Pensionarii vasluieni nu mai vor s si ncaseze pensiile direct de la postasi. n prezent, peste 24.000 de persoane de vrsta a treia prefer bncile n locul factorilor postali. Numai n aceast lun, 135 de persoane au renuntat la mandatul postal n favoarea contului bancar sau de card. n acest ritm, n ctiva ani, pensionarii vasluieni vor deveni exclusiv clientii institutiilor financiare.
n cursul lunii octombrie, 135 pensionari din judetul Vaslui au solicitat transferul pensiei de la mandat postal la cont bancar sau cont de card. n directia invers, adic pensionarii care au dorit s renunte la plata pensiei prin cont pentru a opta pentru mandatul postal, au fost numai dou cereri. Conform datelor Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, numrul total de beneficiari care si ncaseaz pensia prin cont bancar sau cont de card este de 24.340 persoane, din care 23.440 sunt pensionari din sector de stat. Mai exact, comparativ cu luna octombrie a anului trecut, numrul pensionarilor care merg la banc s si ridice pensiile a crescut cu 2.048 de persoane. n prezent, la nivelul judetului Vaslui, numrul total de pensionari este de 104.526 persoane, din care din sectorul de stat 79.948, n timp ce 24.578 provin din sector agricol.
Peste 1,5 milioane lei pentru plata pensiilor
Distribuirea pensiilor la nivelul judetului Vaslui este extrem de costisitoare. Pentru ca banii s ajung la beneficiari, n primul trimestru al anului curent, statul a cheltuit 1.574.832 milioane de lei. O sum imens, cu care s-au achitat serviciile prestate de Post si de ctre institutiile financiare. n prezent, cheltuielile de transmitere ctre pensionari a cupoanelor de pensie, n functie de optiunea de a ncasa pensia, sunt prin mandate postal, n cont curent sau n cont de card. Operatiunile financiare se efectueaz n conditiile stabilite prin conventii ncheiate ntre Casa National de Pensii si Compania National Posta Romn, respectiv bnci. n primul trimestru al anului, numai pentru plata pensiilor prin bnci, statul a achitat institutiilor financiare suma de 69.827 lei, astfel: n ianuarie – 23.191 lei, n februarie – 23.266 lei iar n martie – 23.370 lei. Sume importante au cheltuite si pentru distribuirea taloanelor de pensie, n situatia beneficiarilor care si ncaseaz pensia prin cont bancar sau cont de card, si crora li se transmite la domiciliu numai talonul de plata de pensie. Pentru aceste servicii, statul a cheltuit n total suma de 151.727 lei, astfel: n ianuarie – 50.217 lei, n februarie – 50.569 lei, iar n martie – 50.941 lei.
ABC-ul platii pensiilor
n sistemul public de pensii, plata pensiei se face lunar, n functie de optiunea pensionarului, prin mandat postal, n cont curent sau n cont de card, n conditiile stabilite prin conventiile ncheiate ntre CNPP si Compania National Posta Romn SA sau ntre CNPP si bnci. n vederea ncasrii pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adreseaz direct institutiilor financiar- bancare, solicitnd deschiderea contului. Plata pensiei prin cont curent personal se va face ncepnd cu luna urmtoare celei n care s-a nregistrat cererea la casa teritoriala de pensii. CNPP poate s efectueze plata pensiei prin conturi curente sau conturi de card, deschise de beneficiari la diverse banci, n conditiile negociate prin conventii ncheiate de CNPP cu bncile interesate. Pensionarii si pot deschide un cont la una din urmtoarele bnci: Bancpost, CEC, Banca Comercial Romn, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Comercial Carpatica, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Unicredit Tiriac Bank. n sistemul public de pensii, pensile se cuvin de la data ndeplinirii conditiilor prevzute de Legea nr. 263/2010, n functie de categoria de pensie solicitat. Pensile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii si se acord de la data nregistrrii cererii.