Bani frumosi din vnzarea ciupercilor

Judetul Vaslui se mentine printre productorii de ciuperci de talie regional. n primele patru luni ale anului, fermierii au scos pe piata 17 tone de ciuperci. Cultura propriu-zis de ciuperci se ntinde pe o suprafat de 30.000 metri ptrati, din care 25.000 de metri ptrati sunt cultivati cu ciuperci din specia Pleurotus ostreatus, iar 5.000 de metri ptrati, cu Agaricus bisporus.

Conform datelor Directiei pentru Agricultur Judetean (DAJ) Vaslui, anul trecut, productia total de ciuperci a fost de 52 tone. Practic, productorii din judet au reusit s acopere 50% din necesarul pietii interne, restul mrfii provenind din import. Dac n anul 2004, n judetul Vaslui s-a obtinut o productie de numai 1,5 tone, n 2005, fermierii au scos pe piat 17 tone de ciuperci. Datorit interesului mare pe care cultivatorii l-au acordat culturii de ciuperci, n anii urmtori, s-au realizat productii si mai mari. Astfel, n 2006 s-au obtinut 55 tone de ciuperci, pentru ca, n anul 2007, productia s fie de peste 80 de tone, iar n 2008 s fie de 60 tone. n judetul nostru, spatiile de productie destinate cultivrii ciupercilor se mpart n dou categorii: tunele si hale din beton. Succesul acestei culturi se datoreaz calitt ilor gustative de exceptie pe care le au ciupercile, dar si pentru valoarea nutritiv si diversitatea modurilor de preparare. Fermierii care s-au axat pe cultura de ciuperci sunt pe profit si au un potential mare de extindere. Pe lng continutul foarte mic de grsimi, colesterol si sodiu, ciupercile sunt bogate n proteine usor asimilabile (carne vegetal) si n fibre, ceea ce le recomand n cadrul unei diete rationale moderne. Mai mult, specialistii n domeniu sustin c aportul de fier, potasiu, fosfor, precum si cel n vitamine din grupa B este considerabil. Productivitatea ciupercilor champignon, n cazul unui sistem de cultur clasic, este de 6-10 kilograme pe metrul ptrat, ntr-un ciclu de productie, iar n sistem intensiv de cultur productivitatea creste la 10-20 kilograme pe metrul ptrat. n culturile clasice se pot obtine dou cicluri de productie pe an, iar n cele intensive, 4-5 cicluri pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.