Asociația „RestartEdu” Bârlad: „Defibrilatoarele externe automate salvează vieți!”

• Fondatorii Asociației „RestartEdu” din Bârlad, ONG care, printre altele, organizează cursuri de prim ajutor, sunt de părere că amplasarea în anumite puncte din oraș a defibrilatoarelor externe automate ar salva de la moarte mulți oameni care intră în stop cardiac pe stradă. Totodată, aceștia sunt de părere că atât tinerii cât și adulții trebuie să știe cum să administreze manevre de resuscitare până la sosirea echipajelor de intervenție.

În urmă cu câteva zile, medicul internist Ovidiu Ciobotaru, fondator și președinte al Asociației „RestartEdu” din Bârlad, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește ușurința cu care se moare în România în urma unui stop cardio-respirator survenit pe stradă, când nimeni din jur nu știe să acorde primul ajutor până la sosirea ambulanței. Prin intermediul unei postări pe contul său de socializare, doctorul a exemplificat cu un caz petrecut chiar în Bârlad, unde un bărbat de 43 de ani, care s-a simțit rău, a murit în plină stradă, fără a mai apuca să ajungă la spital. Ciobotaru este de părere că, în cazul în care oamenii din jur ar fi știut să acorde primul ajutor, bărbatul ar fi avut o șansă la viață. La fel și dacă ar fi existat defibrilatoare externe automate, aparate medicale deloc scumpe ce pot fi cumpărate de autorități și amplasate în diferite zone din Bârlad.

„Un bărbat de 43 ani a murit în plină stradă! Încă o viață pierdută!

Stopul cardiac, căci aceasta a fost cauza decesului, poate să apară din multe motive, începând cu boala cardiacă ischemică și terminând cu infecții de orice fel. Indiferent de cauza stopului, după ce acesta s-a instalat, inima nu mai pompează sânge și organismul începe să moară. În trei minute, încep să apară leziunile neurologice, iar acestea progresează cu rapiditate. După 10 minute de la instalarea stopului, leziunile neurologice sunt atât de întinse, încât chiar dacă inima repornește, șansele ca persoana să își mai revină sunt foarte mici. Ambulanța poate veni mai repede sau mai încet, dar în tot acest timp victima depinde de oamenii de lângă el, depinde de martorii stopului cardiac. Dacă aceștia știu să efectueze manevre de resuscitare cardiopulmonară, șansele de supraviețuire cresc! În țările civilizate, cursurile de resuscitare sunt predate în școli, astfel încât elevii respectivi să știe nu doar să bifeze că au trecut pe la curs. Mai sunt învățați și să utilizeze un defibrilator extern automat! Aceste aparate sunt ușor de folosit și chiar salvează vieți! Dacă se intervine în primele 3-5 minute cu defibrilator, până la 50-70% dintre cazuri pot fi întoarse de pe acest ultim drum pe care au pornit! Mai mult, aceste aparate sunt amplasate în locurile aglomerate, ca să poată fi folosite de toată lumea. Și la noi, în orașele mari, inclusiv în Iași, au început să apară, ceea ce e foarte bine! Dar cel mai greu nu este să cumpărăm câteva defibrilatoare care costă începând cu 5.000 de lei, ci să învățăm să le folosim!”, este mesajul scris de doctorul Ciobotaru pe contul său de facebook.

„RestartEdu” organizează cursuri de prim ajutor

„Este important ca toți să știm cum să acționăm dacă suntem martori ai unui stop cardiac. La fel de util este și să învățăm ce este de făcut în cazul unei obstrucții respiratorii superioare! Aceste cursuri ar trebui să facă parte din curricula școlară obligatorie, dar până ajungem și noi în Europa la acest aspect, există mai multe ONG-uri care încearcă să suplinească acest minus. Unul dintre ele este «RestartEdu», unde împreună cu Ana-Maria Vintilă și Vlad Sîrbu vă vom învăța cum să vă descurcați în astfel de situații. Vom relua cursurile, după ce mai scade numărul cazurilor de COVID-19”, a mai scris fondatorul Asociației pe contul său de socializare.

Și Ana-Maria Vintilă, cofondator al Asociației „RestartEdu”, ce predă cursuri de prim ajutor în cadrul ONG-ului înființat în 2019, este de părere că toată lumea ar trebui să știe ce să facă în cazuri de urgență. Aceasta, îmnpreună cu medicul Ovidiu Vintilă și profesorul de sport Vlad Sîrbu, a învățat mai mult de 350 de persoane să administreze manevre de resuscitare și chiar să folosească un defibrilator, cursurile de prim ajutor fiind organizate la standardele impuse de Consiliul European de Resuscitare.

„Și în Bârlad se poate, nu doar în țările civilizate! În fața morții, nici asfaltul, nici gropile, nici canalizările nu mai au importanță. În acel moment, important este să ne salvăm. Tragedia acelui bărbat a fost șocantă, pentru că el era în floarea vârstei și pentru că a murit pe stradă, cu atîția oameni în jurul lui. Oameni care, dacă ar fi fost învățați cum și dacă ar fi avut cu ce, ar fi putut să-l salveze și poate că bărbatul ar fi trăit acum. Bineînțeles, gândul m-a dus automat la cursurile de resuscitare pe care le-am predat și mi-am dorit, într-o clipă, să nu ne fie oprite din cauza pandemiei, astfel încât tot mai mulți oameni să își însușească manevrele care salvează vieți. Ar fi minunat ca prezența întâmplătoare a unui om pe stradă să fie de ajuns pentru cel aflat în pragul morții, ca el să rămână în viață alături de familia lui. Și într-adevăr, cursurile de resuscitare sunt foarte importante. Mi-am dat seama de asta în urmă cu doi ani, când am participat la un astfel de curs predat de Ovidiu Ciobotaru. După acea experiență, am decis și eu să mă alătur lui și am pus bazele ONG-ului «RestartEdu», care are ca scop educația non-formală, inclusiv cursuri de resuscitare. Împreună cu Ovidiu Ciobotaru și Vlad Sârbu am făcut cursuri de resuscitare în regim de voluntariat pentru peste 350 de oameni. Cursul a fost făcut la standardele impuse de Consiliul European de Resuscitare și ne-am asigurat că niciun cursant nu pleacă fără să știe manevrele, inclusiv să utilizeze un defibrilator!

Cu un strop de bunăvoință și muncă, se pot face și în Bârlad lucruri bune!”, este mesajul postat, zilele trecute, de Ana-Maria Vintilă pe contul său de facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.