Devalorizarea rapid a leului omoar afacerile si bugetele populatiei. n timp ce patronii sustin c nu mai au resurse pentru investitii, puterea de cumprare scade alarmant. Nici clientii bncilor nu au o viata mai usoar, prin scumpirea exponential a ratelor. Pentru economia judetului Vaslui, aflat ntr-un echilibru extrem de fragil, deprecierea leului n fata euro, principala valut, poate fi lovitura de gratie.
Cderea liber a leului n fata monedei europene compromite stabilizarea economiei vasluiene. Chiar si mentinerea judetului pe linia de plutire este conditionat de ndeplinirea mai multor factori legati de investitii, absorbtia fondurilor europene, executia bugetar etc. n caz contrar, actuala stabilitate a economiei la un nivel extrem de sczut poate bascula ntr-o situatie dramatic. Pe acest fundal de asteptare a unor msuri active de relansarea a economiei, devalorizarea leului este un fenomen extrem de nefavorabil. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, spune c devalorizarea leului este negativ att pentru agentii economici, ct si pentru persoanele fizice. „Cu banii pe care i avem, facem mai putin investitii, cumprm mai putine produse. Acest lucru nseamn o contractiei si a economiei, si a consumului”, a spus Ovidiu Copacinschi. Cu alte cuvinte, devalorizarea leului loveste direct n dou din principalele motoare ale relansrii economiei: investitiile si consumul. Fr proiecte de investitii, piata muncii stagneaz, n timp ce, cu o putere sczut de cumprare, productia are de suferit.
Rate tot mai scumpe
Pe lng operatorii din economie si populatie, clientii institutiilor financiare constituie un alt segment lovit de deprecierea leului. Mai exact, ratele lunare la mprumuturi se scumpesc din cauza deprecierii leului. Conform datelor Bncii Nationale a Romniei, n luna decembrie 2011, la nivelul judetului Vaslui, creditele restante n lei se ridicau la 93,4 milioane lei, iar restantele n valut la 54,6 milioane lei.
Leul face istorie
Cursul Bncii Nationale a Romniei (BNR) anuntat marti, de 4,3625 lei/euro, e cel mai sczut nivel din ultimul an si jumtate, la nici un ban de minimul istoric. n sesiunea precedent, luni, BNR anuntase o paritate de 4,3532 lei/euro. Marti, cotatiile „fortau” nivelul de 4,37 lei/euro. La acest nivel, unii dealerii au spus c s-a simtit interventia bncii centrale, care a nceput s vnd valut pentru a limita deprecierea leului. De altfel, de cteva zile, leul nregistreaz o devalorizare constant. Moneda national a ncheiat anul 2011 la un curs BNR de 4,3197 lei/euro, dup ce pe final de an oscilase la sub 4,30 lei/euro. Cderea a devenit apoi regul, de la o sedint de tranzactionare la alta: 4 ianuarie – 4.3219 lei/euro; 5 ianuarie – 4.3398 lei/euro; 6 ianuarie – 4.3434 lei/euro; 9 ianuarie – 4.3532 lei/euro; 10 ianuarie – 4.3625 lei/euro. Leul a pierdut si n fata francului elvetian, iar cursul a urcat cu 1,42 bani, de la 3,5811 lei/franc la 3,5953 lei/franc. Nivelul de marti reprezint cea mai nalt cotatie atins din 5 septembrie 2011, cnd paritatea s-a plasat la 3,8133 unitti. n schimb, referinta pentru dolar a sczut cu 0,25 bani, de la 3,4096 lei/dolar la 3,4071 lei/dolar. Referinta de luni a reprezentat maximul ncepnd cu 2 iulie 2010, cnd dolarul a fost cotat la 3,4414 lei.