Dupa ce, la inceputul lunii, a fost confirmat cel de-al zecelea focar de pesta porcina africana (PPA) din judet, in speta o gospodarie din Zorleni, zilele acestea, numarul a crescut la 11. De aceasta data, vorbim despre imbolnavirea a doi porci mistreti, ceea ce inseamna ca numarul mistretilor cu PPA a ajuns la sapte.

Conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anuntat ca luni, 16 decembrie, Laboratorul Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a confirmat prin buletin de analiza suspiciunea unui caz de pesta porcina africana la doi porci mistreti din Fondul de vanatoare nr. 37 din zona Carja, unde au mai evoluat cazuri pozitive. Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele au fost afluite la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti. Intre timp, pana la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, in cazul suspiciunii de boala au fost intreprinse mai multe masuri.
In primul rand, la solicitarea DSVSA Vaslui, prefectul Mircea Gologan a convocat, tot pe 16 decembrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Judetul Vaslui, care a aprobat Programul de masuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreti – Fondul de vanatoare nr. 37 Carja. Totodata, s-a stabilit sa se organizeze de urgenta vanatori la panda (prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, fara gonaci si caine de vanatoare) pentru intreg efectivul de mistreti din zona afectata. S-a stabilit, de asemenea, ca vanatoarea organizata in zona afectata sa se faca cu vanatori autorizati, personal silvic, personal de vanatoare angajat si cu alte categorii de personal, ce vor fi instruite in acest sens. Nu in ultimul rand, este obligatoriu ca toti porcii salbatici sacrificati cu arma de foc sau gasiti morti in zona afectata sa fie examinati de un medic veterinar si sa fie supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane.
Facem apel din nou, pe acesta cale, la cetateni si la crescatorii de porcine sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau daca apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor. Pe fiecare fond de vanatoare din zona afectata, se va realiza cartagrafia efectivului de mistreti si pradatori. Paznicii de vanatoare vor efectua patrulari zilnice, pentru a depista porci mistreti morti sau bolnavi. Avand in vedere dinamica evolutiei virusului pestei porcine africane si in contextul debutului sezonului rece, in care sacrificarea traditionala a suinelor din gospodarii cunoaste o crestere semnificativa pana la sfarsitul anului, DSVSA Vaslui anunta masurile care trebuie aplicate pentru prevenirea raspandirii PPA. Astfel, este permisa sacrificarea traditionala a porcilor crescuti in gospodariile populatiei pentru consumul propriu, dar in cazul in care proprietarul de porcine constata modificari ale starii de sanatate a animalului, va anunta de urgenta medicul veterinar de libera practica imputernicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistenta de pe raza teritoriala respectiva, in vederea examinarii ante-mortem sau post-mortem a animalului si a recoltarii de probe (daca situatia o impune), in vederea examinarii de laborator, a declarat medicul Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Acesta a precizat ca este obligatorie anuntarea medicului veterinar de libera practica in urmatoarele cazuri: – inainte de sacrificare, la aparitia unor modificari a starii de sanatate a animalului (inapetenta, febra, pielea se inroseste, apoi devine cianotica, arcuirea spatelui, mers greoi, voma sangvinolenta, diaree abundent sangvinolenta, etc.); – dupa sacrificarea animalului, la aparitia unor modificari ale organelor interne (splina mult marita, de culoare rosie sau neagra, ficat mult marit, numeroase hemoragii la nivelul limfonodulilor, seroaselor, acumulari de lichide in cavitati, etc.).
Precizam ca, in cazul confirmarii unui focar de PPA la porcinele din gospodariile populatiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despagubiti, in conditiile respectarii legislatiei sanitar-veterinare. Totodata, atragem atentia cetatenilor ca este interzis consumul carnii de porc fara a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. In acest scop, sunt rugati sa se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne in vederea efectuarii examenului trichineloscopic. De asemenea, trebuie stiut ca achizitionarea de porcine si produse din carne provenite de la acestea nu trebuie sa se faca de la persoane neautorizate si fara documente sanitar-veterinare; ca vom intensifica controalele in vederea descurajarii comertului ilegal de porcine (de catre samsarii de porci) si produse provenite de la acestea; ca efectuarea examenului trichineloscopic in cazul sacrificarilor din gospodarii pentru consum propriu este obligatorie; ca verificam respectarea normelor sanitar-veterinare privind identificarea si inregistrarea animalelor si ca vom intensifica si controalele in vederea interzicerii cresterii extravilane a porcilor (stane, cantoane, societati agricole, alte cladiri dezafectate, etc.), a mai declarat directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Nu in ultimul rand, avand in vedere evolutia alarmanta a focarelor de PPA din judet, acesta face un apel catre primari, consiliile locale si catre cetateni sa trateze cu maxima responsabilitate actiunile ce tin de prevenirea raspandirii virusului si recomanda respectearea cu strictete a tuturor actiunilor impuse de autoritatile competente. Orice suspiciune de boala trebuie comunicata de urgenta medicului veterinar sau autoritatilor publice locale. Numarul de telefon al Call Center-ului DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanenta este 0235/421.121, dar cetatenii pot anunta eventualele suspiciuni de boala ori sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor si prin fax (0235/421.278) si prin e-mail (office-vaslui@ansvsa.ro).










