Oamenii sunt sraci, nu au venituri sau acestea sunt insuficiente, nu au locuri de munc si perspective pentru viitor, nu au bani de medicamente sau de tratamente, btrnii mor de frig n locuinte nenclzite, copiii abandoneaz scoala etc. V ntreb: credeti c acestea sunt numai problemele oamenilor din Colegiul Murgeni? Din nefericire, acestea sunt problemele din ce n ce mai multor romni. Tara aceasta, odat binecuvntat si cu oameni harnici, a ajuns btaia de joc a unei clici, care a stors-o de orice resurs. Ne-am srcit singuri, dar nu omul simplu si-a furat cciula, ci fosta guvernare PDL, prin politicile si msurile aberante si criminale pe care le-a luat, spune prof. Irinel Stativ, candidat USL la functia de deputat n Colegiul Murgeni.
Reporter: Domnule Irinel Stativ, sunteti profesor, n prezent director adjunct al Directiei Generale de Asistent Social si Protectia Copilului Vaslui, dar nu am uitat c, la un moment-dat, ati fost si deputat…
Irinel Stativ: V asigur c nici eu nu am uitat si c aceast experient, desi relativ scurt, nu rmne o simpl mentiune n CVul meu. Am fost parlamentar al judetului Vaslui si, din aceast pozitie, cred c am sprijinit interesele vasluienilor n cel mai important for legislativ al trii. Acum, candidez din nou n baza mandatului pe care colegii mei din PSD mi l-au acordat. Faptul c au ncredere n mine m onoreaz si, de aceea, nu vreu s i dezamgesc. Pe de alt parte, interesul nostru principal trebuie s fie acela de a nu i dezamgi pe cetteni, pentru c lor, n ultim instant, le dm socoteal pentru promisiunile neonorate. Iar memoria colectiv este mai bun dect sar crede, n orice caz, mai bun dect crede fosta guvernare PDL, care acum se prezint n fata electoratului sub umbrela ARD. Oamenii stiu c reprezentantii ARD – PDL sunt cei care au tiat salariile, pensiile si alocatiile, stiu c sunt cei care au nenorocit tara din punct de vedere economic si social.
Rep.: Pentru c se vorbeste de prea multe ori n termeni generali despre interesul cet- teanului, v-as ruga s mergem n concret si, pe ct posibil, n concretul delimitat de granitele colegiului n care candidati.
Irinel Stativ: Putem vorbi foarte mult despre problemele si nevoile cettenilor din comunittile care compun Colegiul Murgeni si sper s avem ocazia s o facem si n aceast formul. Acum, vin de pe teren, de la o ntlnire cu oamenii, si trebuie s v spun ceva: la fiecare ntlnire pe care o am, cu electoratul nostru, dar nu numai, aud aceleasi probleme. Oamenii sunt sraci, nu au venituri sau acestea sunt insuficiente, nu au locuri de munc si perspective pentru viitor, nu au bani de medicamente sau de tratamente, btrnii mor de frig n locuinte nenclzite, copiii abandoneaz scoala etc. n acest context, v ntreb: credeti c acestea sunt numai problemele oamenilor din Colegiul Murgeni? Din nefericire, acestea sunt problemele din ce n ce mai multor romni. Tara aceasta, odat binecuvntat si cu oameni harnici, a ajuns btaia de joc a unei clici, care a stors-o de orice resurs. Neam srcit singuri, dar nu omul simplu si-a furat cciula, ci fosta guvernare PDL, prin politicile si msurile aberante si criminale pe care le-a luat. Iat de ce, n ntlnirile pe care le am cu oamenii am ales, cred eu, cea mai corect si direct variant de comunicare: s le spun celor care doresc s m asculte ce pot face pentru ei nu astzi, pentru c e campanie electoral, ci timp de cel putin patru ani, ct i este menit actualului Guvern USL s conduc tara. Avem rspunsuri pentru toate ntrebrile oamenilor, avem solutii pentru fiecare dintre problemele de zi cu zi ale acestora si, mai mult, avem garantia c putem repara tot rul fcut n ultimii ani de guvernarea PDL. Am demonstrat, n aceste ultime luni de cnd am preluat friele guvernrii de la PDL, c este suficient s vrei pentru a face. Deja, n plan social, lucrm la indexarea pensiilor cu rata inflatiei, conform prevederilor legii si n limitele bugetului. Totodat, crestem responsabilitatea individual privind pensiile, multiplicm resursele de venit pentru b- trnete prin introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale. Modernizm sistemul asistentei sociale prin transformarea acestuia dintr-un sistem pasiv n unul proactiv de sustinere a familiei prin schimbarea accentului de pe asistenta acordat individului pe construirea msurilor de protectie social n jurul protectiei familiei. Vrem s ntrim coeziunea si incluziunea social prin politici de reducere a srciei, pentru 580.000 persoane, pn n anul 2020. Foarte important, si tin s evidentiez acest aspect al Programului USL, aplicm conceptul european de „economie social” pentru cresterea ratei de ocupare a persoanelor si de ocupare a persoanelor provenind din grupurile defavorizate, inclusiv a minorittii rome. Avem multi romi n judet, multi triesc inclusiv n colegiul n care candidez. V asigur c i voi reprezenta n mod egal pe toti, fr a opera nicio discriminare. Dar trebuie s definim clar categoriile vulnerabile care au nevoie de ajutor suplimentar.
