Dup ce, la mijlocul lunii decembrie, doi frati din Codesti au tiat un porc bolnav de trichineloz, marti, medicii veterinari din judet au confirmat nc un caz. De aceast dat este vorba despre un porc de 300 de kilograme, sacrificat de o familie din comuna Flciu. Din fericire, carnea infestat cu larvele parazitului Trichinella Spiralis nu a fost consumat de proprietari nainte de a o testa. Acestia au preferat s nu-si riste sntatea, ntruct si-au adus aminte de un caz de trichineloz depistat n 2010, cnd mai multe persoane cu vrste cuprinse ntre 11 si 84 ani, din Flciu, Berezeni, Vetrisoaia si Vaslui, au mncat din pomana porcului nainte de examenul trichineloscopic si au avut nevoie de spitalizare si tratament corespunz tor. Toate cele 300 de kilograme de carne au fost confiscate de ctre personalul sanitar-veterinar si dirijat pentru incinerare, iar proprietarii urmeaz s fie despgubiti la valoarea pietei. Potrivit conducerii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Sigurant a Alimentelor (DSVSA) Vaslui, odat ce diagnosticul de infestare cu Trichinella Spiralis este pus, medicul veterinar se deplaseaz n gospodria n care a fost porcul, pune sechestru si carnea si produsele rezultate sunt confiscate. Se ntocmeste un program de msuri cu deratizare si alte msuri prevzute de legislatia sanitar-veterinar n vigoare. Omul trebuie s stie dou lucruri extrem de importante. n primul rnd, n cazul sacrificrii porcului n gospodria proprie, proprietarul trebuie s se adreseze medicului veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic. n al doilea rnd, recomandm populatiei s nu cumpere carne dect din magazinele autorizate sanitar-veterinar, ne-a spus dr. Decebal Sraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Acesta a precizat c, desi Crciunul a trecut, oamenii continu s taie porci. Din acest motiv, i sftuieste pe cei care sacrific porci s testeze carnea, pentru a se asigura c, n eventualitatea n care animalele sunt infestate, nu se mbolnvesc si ei. Si cu att mai mult n cazul celor care vor s trimit carne si n strintate. Sunt multi care au venit s-si petreac srb- torile de iarn acas si au cumprat porci, fr a testa carnea. n ianuarie, cnd se vor ntoarce la munc, n strintate, si vor lua carne sau preparate si la pachet. Rugm pe toti aflati n acest caz s aduc probe la dispensarele veterinare din judet pentru a o testa, ca s nu se ntmple ca n 2010, cnd am avut un caz de trichineloz la Flciu, iar carne infestat de la respectivul porc a ajuns pn n Statele Unite si Canada. Atunci, noi am fost nevoiti s contactm Ambasadele acelor tri ca s dm de urma persoanelor la care a fost trimis carnea ca s poat fi monitorizati, iar carnea distrus, a completat medicul Sraru. Ce este trichinella spiralis? Parazitul Trichinella Spiralis se gseste n fibra muscular striat, att ca larv ct si ca adult. Este transmis la om prin consumul crnii de porc domestic, mistret sau cal, sub form de larv. Sub actiunea enzimelor digestive ale stomacului, larvele ajung n intestinul subtire si, n decurs de 30 de ore, se dezvolt parazitii adulti. Dup 6 zile de la acuplare, femela ncepe s depun larve mobile timp de 4-6 sptmni. Larvele juvenile ptrund n vasele limfatice sau sanguine, care le transport n tot organismul, iar ulterior prsesc circulatia si intr n fibra muscular striat, unde se nchisteaz si produc boala numit trichineloz.