Abia sta-i balul bobocilor!

balulUn numr impresionant de tineri absolventi vasluieni, 1.226, au intrat de pe bncile scolii direct n somaj. Fie c au doar liceul, profesionala sau o diplom care certific absolvirea studiilor superioare, tinerii au gsit o ultim salvare n indemnizatia de somer, de 250 lei pe lun. n august a fost consemnat vrful afluxului de tineri la usa Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc, 535 de vasluieni, din care 310 femei, dobndind statutul de somer.

n ultimele patru luni ale anului, 1.226 de tineri absolveti din judetul Vaslui au devenit „clienti” ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui. Cu sau fr diplom de Bacalaureat, absolventi de facultate sau masterati, fostii studenti au devenit someri cu indemnizatie de somaj. Pe fiecare lun, situatia nregistrrilor de noi someri n rndul tinerilor absolventi arat astfel: iunie – 3 someri (femei), iulie – 475 someri (din care 249 femei), august – 535 someri (123 femei), septembrie – 213 someri (din care 123 femei). n acest an, din cei aproximativ 3.500 de tineri care au dat examenul de Bacalaureat n judetul Vaslui, 1.700 au picat, o treime diind n prezent someri. n perioada 1 iunie – 30 septembrie, la nivel national, peste 65.000 de absolventi, din care 12.638 cu studii superioare, au cerut indemnizatie de somaj.

Ce contine mapa tnarului somer

Actele necesare pentru a putea fi luat n evident ca persoan n cutare de loc de munc sunt cartea de identitate (copie si original), act de studii sau adeverint (copie si original), certificat de cstorie, dac este cazul (copie si original), adeverint medical cu specificatia „Apt pentru munc” sau eventuale restrictii medicale. Prin absolvent al unei institutii de nvtmnt se ntelege persoana care a obtinut o diplom sau un certificat de studii, n conditiile legii, n una dintre institutiile de nvtmnt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat n conditiile legii. Absolventii pot beneficia de indemnizatie de somaj dac fac dovada c n 60 de zile de la data absolvirii nu au reusit sau nu au putut s se ncadreze n munc si demonstreaz, de asemenea, c s-au nregistrat la AJOFM ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuprii fortei de munc. Indemnizatia de somaj acordat acestei catagorii de persoane se plteste timp de sase luni, valoarea ei fiind de 250 de lei, adic 50% din valoarea indicatorului social de referint n vigoare. Acest drept poate fi solicitat n cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acord o singur dat pentru fiecare form de nvtmnt absolvit.

Vasluiul, locul trei pe tara la somaj

La sfritul lunii septembrie, rata somajului nregistrat n judetul nostru era de 8,95%, n evidentele AJOFM Vaslui fiind nregistrati 13.762 de someri (3.232 indemnizati si 10.530, nindemnizati). n rndul femeilor, rata somajului este de 7,01%, iar n rndul brbatilor, de 10,93%. La nivel national, cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost atinse n judetele Teleorman (9,22%), Dolj (8,95%) si Vaslui (8,95%). Judetele cu cea mai mare pondere a somerilor neindemnizati n numrul total al somerilor sunt Dolj (81,71%), Iasi (78,83%), Teleorman (77,70%), Galati (77,09%) si Vaslui (76,52%). n luna septembrie, nivelul minim al ratei somajului s-a nregistrat n Ilfov, 1,74%. La sfrsitul lunii septembrie, rata somajului nregistrat la nivel national a fost de 5,01%, mai mare cu 0,12 puncte procentuale dect cea din luna august a anului 2012 si cea din luna septembrie a anului 2011.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.