Sunt un nebun care bag bani n educatie, dar nu renunt!

nvtmntul liceal privat prinde rdcini si la Brlad. Prima institutie de nvtmnt de acest fel a fost deschis anul trecut si a fost mai mult un experiment, att pentru cadrele didactice, ct mai ales pentru cel care a avut curajul s investeasc n educatie. Vorbim despre profesorul universitar dr. Dumitru Costea, un constntean care se descrie ca fiind unul dintre putinii nebuni din tar care au suficient curaj s bage bani ntr-un astfel de domeniu. Recent, prezent la Brlad pentru o scurt vizit, reputatul profesor ne-a acordat un amplu interviu. Ne-a spus ce l-a ndemnat s deschid, pn acum, sapte licee private n tar si de ce nu vrea s se opreasc.

Reporter: Domnule profesor, v multumesc c ati acceptat s discutm un subiect mai delicat, dar de extrem actualitate, educatia. n primul rnd, as vrea s v ntreb: de ce ar veni cineva la privat si nu la stat pentru a-si definitiva studiile liceale?
Prof. univ. dr. Dumitru Costea: Si eu v multumesc, pentru c mi oferiti ocazia s enunt cel putin patru motive care mi vin acum n minte. n primul rnd, noi ne autofinantm, deci nu suntem agtati de bugetul de stat, de unde, anual, pentru pregtirea unui elev pleac circa 900 de euro. Noi lucrm cu 400 euro pe an. Pe urm, le oferim posibilitatea persoanelor mature, aflate deja n cmpul muncii, s si termine studiile. Vorbim despre alti bani pe care i aducem la bugetul de stat. n al treilea rnd, lucrm pe specializri, ceea ce nseamn crearea unor noi locuri de munc, ce contribuie la bugetul consolidat. Foarte important este c, la terminarea liceului, elevii nostri, care sunt persoane deja realizate, cu sigurant nu vor fi doar niste someri cu diplom. n toat tara am avut elevi de la primari si viceprimari, pn la oameni de afaceri foarte bine realizati n viat.

Rep.: Gnditi ca un adevrat economist. Din aceast perspectiv, economic, avantajele dumneavoastr care sunt?
Prof. univ. dr. Dumitru Costea: M asteptam la ntrebri incomode, mai ales c sunt sigur c stiti despre anumite piedici pe care le-am avut… Sigur, sunt o serie de avantaje, ns v asigur c niciunul nu este de ordin material. Eu, pe plan personal, sunt un om realizat si nu mi lipseste nimic, nici mie, nici familiei mele. Poate e atipic pentru Romnia, dar nu renunt la crezurile mele! Fiind dascl de meserie, vreau, prin urmare, s las ceva concret n urma mea. Si asta doar pentru c eu am lucrat cu toti elevii mei dup un principiu foarte bine definit. Acesta este c cine vrea s nvete, nvat! Asta indiferent c vorbim despre Fundatia Cultural Stiintific „Concord”, pe care o conduc si care se ocup de aceste licee, ca de altfel si de studii universitare si formare profesional, sau c vorbim, s spunem, despre Universitatea „Spiru Haret”. n schimb, nu trebuie s uitm nicio clip c cele mai puternice institutii de nvtmnt din lume sunt cele private. Iar acestea nu fabric someri cu diplom, asa cum se ntmpl la noi n sistemul de stat.

Rep.: Este evident c sunteti nemultumit de actualul sistem de educatie. Unde credeti c s-a gresit, cnd si, nu n ultimul rnd, de ce persist aceast stare de fapt?
Prof. univ. dr. Dumitru Costea: Sunt economist si pot s v spun cu toat rspunderea c cel mai prost administrator al patrimoniului statului este statul n sine. Poate as fi un partizan al sistemului de nvtmnt de stat dac nu as sti c 92% din PIB vine de la IMM-uri. Dar stiu acest lucru si mai stiu c statul pune piedici IMM-urilor. Cnd s-a gresit? Exact n momentul n care noi toti, cei simpli, le-am permis unor oameni care nu au realizat nimic n viat s accead n politic. Din pcate, foarte multi au rmas n acest domeniu iar acum, cu ce avem, nu putem vorbi despre o guvernare eficient. Sunt multi care pur si simplu nu pot, din cauza formatiei intelectuale care i-a transformat pe viat n oportunisti. Se speculeaz orice si nu se construieste nimic. Chiar dac sunt prieten, la Constanta, cu Mazre, nu am fost niciodat tentat s intru n politic si nici nu o voi face, asa cum refuz s fac afaceri cu statul. Cel putin ct va mai continua aceast ierarhizare invers a valorilor. Cei care sunt acum la vrf habar nu au ce nseamn economie la nivel macro, dar se vd obligati de la sine putere s se refere la ea. Unde gresesc eu acum c am ales s investesc toate economiile familiei n privat?

Rep.: Coordonati sapte licee la nivel national, deci stiti cu ce se mnnc un bacalaureat. Cine este vinovat pentru rezultatele dezastruoase ale absolvenilor de liceu din ultimii doi ani?
Prof. univ. dr. Dumitru Costea: Rspunsul este simplu: n primul rnd, vinovat este Ministerului Educatiei, care nc mai sufer de un analfabestim functional, pe fondul unui limbaj de lemn, pe urm vina este a colegilor profesori care nu au vocatie si nu stiu s motiveze si s atrag populatia scolar spre carte. n al treilea rnd, vina este a elevilor, care nu au niciun dram de rspundere individual. n viziunea mea, mea mai exist si un loc patru n acest top al vinovtiilor, iar acela este ocupat de mass-media, acea parte a ei care promoveaz drept etalon niste modele de cauciuc, gen Simona Sensual, Bianca Drgusanu sau mai stiu eu ce alt… blond.

Rep.: Tot n ultimii doi ani, dumneavoastr ati auzit vreunul din ocupantii celor patru locuri asumndu-si, individual, acest esec? Sau… cellalt e de vin?
Prof. univ. dr. Dumitru Costea: Nu, niciodat. Nimeni nu spune „Da, domnule! Eu si numai eu sunt de vin!”, si v spun si de ce. Pentru c ministerul este condus de oameni fr pregtire, profesorii nu sunt motivati iar pe elevi nu i intereseaz diploma de bacalaureat, ci doar ct de mult le ofer printii. Pe cei care ia interesat, i-a distrus sistemul, pentru c le-a luat alternativa SAMurilor. O tar nu poate fi locuit doar de „destepti”. Avem nevoie si de meseriasi, nu putem produce doar „domni”, iar acest lucru l tot spun de sapte ani, cnd am deschis primul liceu. Prin urmare, sustin initiativa Bac-ului diferentiat si m-am decis s continui s le ofer oamenilor alternativa de a-si atesta meseriile pe care le practic, doar pentru c acolo si-au gsit un loc de munc. Nu este suficient s nvt prin practic fortat o meserie, ci trebuie s mi-o si atest. La stat, merg s nvt si apoi m ntreb: oare ce fac dup aia? La noi, aceast ntrebare dispare! Fiind, n continuare, un stat cu zeci de meserii deficitare, avem contracte de colaborare cu hoteluri, fabrici, ateliere auto etc., de unde si cursurile de formare profesional.

Rep.: nainte de a v multumi pentru amablitatea cu care ne-ati rspuns, v ntreb nc o dat: nu aveti niciun „prieten” n politic?

Prof. univ. dr. Dumitru Costea: Nu, categoric nu. Singurul meu prieten este Dumnezeu si tot ce fac am ales s fac fr a m compromite. Poate c sunt un nebun care bag bani n educatie, dar nu renunt!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.