Construirea unui centru pentru copii, a unui cmin pentru btrni si a unui azil permanent pentru persoanele fr adpost, sporirea num- rului de asistenti sociali si initierea unor parteneriate publice-private cu ONG-urile si asociatii de profil pentru sprijinirea categoriilor mentionate, acestea sunt ideile pe care Florin Srbu, candidatul PRM la functia de primar al municipiului Vaslui, vrea s le pun n aplicare. Tot pentru detensionarea situatiei sociale grele n care se afl multi dintre vasluieni, Florin Srbu propune crearea unui fond de urgent aflat la dispozitia primarului, pentru rezolvarea punctual a unor situatii except ionale, precum si identificarea de imobile n care s fie amenajate locuinte sociale.
Reporter: Domnule Srbu, v propun o tematic dificil si delicat, care tine de problemele sociale cu care se confrunt locuitorii municipiului Vaslui.
Florin Srbu: ntr-adevr, problematica social este una delicat, admit fr rezerve, pentru c face referire n principal la persoanele si familiile aflate n dificultate, ori din cauza resurselor financiare reduse, ori din cauza afectiunilor medicale, majoritatea pe fond neurologic, probleme care unora le fac imposibil chiar deplasarea. Un alt segment extrem de important este reprezentat de copiii, deloc putini, ai cror printi muncesc n strintate, ei fiind lsati n grija bunicilor, a rudelor apropiate sau chiar a vecinilor. Nu trebuie s uitm nici persoanele de vrsta a III-a, crora noi, n calitate de administratori, trebuie s le asigurm o btrnete ct mai usoar. Dac avem n vedere toate aceste categorii de persoane, se impune cu necesitate ca Primria municipiului Vaslui s ofere deschiderea necesar pentru a le rezolva problemele. Speranta lor nu poate sta dect n Institutia Primriei, n Primar si Consiliul Local.
Rep.: Avnd o hart a problemelor sociale cu care se confrunt populatia, care sunt directiile prioritare de actiune ale viitorului primar si Consiliu Local?
Florin Srbu: La acest moment, n structura Primriei Municipiului Vaslui exist un serviciu social care, att ct permite cadrul legal n vigoare, ncearc s rezolve problemele celor aflati n dificultate ntr-un fel sau altul. Numai c numrul cazurilor de rezolvat depseste posibilittile Primriei. Din aceste considerente, problematica social trebuie s fie obiectiv prioritar pentru viitorul primar si Consiliu Local. Sunt centre de zi pentru persoane de vrsta a treia, se vor mai construi dou si, cred eu, acestea, ntr-o oarecare msur, vor putea rspunde nevoilor cettenilor de vrsta a treia. Mai mult, acestia au la dispozitie diferite locuri n aer liber, pentru petrecerea timpului. Problema se ridic n principal pentru copiii ai cror printi lucreaz n strintate, copii de care, n prezent, se ocup o fundatie din Vaslui, care si desfsoar activitatea nu n cele mai bune conditii, din lips de spatiu si din lips de fonduri. Se impune dezvoltarea sau extinderea acestei asociatii, dar si realizarea altor centre, n structura Primriei municipiului Vaslui, n care s desfsoare actiuni astfel de copii, att prescolari, ct si cei din clasele primare, iar la sfrsitul zilei, acestia s fie preluati de ctre apartintori. Costurile vor fi suportate n mare parte de la bugetul local, dar si de ctre printi. Acest cadru la care m refer trebuie s rspund cerintelor educationale de baz ale copiilor, care constituie un punct de plecare pentru procesul de instruire ulterior.
Rep.: Ati mentionat, la nceputul discutiei noastre, existenta unei categorii de persoane care, din motive medicale, sunt nedeplasabile. Cum pot Prim ria si Consiliul Local s le ajute?
Florin Srbu: Toate persoanele nedeplasabile din motive medicale trebuie s fie n evidenta Consiliului Local, iar prin demersurile fcute de Primrie, trebuie s se gseasc noi solutii de rezolvare sau mcar ameliorare a situatiei n care se afl: m refer la stimularea nsotitorilor si, pe termen mediu, la construirea a cel putin unui cmin de btrni, cu personal specializat, care s preia din aceste persoane.
Rep.: Exist fort financiar pentru materializarea acestui proiect?
Florin Srbu: Binenteles. Totul tine de planificare si de bunvoint. De altfel, Primria si Consiliul Local Vaslui aloc, anual, sume importante pentru plata ajutoarelor de nclzire pe timpul iernii sau n contul celor care nu au posibilitti financiare s si ngroape apropiatii. Din acest motiv sustin c trebuie de urgent creat un fond aflat la dispozitia primarului, prevzut nc de la aprobarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli, care va fi alocat tot prin Serviciul de Asistent Social din cadrul Primriei. Numiti-l pusculita celor necjiti, dac vreti, dar pentru un oras ca Vasluiul, cu foarte multe cazuri sociale, aceasta este o necesitate.
Rep.: O ultim ntrebare: ce este de fcut cu cererea foarte mare de locuinte sociale?
Florin Srbu: Am mai atacat problema spatiului locativ insuficient, n care locuintele sociale sunt doar un aspect al problemei; de altfel, este unul dintre pilonii programului cu care vin n fata vasluienilor. Evident, am solutii concrete pentru rezolvarea problemei locuintelor sociale, n sensul sporirii numrului acestora. Spre exemplu, Cminul internat al Colegiului Economic Anghel Rugin poate fi trecut n patrimoniul Consiliului Local iar, ulterior, modernizat, recompartimentat n garsoniere si apartamente, care s fie folosite ca locuinte sociale, care s preia proprietarii blocurilor de pe Vasile Alecsandri, ce necesit urgent consolidare si modernizare. Mai gsim cldiri n aceast situatie: imobilul de lng Motor Grup, care poate avea o destinatie multipl, spre exemplu de azil permanent pentru persoanele strzii. Toate aceste proiecte pot deveni realitate dac, pe 10 iunie, locuitorii Vasluiului mi vor acorda ncrederea lor.
Raspunsuri interesante, parca sunt de pe google