• Pesta porcină africană și pandemia de Coronavirus au făcut ca autoritățile să ia măsuri foarte stricte în ceea ce privește comercializarea și sacrificarea porcilor din gospodăriile populației. Astfel, în zonele de restricție din jurul focarelor de pestă porcină africană, comercializarea porcilor, a cărnii și produselor aferente este complet interzisă, iar în toată țara se recomandă ca la sacrificarea animalelor și obișnuita pomană a porcului să participe un număr cât mai redus de persoane, doar cei din gospodăria respectivă. Nu trebuie uitat pericolul trichinelozei, de aceea verificarea cărnii de porc rămâne obligatorie. Inspectorii DSVSA Vaslui vor intensifica acțiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

În ceea ce privește sacrificarea porcilor din gospodării și consumul cărnii, medicii veterinari insistă pe verificarea cărnii în vederea depistării eventualelor cazuri de infectare a acesteia Trichinella spiralis. Boala aferentă prin transmiterea la om, prin consum, a parazitului, trichineloza, este foarte periculoasă și poate duce incluisv la deces. La nivelul DSVSA Vaslui și al circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) în perioadele 3.12.2020 -24.12.2020 și 28.12.2020- 7.01.2021 va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. Ținând cont de faptul că examinarea cărnii provenită de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, conducerea DSVSA Vaslui anunță că programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic va fi extins înaintea Crăciunului și va fi conceput astfel încât toți cetățenii să poată efectua această testare. La nivelul județului, centrele unde se pot face examene trichineloscopice sunt, pentru municipiul Vaslui: Circa de Control Alimente din Piața Traian și Circa de Control Alimente din Piața Centrală; pentru municipiul Bârlad: Circa de Control Alimente din Piața 9 Mai (Piața Sf. Ilie) și Circa de Control Alimente din Piața Mică; pentru municipiul Huși: Circa de Control Alimente din Piața Victoriei; pentru orașul Negrești: Circa de Control Alimente din Piața Centrală; pentru orașul Murgeni: Circa de Control Alimente din str. Dr. Emil Juvara nr. 2 (lângă Notariat). Programul de lucru al acestor centre este de luni până vineri între orele 07,00 -17,00, sâmbăta și duminica, între orele 7,00 -11,00. Examenul pentru trichinella spp. se va efectua și la sediul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare de Asistență de către medicii veterinari de liberă practică din localitățile rurale.
Pentru a facilita cetățenilor accesul la informații sau pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, dar și pentru a alerta din timp populația privind creșterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană, la nivelul județului Vaslui este organizat un serviciu de permanență al DSVSA. Numărul de telefon al „Call Center”-ului este 0235.421121, fax 0235.421278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro.
Trebuie știut că în această perioadă este interzisă comercializarea porcilor inclusiv a celor crescuți în gospodăriile populației, a cărnii și a produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). La nivelul județului Vaslui, la sfârșitul lunii noiembrie, erau active mai multe focare de pestă porcină africană, la Portari – Zăpodeni, Pușcași, Ivești, Ciocani și Bârlad.
În această perioadă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va intensifica acțiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA). „Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare și certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, sau care conțin carne de porc. În acest sens, la nivelul DSVSA Vaslui vor fi constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratelor de Poliție județene, vor efectua controale oficiale privind verificarea modului de sacrificare a porcilor care se va realiza în unități de abatorizare și a modului de respectare a cerințelor legislație aplicabile comerțului cu porcine, carne de porc și produse din carne de porc și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA. De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanților IPJ, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne”, se arată într-un comunicat al DSVSA Vaslui.
Inspectorii DSVSA vor verifica și respectarea normelor în vigoare privind comercializarea ouălor și produselor din ouă, laptelui și produselor lactate, precum și peștelui și produselor din pescuit, altor produse alimentare precum și alimentele de origine non-animală. Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt piețele agro-alimentare, abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul, cum ar fi carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc. Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare.
„Este interzisă comercializarea produselor și alimentelor de origine animală si non-animală în spații improvizate sau în sistem de vânzare stradal, nesupuse controlului sanitar veterinar. Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale.











