Pentru ca prescolarii si elevii s nceap anul scolar 2012-2013 fr toxiinfectii alimentare, inspectorii veterinari mpreun cu reprezentanti ai Prefecturii Vaslui au trecut deja la treab. n aceast lun, verific toate institutiile de nvtmnt n care functioneaz cantine si n care copiii servesc masa, inclusiv prin Programul Cornul si laptele, dar si toate chioscurile alimentare din preajma unittilor scolare.
Ca n fiecare an, odat cu nceputul lunii septembrie, reprezentantii Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui au reluat controalele n unittile scolare care detin cantine unde se prepar alimente, dar si n scolile care furnizeaz „corn si lapte”. Scopul acestora este monitorizarea conditiilor de igien n care se desfasoar aceste activitti si prevenirea oricror situatii deosebite care ar putea pune sntatea copiilor n pericol. Sunt vizate n jur de 750 de unitti scolare, att din mediul urban ct si rural, ce valorific diferitele produse alimentare prin Programul „Cornul si laptele”, dar si circa 70 de cantine nregistrate sanitarveterinar ce functioneaz n cadrul unittilor de nvtmnt (crese, grdinite, licee), n fundatii si centre de plasament. „Vom urmri modul n care sunt respectate conditiile sanitarveterinare si pentru siguranta alimentelor privind normele generale de igien si trasabilitatea, dar si cum sunt respectate normele nutritionale ale alimentelor din toate unittile de nvtmnt ce prepar si furnizeaz produse alimentare de origine animal si non-animal pentru copii. Asta fie c vorbim de crese, grdinite, tabere, scoli cu program internat, semi-internat sau after-school. Controalele vor viza asigurarea si respectarea cerintelor structurale, inclusiv spatii si utilaje frigorifice, dotarea cu instalatii si ustensile specifice, inclusiv a cerintelor de trasabilitate a produselor de origine animal si non-animal ce urmeaz a fi servite n cursul zilei respective. De asemenea, se va urmri si respectarea numrului de calorii adecvat, pe categorii de vrst”, ne-a declarat medicul veterinar Mihai Ponea, directorul executiv adjunct al DSVSA Vaslui. n cazul scolilor unde se deruleaz Programul „Cornul si laptele”, se vor verifica nu numai conditiile de depozitare si termenul de valabilitate pentru produsele lactate si de panificatie distribuite copiilor, ci vor fi controlate si monitorizate si unittile de procesare furnizoare, n scopul diminurii sau chiar a eliminrii riscului de aparitie a unei toxiinfectii alimentare. Ct despre scolile ce au ncheiate contracte de furnizare cu unitti de catering, se vor verifica si aceste unitti, precum si unittile de vnzare cu amnuntul din incinta/vecintatea scolilor, pentru a se asigura c sunt respectate cerintele generale si specifice de igien n spatiile de depozitare, prelucrare si furnizare a produselor alimentare si c sunt dotate cu instalatii si ustensile specifice. Nu n ultimul rnd, n unittile scolare cu cantine, se va verifica si respectarea procedurilor de monitorizare zilnic a igienei personalului si starea de sntate a acestuia, igiena spatiilor si echipamentelor, monitorizarea temperaturilor, verificarea termenelor de valabilitate a produselor, manipularea deseurilor rezultate. „Administratiile publice locale, mpreun cu conducerea scolilor, au responsabilitatea pentru amenajarea si ntretinerea/igienizarea spatiilor existente pentru depozitarea produselor din programul „Cornul si laptele”, n asa fel nct s nu existe riscul de contaminare sau denaturare a acestora din cauza conditiilor de depozitare necorespunztoare. Deficientele constatate vor fi discutate cu conducerea unittilor teritoriale respective si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, a Directiei Generale de Asistent Social si Protectia Copilului si a Prefecturii, n scopul remedierii lor precum si a eliminrii oricrui risc care poate s pun n pericol sntatea copiilor”, a completat Mihai Ponea.