n luna iunie, datoriile clientilor la creditele n moneda national au crescut cu 130 de miliarde de lei vechi. Mai exact, de la credite restante de peste 930 de miliarde lei, n luna mai, debitele au trecut cu mult de pragul de 1.000 de miliarde lei, n luna iunie. Situatia este cu att mai grav cu ct efectele deprecierii masive a leului in fata monedei euro urmeaz s fie resimtite si n lunile viitoare. Cauzele intrrii n incapacitate de plat sunt simple – populatia a pierdut masiv din venituri, n timp ce firmele au redus sever productia.
Populatia si firmele din judetul Vaslui nu si mai pot achita mprumuturile contractate la institutiile financiare. Ultimele date statistice prezentate de ctre Banca National a Romniei confirm numrul mare al creditelor care nu mai sunt rambursate la timp. Pentru luna iunie, comportamentul finanicar al agentilor economici si clientilor persoane fizice a fost urmtorul: credite n lei restante 106,5 milioane de lei si credite n valut restante 54,8 milioane de lei. Comparativ cu luna mai, pe segmentul mprumuturilor n moneda national, volumul creditelor neperformante era de 93,6 milioane de lei. Practic, n numai 30 de zile, clientii bncilor au acumulat datorii care se ridic la suma de 13 milioane de lei, ceea ce nseamn o majorare cu 13% a restantelor. n lei vechi, volumul datoriilor este de-a dreptul alarmant – 130 miliarde de lei vechi.
Populatia si firmele, n incapacitate de plat
La fel ca si n anii trecuti, ru platnicii se grupeaz masiv pe sectorul creditelor n lei sau valut oferite fr nici un fel de garantii. De regul, respectivele mprumuturi au valori mici si au fost folosite pentru nevoi personale – achizitionarea de electronice, mobil, alte produse. Pe fondul situatiei economice si fr nici un fel de constngere din partea creditorilor, clientii nu si mai pot respecta obligatiile asumate prin contract. „n situatia n care o persoan nu depune nici o garantie, este tentat s ntrzie pltile la credite. n conditiile n care si pune casa drept garantie, nu si permite s se joace”, ne-a spus directorul unei bnci comerciale din Vaslui. Pe de alt parte, deprecierea economiei, restrngerea activittilor de productie si lipsa msurilor pentru sustinerea mediului de afaceri au adus si foarte multi agenti economici n imposibilitate de plat. Reprezentantii patronatului vasluian sustin c, pe fondul lipsei de lichiditt i, firmele au fost nevoite s si reduc activitatea si s renunte la investitii, n paralel cu restrngerea investitiilor din surse guvernamentale. Consecintele unui astfel de comportament nu s-au lsat asteptate. n ultimii ani, veniturile salariatilor s-au redus, numrul concedierilor a crescut constant, iar piata muncii sia redus semnificativ oferta de locuri de munc. n aceste conditii, agentii economici nu mai sunt capabili s restituie mprumuturile accesate, iar populatia nu mai reuseste s achite ratele lunare.