Rep.: Avnd n vedere complexitatea situatiilor sociale ntlnite n special n mediul rural, v ajut experienta pe care ati acumulat-o ca director adjunct al DGASPC Vaslui?
Irinel Stativ: Fr ndoial, da. Lucrez cu oamenii din convingere si stiind c i pot ajuta. n calitate de profesor, am nvtat alturi de elevii mei si, pe ct posibil, am ajutat la formarea lor. Activitatea mea la DGASPC a nsemnat, din acest punct de vedere, o evolutie. Pe de alt parte, Directia General de Asistent Social si Protectia Copilului se ocup si de copii, dar nu numai de ei. Avem o plaj extrem de larg de beneficiari, de la minori pn la persoane adulte si de vrsta a treia, cu sau fr handicap, fiecare cu nevoi specifice. S-au fcut pasi mari n sistemul de asistent social, n ciuda dorintei unora de a distruge statul social, cu tot ce nseamn el. S-a fcut mult, spuneam, dar nu suficient. n viitoarea guvernare, USL si propune s reformeze sistemul de asistent social n baza a dou principii: proximitatea (sprijinul merge ct mai aproape de beneficiar) si reciprocitatea (ajutorul social este conditionat de participarea la anumite activitti ale comunittii). Romnia si pn acum a dezvoltat servicii sociale pentru ngrijirea copiilor si a persoanelor dependente de familie si a sprijinit recunoasterea muncii la domiciliu, spre exemplu, dar toate bunele intentii se mbolnvesc, la un moment-dat, de subfinant are. Este o boal foarte grav, care ti omoar btrnii, ti alung tinerii n mediul ingractional si, n general, macin orice generatie uman. Cu asta ne luptm noi, cu asta m lupt si eu, din pozitia pe care o ocup n sistemul de asistent social. Ca deputat, cred c voi putea fi mult mai eficient, n special pe partea ce tine de legislatia dup care se guverneaz societatea.
Rep.: O societate tot mai mbtrnit, avnd n vedere plecare masiv a tinerilor n strintate…
Irinel Stativ: Aceasta este realitatea, una trist. Dar, dac ati studiat Programul cu care USL vine n fata cettenilor, veti vedea c un segment important este reprezentat de investitia n tineri. Plecm de la necesitatea creerii de locuri de munc si avem n vedere scutirea, pentru o perioad de un an, a contributiilor sociale datorate de angajatori n cazul angajrii cu contract de munc pentru o durat cel putin egal cu 2 ani, a tinerilor cu vrsta sub 25 de ani ?i a persoanelor cu vrsta mai mare de 45 de ani, si stimulm parteneriatul public-privat dintre sistemul educational si mediul economic, avnd ca principal obiectiv atragerea fondurilor europene, cu scopul cresterii ratei de absorbtie a absolventilor pe piata muncii. Totodat, dorim s realizm o relatie mai strns si o compatibilitate mai mare ntre scoal si piata muncii. n acest sens, orientm formarea profesional n meserii cerute de piata muncii. De asemenea, o prioritate a USL este construirea de locuinte sociale pentru tineri si ncurajm o politic de creditare atrgtoare pentru achizitionarea de locuinte. Asta se poate face inclusiv prin preluarea de ctre stat a unor ansambluri rezidentiale abandonate de constructor, finalizarea lor si transformarea n locuinte. Dac tinerii vor avea case, dac vor fi suficiente locuinte sociale, dac statul va avea, n sfrsit, grij de ei, „tentatia” lor de a pleca va fi tot mai mic si, n final, va disp- rea. Una dintre marile greseli ale fostilor guvernanti a fost aceea c nu au stiu sau nu au vrut s tin inteligenta romneasc n interiorul granitelor trii, pentru a produce plus valorea pentru noi.
Rep.: Ne apropiem cu pasi repezi de ziua alegerilor. Ce i sftuiti pe cei care, duminic, 9 decembrie, vor merge s voteze?
Irinel Stativ: Un singur lucru i sftuiesc: s nu uite lectia ultimilor ani. S nu uite c li s-a promis mult si nu li s-a dat nimic sau, mai degrab, li s-a luat foarte mult. De asemenea, i sftuiesc s i aleag pe acei oameni care au demonstrat ceva n viat, nu c sunt buni vorbitori si att, ci prin faptele lor, prin activitatea profesional si prin conduita pe care o au. Dac cettenii mi vor acorda, pe 9 decembrie, ncrederea lor, eu nu voi face dect s continui s i reprezint, cu diferenta c din alt for. Am ncredere c, dup 9 decembrie, soarta Romniei, a fiecrui cettean romn, a vasluienilor, va fi alta.
Irinel te voi vota cand vulpile vaccinate de catre autoritatile statului roman, vor prinde peste cu coada din baltile de la Carja, sunt aproape de metropola Murgeni