Pensionarii trec la proteste in varianta soft

Adrese, scrisori si audiente, acestea sunt coordonate ale tacticii de lupt a pensionarilor cu Guvernul. Dup ce protestele din strad au esuat, pensionarii sper ca rzboiul petitiilor s fie mai productiv. Parlamentul, Executivul si Presedintia vor fi asaltate de plngerile btrnilor. Principala doleant a pensionarilor este anularea impozitului de 5,5% pentru fondul de sntate.

Pensionarii au schimbat strategia de actiune mpotriva Guvernului Boc. Sptmna trecut, la Satu Mare, liderii sindicatelor pensionarilor au pus la punct actiunile pe care le vor ntreprinde persoanele de vrsta a treia. Astfel, avnd n vedere c protestele n strad nu si-au atins scopul, pensionarii vor apela la arsenalul de adrese, petitii, audiente. Institutiile vizate de aceste plngeri sunt Presedin- tia, Guvernul, Parlamentul, precum si parlamentarii. Ion Stamate, presedintele Comitetului Judetean al Sindicatelor Pensionarilor (CJSP) Vaslui, spune c toate institutiile men- tionate vor fi bombardate cu petitii. Principala doleant a pensionarilor este anularea impozitului de 5,5% pentru fondul de sntate, dar si impozitarea pensiilor de peste 2.000 lei, fat de 1.000 lei cum este n prezent. „Credem c asa o s avem sanse mai mari. Noi, la nivel local, avem obligatia s ne ntlnim cu toti parlamenterii judetului. Cu toti odat sau pe rnd, importat este s avem discutii n vederea sustinerii anulrii impozitului de 5,5% pentru sn- tate. Dac nu reusim anularea impozitului, cerem cel putin respectarea legii, care precizeaz ca plata contributiei s se fac de la suma de 740 lei si nu de la zero. Oamenii o duc tot mai greu, pentru c nu mai sunt bani pentru medicamente, alimente si ntretinere”, a spus Ion Stamate.

24.000 de pensionari impozitati

Principala doleant a pensionarilor este anularea pltii de ctre pensionari a impozitului de 5,5% pentru fondul unic de sntate. Potrivit datelor Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui, din cei 109.440 pensionari aflati n evidentele institutiei, 14.707 pensionari au pensii cuprinse ntre 740 si 1.000 lei. Odat cu modificrile legislative intrate n vigoare de la data de 1 ianuarie 2011, numrul pensionarilor care cotizeaz la fondul unic de asigurri de sntate a crescut spectaculos. Mai exact, de la 9.058 persoane care cotizau n 2010, n februarie, au achitat taxa de 5,5% un numr de 23.999 persoane. n consecint, si sumele colectate de stat au crescut exponential. Astfel, dac la nivelul lunii decembrie 2010 contributiile nsumau 136.625 lei, n ianuarie 2011, suma pltit la fondul de sntate a fost de 1.254.581 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.