Magistratii care i-au pus in libertate pe violatorii din Vaslui sunt cercetati disciplinar

Potrivit Inspectiei Judiciare, o parte dintre magistratii care au dispus punerea n libertate a celor sapte tineri din Vaslui, judecati pentru c au violat o fat de 18 ani, sunt cercetati disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credint sau grav neglijent.

Inspectorii din cadrul Directiei de inspectie pentru judectori si a Directiei de inspectie pentru procurori au inceput, vineri, cercetarea disciplinar fat de unii dintre magistratii implicati in dispunerea msurilor preventive in cazul celor sapte tineri judecati de Judectoria Vaslui pentru viol si lipsire de libertate in mod ilegal. Potrivit unui comunicat al Inspectiei Judiciare, cercetarea disciplinar a fost inceput pentru abaterile prevzute de articolul 99 litera t, respectiv „exercitarea functiei cu rea-credint sau grav neglijent” si litera m, „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conductorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004 privind statutul judectorilor si procurorilor, republicat. „Cercetarea disciplinar este o etap confidential si obligatorie a procedurii disciplinare in cadrul creia se stabilesc faptele si urmrile acestora, imprejurrile in care au fost svarsite, precum si orice alte date concludente din care s se poat aprecia asupra existentei sau inexistentei vinovtiei persoanelor vizate”, se arat in comunicatul Inspectiei Judiciare. Conform Legii 303/2004 sanctiunile care pot fi aplicate magistratilor sunt avertismentul, diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pan la 15% pe o perioad de la o lun la 3 luni; mutarea disciplinar pentru o perioad de la o lun la 3 luni la o instant sau la un parchet, situate in circumscriptia aceleiasi curti de apel ori in circumscriptia aceluiasi parchet de pe lang curtea de apel; revocarea din functia de conducere ocupat si excluderea din magistratur. Reamintim c, pe 23 iunie, in urma unei sesizri fcute de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), CSM a sesizat Inspectia Judiciar s fac verificri privind eliberarea din arest a celor sapte tineri. Tot in 23 iunie, AID a sesizat Parchetului naltei Curti de Casatie si Justitie in cazul deciziei de eliberare din arest a tinerilor din Vleni care ar fi violat-o pe elev pan cand aceasta si-a pierdut cunostinta. Parchetul instantei supreme a fcut verificri interne, concluziile urmand s fie prezentate in perioada urmtoare, conform AID. Ulterior, pe 25 iunie, mai multe organizatii neguvernamentale si asociatii care promoveaz prevenirea si combaterea violentei sexuale au solicitat Ministerului Justitiei si Presedintiei s se implice in cazul elevei din judetul Vaslui, dup ce autorii au fost pusi in libertate de ctre instant. n acest sens, reteaua „Rupem tcerea despre violenta sexual”, din care fac parte 15 asociatii, grupuri si ONG, a transmis o scrisoare deschis celor dou institutii ale statului intitulat „Nu uitati drepturile victimelor”.

2 COMENTARII

  1. Mai fratilor , parlamentarii nostri au facut o lege in care nu este permis sa tii o peroana mai mult de 180 de zile in arest preventiv sau arest la domiciliu, asa ca nu au gresit cu nimic cei care le-au dat drumul, au aplicat doar legea facuta de sus… cum de nu va este de mirare ca nu au sarit in sus si niste parlamentari… pentru asi face un pic de publicitate, au sarit doar cei care nu stiau de existanta limitarii la 80 de zile a numarului de zile de arest preventiv sau arest la domiciliu… asa ca nu veti vedea alta solutie decat respingerea cererii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.