Atta optimism…

Campaniile electorale ale candidatilor la alegerile locale nu au reusit s le insufle prea mult optimism vasluienilor, desi promisiunile nu au lipsit. Mai mult confort, locuri de munc, taxe si impozite mai mici sau facilitti pentru afaceri; nimic din toate acestea nu i-au scos pe vasluienii de rnd din pesimismul lor. n toamn, urmeaz campania pentru alegeri parlamentare, dar putini sunt cei care privesc cu ncredere ctre viitorii candidati. Cei mai multi vasluieni nu cred c n Romnia se va schimba ceva prea curnd, iar cei care au fost plecati peste hotare, deci cei care pot face comparatii, spun c nici peste 100 de ani tara noastr nu va ajunge la nivelul statelor dezvoltate ale Uniunii Europene. Desi multi dintre vasluienii chestionati de Monitorul au refuzat s si dezvluie identitatea, au demonstrat c au multe de spus.

„n Romnia poti s triesti doar dac te zbati si muncesti pentru tine. Eu am propria mea afacere, dar dac oamenii nu au bani, nici afacerea mea nu merge asa cum ar trebui. Totul se nvrte ntr-un cerc vicios, dar dac doar stm si asteptm s ne dea altii, s ne dea statul, nu o s dm niciodat nainte. Eu nu fac politic si nu m intereseaz cine vine sau cine pleac, dar mi doresc ca cei care fac legile n tara asta, cei care administreaz banul public s fie oameni onesti, care s nu se gndeasc doar la propriile interese”. „Unii vin unii, altii pleac… pentru noi nu se schimb nimic! n loc s se ia msuri simple, logice si clare de redresare a economiei, toti politicienii stia care ne conduc fac exact pe dos, parc cu nversunare, cu ur fat de toti cei care i-au votat sau nu i-au votat. La noi se merge pe principiul „s moar capra vecinului” si nimeni nu vrea s ia exemplu constructiv de la atii. O s disprem ca natiune din cauza prostiei noastre”.

„Am ncredere n cei pe care i alegem. Oamenii nu sunt att de prosti nct s nu-si dea seama care dintre candidati are capacitatea de a face ceva si care nu. E drept, unii se mai si nseal, dar n general lucrurile ncep s se schimbe n bine. Doar dac ne uitm la orasul nostru si ne dm seama c este asa. Iar dac n tara asta nu s-ar mai fura att, noi am ajunge departe. Pentru c putem”.

„La noi, si politicienii, si majoritatea oamenilor au o mentalitate comunist. Toti asteapt s vin cineva s le rezolve problemele, dar nimeni nu face nici cel mai mic efort pentru asta. Cei n functii fac reguli pe genunchi, si-s proaste, iar restul st si se vait toat ziua: n-avem bani, n-avem servici, n-avem medicamente. Dar, n loc s-si rezolve problemele, o tar ntreag st si se uit cine cu cine s-a btut sau cine de cine a divortat. Alesii sunt, pn la urm, dup tiparul nostru si pe stia i avem, pentru c pe stia i-am votat si pe ei i meritm”.

„Ca s avem ncredere n cei pe care i alegem, trebuie nti s stim ce vrem. Eu nu pot s am ncredere c lucrurile se vor schimba n tara asta atta timp ct din patru n patru ani noi tot i schimbm pe cei aflati la conducere. Azi ne plac, peste dou luni vrem altii. Nu asa se fac lucrurile si nu asa o s avem si noi stabilitate. Ce fac unii ntr-un mandat, vin altii n alt mandat si, c-i bun, c-i ru, schimb fr nicio noim. De promis, toti promit marea cu sarea, c asta este regula jocului”. (Gheorghe Grigore, 65 de ani)

„Eu sunt convins c aproape toti candidatii care vin cu promisiuni n campaniile electorale vin cu bun credint n fata alegtorilor. Chiar nu pot s concep c toti sunt niste lichele, iar n cineva trebuie s avem ncredere. Pentru noi este o datorie s fim ncreztori si optimisti, pentru c dac nu suntem optimisti, nu mai facem nimic. De votat, trebuie s votm cu cineva, poate c nu cu oricine, dar cu cine consider fiecare c este mai bun. Pe urm, cei alesi pot si s demonstreze c sunt sau c nu sunt n stare. Eu, asa cum spuneam, sunt optimist si sunt convins c si noi o s o ducem mai bine, iar dac nu noi, cei btrni, mcar cei tineri, copiii nostri, nepotii nostri”. (Iordchit Vasile, 63 de ani)

„Eu nu cred n politicieni, n candidatii la tot felul de functii. Nici nu am crezut vrodat. Am fost sase ani plecat n Spania. Nici nu se compar ce este la ei cu ce este la noi. Si nu m refer doar ca standard de viat, pe care noi nu o s-l egalm nici ntr-o sut de ani, ci n tot ceea ce priveste societatea politic. La noi nu se pune pret pe munca si pe valoarea omului, iar atitudinea politicienilor fat de oameni las mult de dorit. Nu se respect nici ntre ei, nu ne respect nici pe noi, ca popor”. (Bogdan Grigorut, 24 de ani)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.