Trei omoruri si o tentativ de omor, trei cazuri de loviri cauzatoare de moarte si 91 de alte infractiuni de lovire si violente. Aceasta este statistica violentei n familie, centralizat ntr-un singur an de Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui. n paralel, n aceeasi perioad, 30 de mame si 62 de copii si si-au gsit salvarea din furia sotilor sau tatilor n centrele Directiei Generale de Asistent Social si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui. De la nceputul anului, acelasi centru a acordat deja servicii de ngrijire si asistent pentru sase mame si pentru cei 12 copii ai acestora. Violenta n familie este n Romnia un fenomen care nu a fost constientizat ca fiind deosebit de grav, abia joia trecut fiind promulgat legea pentru prevenirea si combaterea violentei n familie. Prin modificrile fcute, abia acum victima poate cere un ordin de protectie si de restrictie fat de agresor.
n urm cu un an, un brbat de 75 de ani, din Ciofeni, Zpodeni, a fost gsit decedat n locuinta sa. Criminalistii au descoperit c ntre Constantin F. si sotia sa, Valintina, n vrst de 75 ani, a avut loc un conflict pe fondul consumului de alcool iar femeia i-a aplicat sotului su mai multe lovituri cu un cutit n zona claviculei, zona abdominal si la piciorul stng. Valintina a fost condamnat pentru de omor calificat. Tot anul trecut, la sfrsitul lunii martie, un brbat n vrst de 70 ani, din comuna Muntenii de Jos, si-a njunghiat sotia, de 63 de ani, cu un cutit, n zona abdominal. Viata femei a fost salvat n urma unei interventii chirurgicale. n septembrie 2010, Elena R., de 65 ani, din satul Albesti, comuna Delesti, a fost gsit decedat n locuinta sa. Criminalistii au stabilit c sotul femeii, Dumitru, de 52 ani, sia lovit sotia cu palmele peste fat, iar apoi a strns-o de gt. Teodor B., de 48 ani, din satul Mnstirea, comuna Delesti, si-a stropit tatl de 84 de ani cu diluant si i-a dat foc. Iar lista crimelor comise ntre rude, pe fondul unor conflicte mai vechi, poate continua la nesfrsit. „La nivelul IPJ Vaslui, statistica anului 2011 referitoare la infractiunile comise cu violent ntre rude relev faptul c, din totalul acestui gen de infractiuni, cele mai multe sunt infractiunile de „loviri sau alte violente”, avnd o pondere de 91,75% din totalul infractiunilor comise cu violent. Astfel, n anul 2011, au fost sesizate 97 de astfel de infractiuni, dintre care, 3 infractiuni de omor, 1 tentativa de omor, 3 infractiuni de vtmare corporal, 1 infractiune de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte si 89 de infractiuni de loviri sau alte violente. Nu se poate vorbi de o zon n care aceste infractiuni se concentreaz, acestea fiind distribuite pe tot teritoriul judetului, cu precdere n mediul rural. Infractiunile sunt comise n general pe fondul aparitiei unor nentelegeri ntre rude, generate de diverse aspecte: fie stri conflictuale existente pe fondul geloziei sau infidelittii, fie conflicte legate de mosteniri sau nemultumiri generate de distributia rolurilor n gospodrie. Cauza principal care genereaz comportamentul agresiv este consumul exagerat de buturi alcoolice de ctre autor si, n multe situatii, si de ctre victim. Violenta n familie reprezint orice act vtmtor, fizic sau emotional care are loc ntre membrii unei familii. Abuzul n interiorul unei familii poate lua multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni si familie, amenintri si atacuri care, n unele cazuri, pot duce la moartea unuia dintre parteneri”, a precizat inspectorul de politie Mihaela Straub, purttor de cuvnt al IPJ Vaslui.
O solutie logica?
Singura variant accesibil pn acum unei victime era s cear ajutorul DGASPC. Potrivit legii, agresorul nu putea fi scos din cas, fiind ndeprtati membrii familiei care erau n pericol. n perioada ianuariedecembrie a anului 2011, un numr de 30 de persoane de sex feminin s-au adresat Centrului de Urgent pentru victimele violentei n familie, unitate aflat n subordinea DGASPC Vaslui, unde au beneficiat de consiliere informational, asistent social, consiliere psihologic, asistent medical, consiliere juridic si rezident. Majoritatea acestor persoane fac parte din grupa de vrst 30-40 de ani (13 cazuri), la diferent mic situnduse cele din categoria 20-30 ani (9 cazuri), urmate de cele cu vrsta mai mare de 40 de ani (7 cazuri) si cele sub 20 de ani (1 caz). Mediul de provenient al acestor categorii de persoane este n proportie de aproximativ 60% rural, respectiv aproximativ 40% urban, principalul motiv pentru apelarea la serviciile centrului constituindu-l agresiunea de orice tip (fizic, psihologic, economic ori sexual) exercitat de ctre sot sau, dup caz, persoana cu care a dezvoltat o relatie de tip „uniune consensual”. ntruct asigur servicii sociale si asistent specializat att femeilor victime ale violentei n familie, ct si copiilor acestora, pe lng cele 30 de persoane mentionate, a mai beneficiat de serviciile centrului si un numr de 62 copii. „n timp ce componenta de tip rezidential se adreseaz unui numar limitat de beneficiari, componenta comunitar este deschis unui numar mare de beneficiari, oferind servicii de informare, consiliere, evaluare si monitorizare, n scopul de a crea conditii pentru stabilirea si punerea n practic a proiectului personal de interventie. n cursul anului 2011, un numr de 7 persoane s-au adresat acestei componente din cadrul centrului, 6 dintre acestea fiind de sex feminin si 1 de sex masculin. n perioada scurs din anul curent, centrul a acordat deja servicii de ngrijire si asistent pentru 6 cupluri mam-copii (12 copii). Conform Ordinului 383/2004, gzduirea persoanei aflat ntr-una din situatiile de risc expuse anterior n cadrul centrului se realizeaz pe o perioad determinat, cuprins ntre 7 si 60 de zile, cu posibilitate de prelungire n situatii exceptionale”, a precizat Irina Cmpeanu, purttor de cuvnt al DGASPC Vaslui.
O lege mai mult dect necesara
Presedintele Romniei a semnat joi, 8 martie, Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei n familie”, Proiectul de lege a fost declarat adoptat tacit de Senat nc din 9 noiembrie 2010, dar a fost nscris pe ordinea de zi a plenului Camerei abia n 5 decembrie 2011. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, forul legislativ decizional, n data de 28 februarie 2012, fiind nregistrate 166 voturi „pentru”, 3 voturi „mpotriva” si 2 abtineri. Legea privind combaterea violentei n familie prevede ca victima violentei n familie poate cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fat de agresor, violenta n familie putnduse manifesta prin violent verbal, psihologic, fizic, sexual, social sau spiritual. Victima violentei n familie are dreptul la respectarea personalittii, demnittii si vietii sale private, la protectie special, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistent medical gratuit, social, consiliere si asistent juridic gratuit. Potrivit legii, victima are dreptul s se adreseze instantei s solicite ordin de protectie cu caracter provizoriu, iar instanta poate s interzic agresorului s rmn sau s se rentoarc n locuinta comun, s-l oblige pe agresor s suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecat, cele generate de adpostirea victimei.
violenta se datoreaza conditiilor inumane in care traiesc oamenii . nu are legatura cu existenta sau inutilitatea unei legi. e usor sa faci o lege,e greu sa creezi un cadru material multumitor pentru oameni. daca ar fi conditii materiale mai bune nici violenta n-ar mai avea rost.