Garda Financiar spune adio! contrabandei cu marf din UE

Epoca de aur a evaziunii fiscale cu importuri intracomunitare a cam apus. nc din luna martie, Garda Financiar Vaslui verific la snge toate transporturile cu marf provenit din UE. Tirurile sunt sigilate la intrarea n tar, fiind desigilate doar n prezenta comisarilor. n anii trecuti, transporturile intracomunitare cu carne de porc si vit au adus tunuri de zeci de miliarde de lei la bugetul statului.

ncepnd din luna martie, Garda Financiar (GF) Vaslui monitorizeaz 24 de ore din 24 toate transporturile de marf ce reprezint achizitii intracomunitare. Astfel, toate transporturile de produse cu risc fiscal din Uniunea European (UE) sunt sigilate la intrarea n Romnia si sunt desigilate n teritoriu doar de comisarii care au competent n zonele de destinatie. Practic, n momentul cnd autocamioanele ajung n judetul Vaslui, se efectueaz un control amnuntit privind nregistrarea produselor n evidentele contabile si modul de comercializare. Pe lng achizitiile intracomunitare, GF Vaslui are n vizor si transporturile care tranziteaz judetul prin Vama Albita, ctre Republica Moldova si alte state din spatiul ex-sovietic. „Verificm transporturile de carne si produse din carne, legume, fructe, flori, produse energetice (p- cur, benzin)”, a spus Vasile Langa, comisar sef al GF Vaslui. Din luna martie si pn n prezent, la nivelul judetului Vaslui au fost verificate 56 de transporturi cu produse intracomunitare, care au fost contractate de 18 societti comerciale. n paralel, au fost monitorizate si 104 transporturi care au tranzitat judetul nostru spre tri din estul Europei. Obiectivul actiunii de monitorizare vizeaz diminuarea evaziunii fiscale n ceea ce priveste fraudarea cu TVA. „Operatorii economici nu mai pot s se nregistreze cu transporturi de produse din UE, fr obligatia s nregistreze vnzrile. Actualul sistem informatic dup care lucrm ne d posibilitatea s vedem n timp real toate produsele cu risc fiscal care au destinatie Vasluiul sau tranziteaz prin judet”, a explicat Langa.

Legumele si fructele, n topul importurilor

Din totalul mrfurilor importate din spatiul comunitar, legumele si fructele reprezint 58%, pe locul secud situndu-se carnea si produsele din carne. De altfel, de cnd transporturile intracomunitare sunt verificate la snge, finantistii au observat o cres- tere constant a ncasrilor din TVA. De asemenea, multe firme care respectau legea sunt multumite pentru c nu mai au societti care s le fac concurent la negru, pe fondul evitrii pltii obligatiilor financiare ctre bugetul statului. Pe lng aplicarea noului sistem electronic de monitorizare a transporturile intracomunitare, comisarii GF Vaslui au schimbat strategia si n ceea ce priveste inspectarea agen- tilor economici locali. Mai exact, se pune accentul pe prevenire, monitorizare si latura penal n detrimental amenzilor. Mai exact, multe societti preferau s plteasc amenzile si continuau nestingherite s fac evaziune fiscal. „n primele cinci luni ale anului, am formulat 43 de sesizri penale, pentru un prejudiciu total de 2.153.551 lei”, a precizat Vasile Langa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.