se spune că s-ar fi desfășurat unul dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre naționale, Bătălia de la Vaslui, care a avut loc pe 10 ianuarie 1475, a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Consiliul Județean Vaslui a predat amplasamentul constructorului care a câștigat licitația pentru reabilitarea ansamblului, și s-a trecut la organizarea de șantier.

După cum precizează instituția, proiectul prevede intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasată statuia ecvestră a domnitorului Ștefan Cel Mare, consolidarea și restaurarea soclului, refacerea celor două terase, curățarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie, dar și la cele două basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrări necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental și valorificarea sa în scop turistic.

„De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se află monumentul, care este în domeniul public al comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic „Ctitorii Ștefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri, care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale, și un spațiu în aer liber dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.