Autorittile pregtesc operatiunea Singur acas

copiiiDup ce, sptmna trecut, mai multi copii au czut victime neglijentei printilor, autorittile au ajuns la concluzia c trebuie s fac ceva. Printre msurile convenite, ieri, n cadrul sedintei Colegiului Prefectural, se numr monitorizarea familiilor cu probleme si inventarierea celor n care printii sunt plecati n strintate. Din nefericire pentru micuti, foarte multe primrii nu au asistenti sociali. Pe de alt parte, desfiintarea posturilor de politie a reprezentat un dezastru pe segmentul ordinii publice.

Autorittile judetene se vor mobiliza pentru a salva copiii de agresiunile si neglijenta printilor. Initiativa vine dup ce, n cursul sptmnii trecute, cinci copii din judet au murit sau au avut de suferit din cauza unor neglijente ale printilor. Ca o prim msur, sptmna viitoare, va fi convocat o ntlnire cu toate serviciile care pot interveni pentru a preveni astfel de cazuri: Directia General pentru Asistent Social si Protectia Copilului (DGASPC), Politia, Inspectoratul Scolar Judetean, Directia de Sntate Public. Ieri, n cadrul sedintei Colegiului Prefectural, prefectul Radu Renga a plecat de la un exemplu concret, cazul de la Solesti, unde un tat si-a omort fetit de cinci ani. „Dementul de la Solesti nu este la prima ncercare si, n comunitate, el era cunoscut ca un individ cu probleme. Sigur au fost reclamatii la Politie n legtur cu aceast persoan. Din nefericire, un copil a fost lsat n acea familie, si a murit si din cauza neglijentei autorittilor. Plecnd de la acest caz, trebuie s vorbim cu toate primriile, ca asistentii sociali s verifice toate familiile cu probleme”, a spus Radu Renga.

Comune fara asistenti sociali si politisti

Prezet la discutii, Ionel Stefnic Armeanu, directorul DGASPC Vaslui, a spus c institutia pe care o conduce merge n teren s fac verificri. ns, la nivelul judetului, nu exist asistenti sociali n fiecare comun. „n timpul restructur rilor de personal care s-au fcut la primrii, primul plecat a fost asistentul social. Primarii ar trebui s stie c o asistent social de calitate le aduce si voturi. Am avut o colaborare foarte bun cu Politia, care ne informa despre ceea ce se ntmpl n comunitti. Acum, relatia nu mai exist, din cauz c posturile de politie au fost desfiintate. La nivel de judet, relatia cu Politia este bun, dar nu sunt posturi n fiecare comun pentru a preveni astfel de accidente”, a spus Armeanu. Directorul DGASPC a precizat c, vineri, a intervenit n zona Popesti – Miclesti, de unde a scos cinci copii dintr-o familie ai cror printi erau plecati la un hram. „Am vorbit cu bunicul, si nu ne-a dat nicio informatie, vecinii nu actioneaz, printii sunt violenti… La toate astea, se mai adaug si plecrile n strintate. n cazul de la Solesti, tatl a fost suprat c mama plecat la munc n Anglia nu i-a trimis bani pentru a-si cumpra butur. Aici e marea problem! Noi intervenim doar dup ce se produc astfel de tragedii!”, a explicat Armeanu.

Protectia Copilului, fara personal!

De altfel, n ultimii ani, capacitatea de interventie a institutiei s-a diminuat considerabil. DGASPC Vaslui are lips din organigram nu mai putin de 300 de salariati. Acest minus de personal se aplic restructurrii de personal, care a mai scos din unitate alte 350 de persoane. n acest context, prefectul Radu Renga a propus conducerii institutiei s lucreze la un memorandum care s fie transmis la Ministerul Administratiei, pentru a fi rezolvat problema organigramei. „Cnd aveti informatii, mergeti acolo si luati acesti copii! Trebuie s fiecare comun s inventarieze familiile care au printii plecati n strintate. Mor copii din cauza neglijentei! Dac am salvat un copil, ne-am fcut datoria”, a spus Renga. Din nefericire, una din problemele mari cu care se confrunt comunittile este mentalitatea populatiei. Un astfel de caz este cel al implementrii unui proiect de readucere a copiilor n familiile lor, familii care primesc materiale gratis pentru a ridica o cas. n multe cazuri, materialele au fost pltite si achizitionate iar familiile n cauz asteptau ca primarii s vin s le construiasc. La fel s-a ntmplat si n cazul unui proiect de combatere a sarcinilor nedorite. La sfrsitul proiectului s-a constatat c au fost nregistrate mai multe abandonuri n maternitti dect n anii precedenti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.