Tot mai multi bebelusi se nasc cu malformatii la Spitalul Beldiman Brlad

Anual, circa 100 dintre nou nscutii adusi pe lume la Maternitatea din Brlad sufer de malformatii congenitale. Numai pe parcursul anului 2012, neonatologii brldeni au ntlnit 94 astfel de cazuri, n 20% dintre acestea bebelusii nscndu-se cu anchiloglosie (at la limb).

n cele 12 luni ale anului trecut, medicii din cadrul Sectiei Obstetric- Ginecologie a Spitalului de Urgent „Elena Beldiman” Brlad au adus pe lume 1.433 de copii. Din nefericire, nu toti s-au nscut perfect sntosi, asa cum au sperat printii. n circa 100 de cazuri, neonatologii au diagnosticat, fie n primele minute de viat ale sugarilor fie n cele cteva zile pn la externare, diverse malformatii congenitale. Concret, 94 de nou nscuti din cei 1.433 aveau defecte la nastere, astfel c vor necesita interventii chirurgicale complicate sau tratamente de foarte lung durat pentru a putea duce o viat normal. „Cele 94 de cazuri reprezint un procent de 6,5% din numrul total al nasterilor din 2012. Comparativ cu anul 2011, cnd au fost diagnosticate 106 cazuri de malformatii congenitale (7,5%), se constat o oarecare scdere. Cele mai frecvente, adic 19 sugari cu malformatii, au avut anchiloglosie (at la limb, n.r.). n ordine descresctoare, urmeaz piciorul strmb equinovarus, cu 11 cazuri, defectul septal (anomalie cardiac, n.r.) si alte deformatii congenitale ale piciorului, cu cte 9 cazuri”, ne-a declarat dr. Gabriela Danis, directorul medical al spitalului brldean. Aceasta a precizat c n alte 7 situatii, sugarii au venit pe lume cu hidrocefalie (acumularea anormal de lichid cefalorahidian n cavittile creierului), iar n 6 cu Sindromul Down, n timp ce alti 4 bebelusi au fost diagnosticati cu pavilion supranumerar (defecte ale urechii). n celelalte 29 de cazuri, medicii au depistat, ntr-un numr mai mic, malformatii precum cheilopalatoschizis (buza de iepure), dar si care afecteaz alte prti ale corpului. „Cazurile depistate de neonatologi sunt dirijate ctre medicii pediatri care efectueaz analize suplimentare si investigatii ecografice, iar n functie de gravitate si alte examene”, a completat dr. Danis. Din nefericire, alte cteva zeci de malformatii sunt diagnosticate anual de medicii Pavilionului de Pediatrie atunci cnd printii si aduc copiii la controale de rutin sau pentru diverse alte afectiuni. Defectele cardiace se regsesc printre cele mai numeroase, cu un procent de circa 20-25% din num rul total al malformatiilor depistate de medicii pediatri din unitatea spitaliceasc. „Malformatiile congenitale de cord la copil sunt afectiuni frecvente, pentru c reprezint cam 25% din totalul malformatiilor la copil. Deci este o problem de sntate public n toat lumea, dar si n Romnia, prin impactul pe care l are asupra strii de sntate a copilului, ct si asupra celor care depsesc vrsta copilriei. La nivelul sectiei noastre, anual se diagnosticheaz cam 10-15 cazuri noi de malformatii congenitale de cord. Colectivul Pavilionului de Pediatrie s-a preocupat si se preocup n continuare de aceast patologie, care este frecvent, avnd o cazuistic si o experient bogat”, ne-a spus medicul Florin Popa, seful Sectiei de Pediatrie.

7 COMENTARII

  1. calitatea spermei, dragii mei, si prostia femeilor. de aia se nasc copiii asa. din retardati, ce vreti sa se nasca? doar italeni si spaneoli, manca-t-as!

  2. sa privim si in America .
    ei acum sunt loviti de gripa ucigasa.copiii lor mor si viitorul e in pericol .
    rusii au redus programul adoptiilor iar ai nostri si cu medicamente si ies,,atosi”
    de unde atata ata, in Barlad ?

  3. Sunte?i interesati care este cauza acestor malformatii?
    Va zice nenea:
    1-vaccinurile pe care le fac unele gravide la sfatul medicilor idioti.
    2-medicamentele prescrise gravidelor. chiar si banala aspirina sau paracetamolul poate cauza malformatii la fat.
    3-mediu toxic la locul de munca.
    4-otrava de la supermarket
    restul mai cautati si dvs. ca mai sunt destule…

  4. de la saracia pe care au creato ALESII ROMANIEI mamele nu au o alimentatie corespunzatoare din lipsa banilor.dupa care si alcoolul si tutunul este una din cauze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.